Apartamento Lapaman | Sra. Farnsworth

Tratábase de rehabilitar e actualizar un pequeno apartamento de 60 metros cadrados, situado na localidade de Bueu e cunhas impresionantes vistas sobre a ría de Pontevedra. A idea era transformalo nunha residencia de verán para poder alugalo en períodos vacacionais.

A vivenda preexistente databa dos anos 70 e articulábase en 5 estancias -cociña, salón, dous dormitorios e un baño, unidas por un recibidor de amplas dimensións. Esta distribución, tan compartimentada, minimizaba o nivel de luz interior da vivenda e impedía desfrutar da totalidade das vistas que asomaban polas xanelas. Dos elementos orixinais do apartamento foron dous os que máis nos chamaron a atención e que decidimos manter: unha terraza con vistas directas sobre a praia de Lapamán, á que se accedía a través dunha pequena porta situada na cociña e un espectacular chan de terrazo de granito rosa portugués executado in situ e que constituía o chan de toda a casa, excepto o dos dormitorios.

Apartamento Lapaman Sra. Farnsworth o1

A idea dos propietarios era -a pesar de que o apartamento dispoñía de só dous dormitorios- poder aloxar a 6 persoas. Ademais querían que o apartamento reflectise o espírito da costa galega, de tal forma que, a experiencia dos inquilinos, empezase xa no propio apartamento.

A nivel funcional e espacial, desde o principio tivemos claro que era necesario integrar o salón, a cociña e o recibidor nun único espazo visual, de tal forma que a luz invadise toda a zona de día da vivenda e que as vistas da Ría de Pontevedra puidésense gozar xa desde a porta de entrada da vivenda. Para iso foi necesario eliminar os tabiques que separaban o salón do recibidor e da cociña, pechar a terraza cunha galería en forma de L que permite o máximo aproveitamento de luz e vistas e instalar un biombo de cristal para acoutar a zona do recibidor, como zona de chegada e recepción.

Mantivéronse os dous dormitorios e no espazo diáfano da zona de día incorporouse unha cortina en forma de L que permite illar parte do salón para aloxar a dúas persoas na zona do sofá-cama.

Desde un punto de vista estético, o chan de terrazo preexistente e o requirimento dos propietarios de reflectir a esencia marítima do rural galego servíronnos de punto de partida para o desenvolvemento e a concreción da imaxe interior do apartamento.

Así, por unha banda, empuxadas polo chan de terrazo rosa da vivenda, que nos evocaba á arquitectura italiana dos anos 60-70, decidimos inspirarnos na obra de Carlo Scarpa e o traballo de estudos italianos como Marcante-Testa, que a día de hoxe desenvolven os seus proxectos en continuación ao estilo definido no seu día por Scarpa: unha arquitectura que foxe do minimalismo, que busca a orixinalidade, que potencia a cor e que goza do xogo de planos e do uso de diferentes formas xeométricas. Por outro, non podiamos esquecernos de que o apartamento está situado nunha zona “rural”, rodeado de vexetación e á beira do mar, polo que tamén decidimos combinar esa estética postmoderna de Scarpa con elementos de inspiración natural e artesanal.

O deseño na estancia principal da vivenda baséase no xogo e contraste de dous materiais e/ou cores que se dispoñen en planos diferentes: o terrazo rosa no plano do chan e o azul escuro -pola referencia ao mar atlántico e á cultura marítima galega- que se utiliza tanto no plano vertical das carpinterías interiores e cortinas, como no plano horizontal do teito da cociña, salientando aínda mais se cabe, a potencia do mármore rosa portugués.

A cociña, de liñas modernas deséñase en branco, para que ceda todo o protagonismo aos dous elementos arriba descritos: o rosa do chan e o azul das carpinterías. A campá #deseñar exenta, combinada cunhas baldas que permiten ver o enxoval almacenado. A campá exenta en cobre, a billa do mesmo material e o enxoval á vista, achegan o toque de inspiración “tradicional”, en contraste coa modernidade do resto do deseño.

No cuarto de baño seguimos a mesma estética que no resto da casa. Utilizamos azulexo tipo metro en cor azul, pero colocado en vertical como se facía nos anos 60 e 70. A peza da pileta sobre patas e a grifería en cor negra axúdannos a reforzar esa estética.

Nos dormitorios, que non contaban co terrazo do resto da vivenda, instalouse un laminado de carballo e utilizouse un rodapié no azul escuro utilizado para o restante dos elementos de carpintería interior. Trátase dunha liña coherente co resto da vivenda, pero máis comedida.

En canto ao mobiliario interior, #optar por mobles de estilo tamén postmoderno, pero cun pequeno toque ” rustico” achegado pola cor da madeira ao natural, para reforzar esa sensación anteriormente indicada, de que estamos nunha contorna natural, rodeados de vexetación e mar. Para o comedor escolleuse unha mesa ovalada que se combinou cunhas cadeiras de inspiración Windsor e lámpadas de fibras naturais. O sofá, de tons azuis e estilo retro é tamén unha chiscadela ao mobiliario dos anos 60-70. A decoración complétase con composicións de cadros con imaxes de paisaxes da zona tomadas por fotógrafos locais.

Obra: Apartamento Lapaman
Autor: Carolina Domínguez e Rosa del Río (Farnsworth Estudio de Arquitectura y Diseño)
Situación: Bueu, Pontevedra, Galicia, España
Superficie: aproximadamente 60 m2
Ano: 2018
Constructora: CNC
Carpintería interior e mobiliario cociña: Difaín
Instalación eléctrica: Maco
Instalación fontanería: Intecal Bueu
Iluminación: A de Rosita
Sanitarios e acabados: Saneamentos Rosales Marín
Fotografías: Roi Alonso
+ srafarnsworth.blogspot.com.es

 

 

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, vivienda colectiva

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,