Estadio de atletismo en Olot, de RCR | Halldóra Arnardóttir – Javier Sánchez Merina

5 (100%) 1 vote

Rafael Aranda (n. 1961), Carme Pigem (n. 1962), e Ramón Vilalta (n. 1960) son os membros do grupo de arquitectura RCR e arquitectos conselleiros do Parque Natural na zona volcánica da Garrotxa

Recordan os autores deste lugar para o ocio e o deporte:

“vivimos o proxecto no medio de grandes confrontacións entre os atletas por un lado e os ecoloxistas por outro. Os primeiros non querían ningunha árbore, os segundos non querían que ningunha árbore fose derrubada.”

O proxecto recibiu prestixiosos premios como o FAD de Espazos Exteriores e o de Opinión, Finalista dos Premios Cereal van der Rohe 03 e Finalista da Bienal Europea de Paisaxe 03

Olot, un pequeno pobo ao norte de Xirona, está rodeado por un parque natural volcánico con mestos bosques de carballos centenarios. Debido a un plan urbanístico redactado nun pasado próximo que aínda non consideraba criterios ambientais, prevíase a construción dun estadio de atletismo dentro da masa de carballos albar, unha especie de moi lento crecemento. Fai pouco máis dunha década, esta proposta chegou a xerar un conflito entre a Federación de Deportes e os intereses dos ecoloxistas. Uns demandaban unhas pistas de atletismo na que os xuíces de carreira non tiveran restrición de vistas a causa das árbores, mentres os outros loitaban contra a talla de carballos. Por outro lado, de non seguir as normativas, a Federación non recoñecería as competicións alí organizadas. Ante esta situación o concello pediu ao equipo de arquitectos RCR un proxecto que fixese de mediador entre as dúas partes.

O Estadio de Atletismo Tussols-Basil en Olot é unha arquitectura que valora os atributos do lugar

Natureza dos Xogos

En lugar de comezar a negociar, e antes de debuxar liña ningunha, o equipo de arquitectos RCR (Rafael Aranda, Carme Pigem e Ramón Vilalta) indagou sobre a conduta humana en relación co atletismo. Para iso remontáronse directamente á constitución dos Xogos na antiga Grecia. Os primeiros datos das Olimpíadas son do ano 776 a. C., cando se organizaron en Olimpia como homenaxe a Zeus, e mostran que os xogos se celebraban na natureza. Dende entón e ata o decreto do emperador Teodosio I o Grande, cando, no ano 394 d. C. aboliuse a súa celebración, as Olimpíadas caracterizáronse por un carácter dual entre a relixión e a saúde física. Os xogos foron restablecidos, non obstante, a finais do século XIX para potenciar a educación física e seguir a crenza en que a moral e o desenvolvemento intelectual están baseados na saúde.

RCR recuperou a orixe dos xogos na natureza e propúxoo como escenario contemporáneo para o atletismo e a reunión social. A súa primeira tarefa foi polo tanto buscar o lugar que puidese establecer un diálogo entre os dous papeis designados ao estadio de atletismo: como crear un ámbito onde natureza e deporte non puidesen ser separados.

Emprazada nun ámbito natural, a pista de atletismo resalta os valores paisaxísticos ademais de achegar as carreiras á natureza

O novo valor da carballeira

A situación do proxecto propúxose nun claro do bosque que correspondía a dous antigos campos de cultivo. Aínda que ambos os dous estaban separados por unha masa vexetal, a superficie total era suficientemente ampla para acomodar un anel de 400 metros con seis pistas e as instalacións anexas para a práctica de atletismo. Se, a priori, ese programa difería bastante das reivindicacións ecoloxistas, conseguiuse trazar as pistas respectando os carballos á vez de cumprir cos estritos controis federativos sobre a visibilidade das pistas.

O estadio foi proxectado en 1991, cunha primeira fase inaugurada en 1999 e concluído en 2002, mantendo sempre os carballos e as liñas de visión dos xuíces de pista

A pesar das árbores, os xuíces poden observar correctamente as saídas e chegadas das diferentes competicións, co cal todas as carreiras están supervisadas.

Ver os atletas aparecer e desaparecer entre as árbores engade diversión e ver os atletas aparecer e desaparecer entre as árbores incrementa o suspense

Por outro lado, ao ver os atletas aparecendo e desaparecendo entre as árbores engádese unha diversión entre os espectadores que incrementa o suspense.

O xogo de aparecer e desaparecer xa está presente dende o mesmo momento no que se chega ao bosque e abandónase o vehículo. Sen aínda ver o estadio, o camiño cara a lugar conduce o visitante, introducíndoo a través da vista, oído, olfacto e tacto, nun acto que nos prepara para un escenario insólito. Os espectadores están sentados nunhas bancadas realizadas como pequenos noiros, con bloques de formigón cor basalto, que parecen conformar pequenos bancais entre os claros.

Unhas altas torres de iluminación actúan como elementos que conversan coas árbores e establecen referencias no espazo. Mentres, un pequeno elemento de ferro se desprega para acomodar un bar e almacén. O bosque xa é un lugar onde os espectadores poden gozar tanto como os deportistas, mirando a práctica do atletismo e a competición, ou mesmo nadando no río Fluvia, xunto ao pavillón de baño deseñado por estes mesmos arquitectos. Esta é outra sinxela estrutura de ferro e aceiro, cun pequeno bar, vestiarios e, entre eles, un gran soportal que permite ás árbores formar parte da fachada.

RCR xa construíron parte dun camiño, a pista de atletismo e un pavillón do baño, que forman parte dun plan global do ámbito natural Tussols-Basil

O bosque fai que o espazo da pista poida percibirse e isto é, precisamente, o elemento que dirixiu o proceso de deseño do proxecto. Cal é aquí o límite entre o natural e o artificial? O espectador non pode dar unha resposta precisa, pero pode sentir que se identifica co lugar, mirando os adestramentos e as competicións na natureza, ou vindo coa familia para gozar das pistas entre os carballos. As árbores tamén participan, xogan co vento, cambian segundo as estacións, chegan a perder as súas lobuladas follas de envés prateado, e, a principios de outubro, enchen as pistas de landras. Os vellos carballos foron os materiais de construción utilizados neste proxecto e, con eles, creouse unha nova realidade que concilia a visión ecoloxista e deportiva dos seus visitantes.

Halldóra Arnardóttir + Javier Sánchez Merina

doutora en historia del arte. doutor arquitecto

Murcia. marzo 2014

Halldóra Arnardóttir – Javier Sánchez Merina

Javier Sánchez Merina: Profesor Asociado en Kingston University London (1994-97, con Katerina Rüedi) y en la Universidad de Alicante (2000-11, con Catco. JM Torres Nadal), Doctor con la calificación de Sobresaliente Cum Laude y mención honorífica de Doctor Europeo (ETSA Barcelona 2002), acreditación de la ANECA como Contratado Doctor y Profesor Titular (2011), y en la actualidad Profesor Ayudante Doctor (UA) y Azrieli Visiting Critic en Carleton University (Ottawa 2012).

Halldóra Arnardóttir: Doctor (The Bartlett, UC London 1999 – homologación UMU 2007), Colaboradora con el Observatorio de Diseño y Arquitectura de Murcia (2008-10), acreditación de la ANECA como Ayudante Doctor (2012) y en la actualidad Coordinadora de Arte y Cultura como Terapia (HUVA) en colaboración con UMU, Profesora Ayudante Doctor (UCAM) y Azrieli Visiting Critic en Carleton University (Ottawa 2012).

follow me

Arquivado en: artigos, Halldóra Arnardóttir - Javier Sánchez Merina

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,