A casa de palla no norte de Londres, de Wigglesworth+Till | Halldóra Arnardóttir – Javier Sánchez Merina

Unha casa, que foi pensada para ser modelo de arquitectura sustentable, causou zozobra entre autoridades locais, axentes inmobiliarios e asociacións de arquitectos. A razón? Por ser construída con materiais que achegan valores inéditos.

Sarah Wigglesworth y Jeremy Till, arquitectos
Sarah Wigglesworth e Jeremy Till, arquitectos

Á hora de reflexionar sobre a vivenda-estudo que se construíron a parella de arquitectos Sarah Wigglesworth e Jeremy Till, inevitablemente vénnos á memoria aqueles anos que compartimos con eles dando clases de proxectos en Londres. Coma se xa Sarah e Jeremy estivesen a adiantar aos seus alumnos o tipo de casa que estaban a xestar, un lembra perfectamente como falaban aos seus alumnos sobre a necesidade de valorar a tecnoloxía máis doméstica. Eles provocaron na escola de arquitectura un interese por experimentar con aqueles materiais de construción que non requiren achega de enerxía durante a súa elaboración e por aprender das técnicas tradicionais para desenvolver sensibilidades ambientais.

La fachada a la vía del tren está construida con gaviones hormigón reciclado, sacos de arena, y reutilizando viejas traviesas en marcos de ventanas Fotografías Paul Smoothy
A fachada á vía do tren está construída con gaviones formigón reciclado, sacos de area, e reutilizando vellas travesas en marcos de xanelas | Fotografía: Paul Smoothy

Novos datos no programa.

Entre os datos de partida do proxecto, unha mestura entre vivenda e lugar de traballo que requiría dous dormitorios, un salón, un comedor, unha biblioteca, un estudo para seis arquitectos, unha cociña, e uns cuartos de baño; tamén se considerou a enerxía utilizada na construción e no mantemento da casa.

A construción de edificios en Europa significa o 50% do consumo de materia prima global e a produción de materiais de construción require o 22% do consumo de enerxía total producida. Aínda máis, a construción de edificios tamén é responsable do 50% da produción de CO2 que tanto agrava o cambio climático. Con estes datos na mesa, Sarah e Jeremy sentiron obrigados a atopar un modelo de vivenda sustentable nunha contorna urbana, empezando por buscar tecnoloxías e materiais que reducisen o impacto ambiental en termos de toxicidade e de consumo enerxético durante a súa produción.

O inodoro seco con cámara de compostaxe, os paneis solares, unha despensa fresca con ventilación pasiva que foi construída seguindo técnicas tradicionais de Malí, ou materiais como sacos de area, formigón reciclado e fábricas téxtiles descoñecidas ata entón na construción doméstica, son exemplos da importancia dada á reciclaxe e ao aforro enerxético. Ademais, reutilizáronse vellas travesas do tren, instalouse unha caldeira de gas de condensación, e dous tanques de 3.000 litros foron previstos para a recollida de auga de choiva para encher as cisternas do estudo e regar a pradería de flores salvaxes e amorodos plantados na cuberta.

A casa tamén contou co apoio de diversos subministradores de materiais, conscientes da gran publicidade que este proxecto podería representar. Xa só quedaba coñecer a resposta do público, mantendo a esperanza de que o uso desta “tecnoloxía do dispoñible” provocaría unha concienciación ambiental da mesma importancia ás dada cuestións pragmáticas como a de non ter pingueiras.

Primera planta de la Casa de Paja (2001): 1. Callejón 2. Estudio 3. Proyección de gavión 4. Fachada de sacos 5. Fachada acolchada 6. Muro de paja 7. Estar 8. Cocina con fresquera 9. Dormitorio 10. Biblioteca-torre 11. Comedor 12. Ferrocarril
Primeira planta da Casa de Palla (2001):
1. Rueiro
2. Estudio
3. Proxección de gavión
4. Fachada de sacos
5. Fachada acolchada
6. Muro de palla
7. Estar
8. Cociña con fresqueira
9. Dormitorio
10. Biblioteca-torre
11. Comedor
12. Ferrocarril

9/10 Stock Orchard Street.

A Casa de Pacas de Palla está situada no barrio de Islington, ao final dun canellón, entre unha fileira de casas victorianas e unha liña do ferrocarril. Determinada polas características do lugar e a orientación, a construción adoptou forma de L, co estudo mirando ás vías do tren e a vivenda perpendicular a elas.

Xa antes de entrar na casa, fíxosenos evidente a sensibilidade da investigación que estes arquitectos levaron a cabo. A cancela é unha yuxtaposición de materiais industriais e naturais, con ramas de salgueiro entretejidas nun marco de aceiro galvanizado. O chan de grava do soportal de entrada fusiónase coa textura dos seis gaviones que soportan o estudo e que son, sinxelamente, esas mesmas estruturas con gaiolas de arame cheas pedras tan asociadas aos pretiles dos ríos.

No Reino Unido, anterior ao imposto de vertedura de terras, os materiais procedentes de derribas e refugallos de novas construcións alcanzaban o 30% do total de residuos recolleitos en vertedoiros e vertedoiros ilegais. Este dato levou aos arquitectos para comprobar que a entrega en obra dun camión de formigón reciclado resulta máis económico que o transporte a vertedoiro dun cargamento de terra.

