Leiro Seniors Day Center | müller.feijoo arquitectos

5 (100%) 2 vote[s]

Centro de día de mayores de Leiro müller.feijoo arquitectos o6

The plot on which the day center is built, very close and slightly elevated on the course of the river Avia, has a strong natural slope transformed by a system of stepped terraces called socalcos formed by walls of granite masonry, a traditional system very usual in this region of vineyards that allows to have arable land in plots in which the slope prevents its exploitation.

These traditional terraces, ascending towards the North, and the views over the river to the South, suggest us to fit the building like another terrace, to later reconstruct the existing socalcos with stones found in the plot and others coming from constructions in ruins of the surroundings.

Access to the day center is through a large outdoor garden platform, accessible from the pedestrian street and from the parking of adapted vehicles. It is in this garden where the outdoor activities of the center can be developed when time permits.

The multipurpose room and the outdoor relationship spaces, which are completely turned towards the river, enjoy the views and south-southeast orientation, while the activities that require more privacy such as the dining room, the rehabilitation room and the medical consultation, They move to the back and are illuminated and ventilated through a landscaped courtyard. In the central area, articulating all the activities of the center, are the common services, cloakroom, toilets, kitchen and warehouses.

All activity rooms open and extend to the outside thanks to an enclosure almost entirely of glass, protected by the flight of the roof and by mobile shutters of iroko wood slats that allow to control solar radiation, natural lighting and public exhibition of the multi-purpose room.

The interior and formal configuration of the building, its relationship with the place and the implantation in the plot, the use of natural building materials of the environment that will not hide the passage of time on them, the landscaped roof forming a socalco plus, the passive systems of air conditioning, everything responds to the intention of integrating the built into the landscape, be functional and energy efficient, and offer comfortable outdoor and indoor spaces, graduating privacy and natural light, so that future users of the building appropriate it with naturalness.

Work: Seniors Day Center
Situation: Leiro. Ourense. Cross Road OU-209 (Ourense-Carballiño) and Carretera Osebe, s / n. Spain
Promoter: Concello de Leiro
P.E.M .: 562,500.00 €
Constructed area: 695.96 m2
Start date of the works: December 2013
End of work date: November 2016
Author: Müller.Feijoo architects (Estefanía Vázquez Müller – Roi Feijoo Rey)
Collaborators: Xóan Carlos Malvárez
Construction company: U.T.E. Coviastec s.l. Ayasa s.l.
Photography: Müller.Feijoo architects
+ mullerfeijoo.com

Awards
Finalist Architecture and Rehabilitation Awards of Galicia 2018
Finalist I Lledó Prizes for Iberian Architecture 2018
Gran Premio de Area 2017

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, Cultural equipment, equipamiento dotacional, equipamiento sanitario, equipamiento terciario, obras

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,