Rehabilitación e ampliación do Centro de ArcelorMittal I+D+i [insideOUT] | Baragaño Architects

A orixe do proxecto foi a necesidade suscitada polo Centro de I D Global de ArcelorMittal en Avilés, situado en devandito inmueble, de contar con máis espazos de traballo. Un edificio existente, racional, de marcada simetría, cunha arquitectura pesada, grandes muros de carga e acabado exterior de ladrillo, que xa sufrira unha ampliación nos anos 70.

b_i+d_10_ext04

O sushi roll insideOUT, tamén coñecido como Uramaki, ten como peculiaridade o feito de que o arroz atópase fóra e o nori [a alga\] no interior, envolvendo o reencho. Por iso chámaselle roll inside out. Nesta intervención, suscitouse xogar con estes conceptos referidos ao dentro e fose INSIDEout], do edificio, da cidade, dos materiais.

O aceiro, un material que entra e sae do edificio, recubrindo fachadas, escaleiras, cuberta, que se pode entender como un continuo, referencia aos trens de laminación nos que se produce, así como ao primeiro productor mundial de aceiro e a unha cidade, Avilés, sempre referencia e cun incalculable patrimonio. As partes metálicas da intervención, poderán ser reutilizadas ao 100% e un 70% delas proviñeron de aceiro reciclado.

O proxecto ten dúas liñas de acción fundamentais: en primeiro lugar a recuperación de espazos, fachadas e funcionalidades do inmueble existente e en segundo lugar a construción de dous novos edificios.

– Revestimiento do edificio do Centro de Desenvolvemento Tecnolóxico con chapa de aceiro micro perforada.

A fachada anterior, onde predominaba o ladrillo e o hormigón, pasou a ter un novo rostro metálico. As cores que agora predominan son os corporativos de ArcelorMittal: gris escuro e laranxa. Xa no interior, reformouse o vestíbulo para relacionar verticalmente as tres plantas do antigo inmueble, xerando un novo Atrio que serve de acceso ao edificio.

– Construción de dous edificios de planta baixa xunto ao Centro de Desenvolvemento Tecnolóxico.

Un novo pabellón de recepción de visitantes, denominado Open Office, o cal contén dúas salas de reunións, unha zona de descanso [cafetería] así como un área de aseos. Un segundo edificio, chamado Finger Lab, o cal dispón dun laboratorio de enerxía, medio ambiente e simulación de procesos, así como unha sala de reunións e aseos.

Finalmente, rehabilitouse o aparcamiento ampliando o número de prazas, acondicionando as zonas verdes, suscitando unha nova forma de aparcar, máis dinámica e acorde ao funcionamento do centro.

Obra: Rehabilitación e ampliación do Centro de ArcelorMittal I+D+i [insideOUT]
Emprazamento: Avilés, Principado de Asturias, España
Ano: 2010-2012
Promotor: Arcelormittal
Autor: [baragaño]
Equipo: Sergio Baragaño, Inés Suárez
Colaboradores: Dacer0 [structre ]
Fotografía: Mariela Apollonio [Fotógrafa de Arquitectura]
Dirección de obra: Sergio Baragaño [baragaño], Ignacio Bayon [dirección], Rubén Rendueles [dirección técnica]
Constructoras: Aplicamet – Modultec – Guardado – Dragados Industrial – TSKTrasfalt Isastur – Ingenieros Asesores – Bellido – Asturlan -Arcelor Construcción – Arco – Vilaboy – Siemens – Lacera – Cohega Aircontect – Satec – Sadornil
Presuposto: 1.250.000 euros
+ barchitects.eu

veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamiento dotacional, equipamiento industrial, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , ,