Ctrl+Green. Reconversión dun espazo industrial | RuizEsquiroz + Marta Muñoz Arquitectos

Ctrl+Green é a reconversión dun espazo industrial nun estudo-vivenda nas inmediacións de Madrid Río. A estratexia arquitectónica baséase en duplicar e gardar (xa sexa espazo e/ou enerxía). En primeiro lugar, duplícanse elementos arquitectónicos (o chan e a fachada) xerando cámaras activas. En segundo lugar e grazas á estratexia anterior, o proxecto almacena enerxía e multitude de obxectos (sobre todo libros e ferramentas), despexando a vista do magnífico ceo de Madrid.

Ctrl+Green. Reconversión de un espacio industrial RuizEsquiroz + Marta Muñoz Arquitectos o1

Duplicar a pel: O local orixinal non dispoñía de illante térmico. O seu perímetro estaba acristalado nas súas tres orientacións, pero as súas carpinterías e vidros eran simples. A primeira decisión foi realizar unha segunda pel de vidro cara ao interior, o suficientemente separada da existente, como para crear unha galería transitable que illase térmica e acusticamente. Uns estores motorizados evitan o exceso de soleamiento no verán.

Galería en 7 movementos: Este espazo intersticial resolveuse con sete seccións distintas ao longo dos 40 metros lineais das súas tres fachadas. Como a altura das xanelas era de 150cm e non permitía asomarse á rúa, decidiuse elevar o chan 45 cm, permitindo o seu uso como terraza cara ao exterior e como banco corrido cara ao interior. Baixo este perímetro ocúltanse grandes caixóns con rodas, onde se almacenan miles de documentos, ferramentas e mobles. Na orientación sur a galería é un invernadoiro cheo de plantas colgantes. Na esquina Suroeste convértese nunha terraza habitable rodeada dunha horta urbana. Na fachada oeste, a sección varía converténdose nun sofá integrado cunha mesa de traballo. Finalmente, na fachada norte, redúcese o espazo entre as peles, despregando un diván rodeado de libros e multitude de armarios.

Duplicar o chan: A colocación dun novo pavimento sobre o existente, permitiu instalar un chan radiante de baixa temperatura con soleira de anhidrita, alimentado por un sistema de climatización de aerotermia, substituíndo o antigo e ineficiente aire acondicionado. No chan resolvéronse tamén as novas instalacións de fontanería. O acabado final, en pintura de poliuretano branca, salienta a abstracción e a luminosidade do espazo.

Todo Roda: Deseñáronse 21 caixóns móbiles de diferentes tamaños, que se ocultan baixo a galería perimetral. Para adaptarse ás súas dimensións variables fabricáronse mediante control numérico e se ensamblaron sen ningún tipo de tornillería ou adhesivo, confiando unicamente no rozamiento xerado polas súas xuntas en “cremallera”.

Tamén foron especificamente deseñadas e construídos os prototipos da gran mesa transparente, as mesas para os computadores, e a camareira auxiliar. Todos estes mobles con rodas permiten que o espazo se reconfigure rapidamente en función de cada necesidade.

A luz como materia: Utilizáronse materiais abstractos que potencian o espazo e a luz de maneira nítida e austera. A cor gris neutra dos paneis de madeira-cemento usouse profusamente na construción do perímetro. Para o chan e o núcleo interior utilizouse pintura branca. O teito, cuxas instalacións quedan vistas, pintouse de negro como estratexia de camuflaxe.

A complexidade oculta é parte da nosa vida moderna, e este espazo pretende reflectir a nosa necesidade de disipar os excesos visuais que nos rodean.

Obra: Ctrl+Green
Arquitectos: Marta Muñoz + Josean Ruiz Esquiroz
Emprazamento: Madrid, España
Aoo: 2016
Tipo: reforma interior
Cliente: privado
Constructor: Trazo. Xestión Integral de Proxectos
+ ruizesquiroz.com

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , ,