CICA. A Coruña University | Manuel Vázquez Muíño + Ángel Rico Painceiras

The building is a part of the technological park of the A Coruña University. This technological park is formed by another six buildings interconnected among them.

The plan for the Technological Park established that each building must have two volumes; one of them of four floors and the other of two. These two volumes will be divided by a pedestrian public space that will connect transversally all the buildings of the park.

Taking into consideration the volume derived from the regulations, our project is based on two simple excavation operations. The small volume allow us to create the pedestrian and cars entrances. The excavation of the bigger volume, conceived as a patio, allow us to have a visual relationship among the different parts of the building and a relationship with the public exterior space.

The entrance to the building takes place through a ramp with a slope contrary to that of the street. This ramp elevates the ground-floor level to allow the entrance of cars to the basement plant.

The patio allows not only the aforementioned visual relationships but a good illumination and ventilation of the ground-floor. A crossing footbridge with a small slope guarantees the continuation of the pedestrian pathway.

On the conception of the building, the fundamental premises are sustainability, versatility, flexibility and the clarity of the itinerary.

Sustainable aspects of the work

The roof level contains a field of solar panles.

The residual cold air produced by the heating system is used for the refrigeration of the computer servers.

Solar control, through a lattice of deployé and multi-layered glass.

LED system of lightning.

The patios introduce natural light even at the second basement. Vegetal treatment of these patios.

Size of the site & the building

The total surface of the building is 5.512 m². The surface of the plot of land is 1.688 m².

Work: Scientific Investigations Advanced Center. A Coruña University

Architects (editorial project and direction acts): Manuel Vázquez Muíño. Ángel Rico Painceiras

Collaborators (editorial project): Roberto Regatos Gómez. Ingrid Edo Bosch

Structure: Carololo Losada Soto

Technical Architect: Manuel López Lamas

Promoter: A Coruña University

Constructor Company: Acciona

Dates project: 2008

Date acts: 2008-2013

Location: Parque Tecnolóxico. Campus Universitario de Elviña. A Coruña

Presupposed Material Execution: 3.727.740 €

Surface built: 4.901 m2

Photography: Ángel Rico Painceiras, Manuel Vázquez Muíño | Héctor Santos-Díez | BISimages

+ vazquezmuino.com

+ arqmais.net

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, equipamiento docente, equipamiento dotacional, obras

Tags: , , , , , , ,