Por iso é polo que se incorporasen no proxecto unhas estruturas de gaviones recheos con fragmentos de formigón reciclado. Aínda que estas caixas de arames poderían ser estruturais e soportar sobradamente o peso do estudo, a preocupación da compañía de seguros polo comportamento dos arames en caso de incendio obrigaron a colocar uns alicerces de formigón armado atravesando o centro de cada gavión. Entre as cabezas deses alicerces e a base do estudo que soportan colocáronse caixas de peiraos para amortecer a vibración producida polos trens, á vez que achega un suave abalo cando sopran fortes ventos.

Desde el comedor, que también es la mesa de reuniones del estudio, se enmarca el paso del tren | Fotografías: Paul Smoothy
Dende o comedor, que tamén é a mesa de reunións do estudio, enmárcase o paso do tren | Fotografía: Paul Smoothy

Sacos de area.

Vivir xunto a unha vía do tren tamén implica ruído. En procura dun eficiente illante acústico para a fachada paralela á liña do ferrocarril, os arquitectos fixaron a súa atención nunha vella fotografía que mostraba a ventá dun café londiniense cuberto con sacos de area para protexerse do bombardeo aéreo alemán. Esa poderosa imaxe foi interpretada na Casa de Palla ao recubrir a fachada con sacos recheos dunha mestura de area, cal e cemento, e que están cravados a un bastidor de madeira con grampas de aceiro inoxidable. Co tempo, a arpillera do saco se desintegrará, deixando exposto o morteiro bastardo que gardará a forma do saco e a textura do basto tecido.

A fachada do estudo que mira ao xardín ten un tratamento moi distinto ao anterior, pois está envolvida cun tecido acolchado e abotoado que as brisas manteñen en continua vibración. Este orixinal forro consistente nunha manta de fibra de vidro recuberta de silicona é, en realidade, de uso corrente nas plataformas petrolíferas do Mar do Norte. Sarah e Jeremy desexaron para o seu estudo de arquitectura utilizar esta tecnoloxía resistente e económica dun modo doméstico, coma se tratásese dun edredón que pode ser remplazado segundo os gustos, para reflectir a forte relación entre o lugar de traballo e o seu fogar.

Desde el comedor, que también es la mesa de reuniones del estudio, se enmarca el paso del tren | Fotografías: Paul Smoothy
Dende o comedor, que tamén é a mesa de reunións do estudio, enmárcase o paso do tren | Fotografía: Paul Smoothy

Pacas de palla.

Outra indagación que desenvolveron os arquitectos resultou de usar pacas de palla como material illante para envolver a fachada norte e o bloque de dormitorios. Os beneficios deste material son múltiples: As pacas son reciclables, densas, fáciles de elevar, económicas, con baixa enerxía acumulada na súa produción, ademais de posuír excelentes calidades de illante térmico. En tan só tres días e medio, un grupo de amigos sen experiencia na construción axudaron a Sarah Wigglesworth a colocar as 550 pacas de palla da casa.

Aínda que Sarah comprobou que as pacas poderían ser utilizadas estruturalmente, a Sociedade de Construción Ecolóxica advertiu que non lles concedería axuda económica algunha de ser empregadas como muro de carga, xa que nunca se levaron a cabo no Reino Unido investigacións sobre o comportamento deste material en condicións de alta humidade. Doutra banda, o uso de pacas está aprobado por normativas nos Estados Unidos e avalado por unha historia como material de construción en Alemaña.

Os arquitectos foron obrigados a modificar en repetidas ocasións o seu proxecto aínda estando seguros da súa validez. O motivo último polo que as normativas de edificación non contemplan certas técnicas e comportamentos de materiais inéditos débese a un descoñecemento, o mesmo descoñecemento que tamén minimizou o valor inmobiliario da Casa de Palla. Aínda con todo, a vivenda-estudo de Sarah e Jeremy constituíu un avance no Reino Unido por ser a primeira casa de palla en cumprir cos requisitos das normativas e obter permiso de obra. Nos dous anos que transcorreron desde a súa construción, a Casa de Palla xa recibiu numerosos premios de arquitectura, aparecido en programas de televisión e radio, publicado en prensa e revistas especializadas, e, ademais, triplicado o seu valor de mercado.

La biblioteca en forma de torre provoca una ventilación de aire fresco | Fotografías: Paul Smoothy
La biblioteca en forma de torre provoca una ventilación de aire fresco | Fotografías: Paul Smoothy

Halldóra Arnardóttir + Javier Sánchez Merina
doutora en historia da arte. doutor arquitecto
Murcia. Maio 2017

Arquivado en: faro, Halldóra Arnardóttir - Javier Sánchez Merina

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Casetas De Obra

    Enhorabuena
    por el post, me enorgullece ver que se divulga cada vez más
    información tratando de concienciar sobre el respeto al medio
    ambiente. Creo que en el camino de construir ciudades y edificios
    sostenibles no tenemos que olvidar el sector de las casas
    prefabricadas. El mercado de éstas está creciendo a pasos
    agigantados debido al rápido montaje, bajo coste, y sobretodo, la
    necesidad de tener una relación en sintonía y respetuosa con el
    medio ambiente. Permiten ser desmontadas, recuperadas y son móviles,
    por lo que recuperas la inversión inicial si en algún momento
    decides trasladarte o realizar cambios en su estructura. Se frenaría
    con ello la construcción sin límite.

    Además,antes de empezar a construir se debe realizar estudio geotécnico del
    terreno para paliar e incluso eliminar la posible pérdida de
    eficiencia energética, Creo firmemente que es un sector que no
    podemos dejar de lado, y por ello me gustaría compartir un blog
    específico que NSM ha abierto con más información por si alguien
    está interesado en saber un poco más: http://casetasdeobra.eu/