Reconstruction of housing in Saa | MOL Arquitectura

Reconstrucción de vivienda en Saa MOL Arquitectura 02

The reconstruction of a detached house in Saa, in Carballeda de Avia, Ourense, responded to the need for the property to recover the building after the very serious fire that completely devastated the area. The intervention was approached in the most respectful way with the heritage and with the memory of the place, but through the use of contemporary construction systems.

Introduction

After talking with the owner, and given economic limitations, a minimum program was chosen, placing the day area on the ground floor, consisting of a single open plan kitchen and dining room. In the same way, an accessible bathroom, equipped with shower, toilet and sink was incorporated. In the storage room the previous use was maintained, incorporating the laundry area in the smaller room located on the ground floor. When the owner was over eighty years old, a bedroom area was reserved in the dining room in case his motor capacity was impaired in the future. Thus, you could develop your life only on the ground floor, by having all the necessary services, not requiring any specific intervention to improve accessibility. On the first floor, from a common hall in the current skate, the night area is articulated, formed by the old “lareira”, destined to secondary bedroom for visits of the owner’s relatives. In the main volume of the house, a hall is incorporated that communicates through a staircase in L both floors, and where the general storage area is incorporated. From this space, you access the master bedroom with its small toilet, and with access to the recovered corridor, with East orientation.

Due to the enormous sentimental value, since it was the bedroom where he took care of his mother in the last years of his life, it was considered the ideal stay for the rest of D. José. In addition to the two exit balconies to the corridor, it has a door that visually connects the bedroom with the double height of the day area. This allows an interior corridor perched on the ground floor stone envelope. This dual corridor exterior-interior corridor in parallel, allows perspectives and crossed visions, in addition to enabling the cleaning and maintenance of the windows coinciding with the double height.

Description of the construction process

After reading the stone walls of the building, the original building of 1910, the parts added in the year 1953, and the reforms made in the year 2000 were clearly defined. The basic premises for this reconstruction were based on the following criteria:

1- Economic: By reducing execution times, opting for manufacturing with standardized construction systems of wooden frames.
2- Sustainability: Construction solutions, facilities and materials with the highest energy rating, and zero carbon footprint.
3- Recovery of vernacular architecture.
4- Sentimental, as we have told at the beginning.

The false part incorporated in the first floor of the main facade, was replaced to recover the area of the old corridor. In the access skate, the presence of the concrete roof and the aluminum and glass elements of the skirt was minimized. The carpentry elements outside the traditional architecture were demolished, and a minimum slope zinc roof was incorporated on the concrete slab roof.

To improve the habitability and connect both bedrooms, glazed chestnut woodwork elements were executed. The adjective construction located in the courtyard was demolished, so that the fig tree is again the protagonist of this space.

Wood as the main material

Structure_Lattice of laminated wood and profile 200.120.8 how beam resolves the encounter between the floor and the double height area with the staircase.
Interwoven _Solid pine wood deck, with white lasur finish.
Deck _System of wooden trusses and joists, and an interlocking formed by a bleached pine wood board with lasur, vapor barrier sheet, rock wool insulation, SuperPan Tech P5 board and breathable sheet.
Main façade_Finsa heat-treated pine wood deck, anchored on 40x40mm cuperized pine rail, breathable sheet, fiber composite board and FinPan Tech P5 super wood chips, insulation, vapor barrier sheet sealed with tape in all its together, with an interior finish formed by a pine wood board with a white lasur finish.
Outdoor terrace flooring_ Finsa pine heat treated wood keeping the joints open and with a hidden anchoring system.

Conclusions

The performance regained the traditional character of the building, demolishing the elements outside the popular architecture of its surroundings. Traditional materials were chosen but with contemporary construction systems. Similarly, agreed with the owner, the wood had an absolute role in the reconstruction of the house. Despite being destroyed by a fire, as a manifest, the reconstruction was carried out entirely in wood, which leads us to a zero ecological footprint, also supported by the use of sustainable facilities, through low-consumption and dimmable lighting, with production of heating and sanitary hot water by means of biomass boiler.

Project: Reconstruction of housing in Saa_Carballeda de Avia
Architects: MOL Arquitectura (Muiños + Otero + López Arquitectura)
Location: Place de Saa Nº32_Carballeda de Avia_Ourense
Builder: Conecgal
Year: 08/30/2018
Owner: José Serrano Rodríguez
Collaborators: City Council of Carballeda de Avia, IGVS, Conecgal, ITEI, Ikea, Lledó Iluminación, Finsa, COAATIE Ourense, Red Cross
Surface: 154.10m2
Material Execution Budget: 100,064.94€
Cost: 649.35 € / m2
Photographer: Héctor Santos-Díez | fotógrafo de arquitectura
+ molarquitectura.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,