Novas oficinas EBI, Etxebarri | Garmendia Cordero Arquitectos

Nuevas oficinas EBI, Etxebarri Garmendia Cordero Arquitectos o8 EBI_05

EBI é unha enxeñería de instalacións especializada en sistemas eléctricos, de climatización e telecomunicacións coa que coincidiramos en múltiples ocasións formando equipo en obras de distinta entidade. Unha empresa cuxa metodoloxía de traballo provocaba a necesidade dun cambio de espazo de traballo. Así, expónsenos unha nova colaboración para levar a efecto o deseño das súas novas oficinas dentro dunha nave industrial no municipio de Etxebarri, anexo a Bilbao.

A relación cos nosos clientes sempre é próxima e intensa pero, neste caso, ademais contaba cunha peculiaridade, ese cliente sería ao mesmo tempo usuario dese novo espazo e parte do equipo que o definiría e construiría, co que o traballo en común acabou abarcando cada parte do proxecto dunha maneira ou outra.

Como formulacións iniciais, EBI propón dúas vías de actuación que pasan a ser o eixo vertebrador do deseño espacial: por unha banda, non quere despachos nin diferenciación algunha, non existirán postos de traballo fixos, limitando os espazos pechados a salas de reunións de distinta índole. Por outro, ao dedicarse ao deseño e implantación de instalacións, as oficinas resultantes debían funcionar como un mostrario das súas capacidades, converténdose estas en protagonistas principais do deseño.

Ademais destas dúas pautas, a proposta debía deixar aberta a opción de ir executando melloras no futuro, construíndo nesta primeira fase os elementos xustamente necesarios para o correcto funcionamento da empresa. Así pois, necesitabamos solucionar o espazo dunha maneira económica e controlada pero alcanzando a totalidade dos obxectivos marcados de inicio. A superficie dispoñible dividiuse en dúas metades: unha destinada a taller e outra a oficina, cada unha delas con acceso independente pero comunicadas entre si. Na parte de oficina creáronse á súa vez dous grandes volumes a través dos cales quedasen definidos todos os espazos, un deles alberga unha gran sala de usos múltiples (reunións, conferencias, presentacións,…) e unha sala de reunións, o outro acolle salas de videoconferencia, a zona de bar e a sala de RACK, enmarcada como imaxe de benvida ao visitante.

A morfoloxía destes dous volumes acaba resolvendo o programa en planta, acoutando a entrada, dirixindo ao usuario cara á zona de traballo e creando ao mesmo tempo zonas de diferentes características espaciais o cal favorece a diversidade funcional sen dividir fisicamente as mesmas.

De igual maneira, outros dous volumes de menor entidade tanto en superficie como en altura e con usos comúns a taller e oficina fan as veces de nexos de unión entre ambos os espazos, partindo o muro divisorio e quedando así como espazos de relación entre as dúas partes do equipo.

No referente á materialidad, durante o estudo inicial do proxecto, atopámonos cun serio problema acústico: ao ser un espazo de grandes dimensións, necesitar espazos abertos e contar cunha construción industrial básica de partida, existía un grave problema tanto na reverberación interior como co illamento cara ao exterior. Ademais, decidiuse sanear e manter o pavimento existente polo que houbo que conseguir a situación de confort mediante os paramentos verticais así como co falso teito, onde se utilizaron materiais altamente absorbentes, forrando en última instancia os paramentos verticais con chapas metálicas onduladas e microperforadas que, sen interferir no correcto funcionamento acústico da globalidad, respondían estética e morfológicamente á idea de conxunto do proxecto.

Unha vez máis, búscase dar resposta á totalidade do proxecto dun modo directo e de fácil lectura para conseguir un espazo rotundo e jerarquizado utilizando os mínimos xestos e acabados imprescindibles, un espazo que, ao longo da súa vida útil, poida crecer ao mesmo tempo que o fai a empresa que traballa nel e con el.

Obra: Novas oficinas EBI
Promotor: EBI efficient facilities
Autor: Garmendia Cordero Arquitectos
Emprazamento: Etxebarri, Bizkaia
Superficie: 2.650 m²
Ano: 2017
Construtor: Construcciones J.L. Elizalde
Fotógrafo: Carlos Garmendia Fernández
+ garmendiacordero.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamiento industrial, obras, reforma interior

Tags: , , , , , , , , ,