Rehabilitation and extension of the Gon-Gar Garage | NUA Arquitectures


Rehabilitación y ampliación de los Talleres Gon-Gar NUA Arquitectures o1

The project of extension and rehabilitation of Workshops Gon-Gar reorganizes an industrial clúster of organic growth formed by two industrial ships and the housing of the property, which form this company of repair of agricultural machinery. The set is inserted des of almost 50 years ago in the center of the urban compact plot of Benissanet, a small population of scantily 1.200 inhabitants of essence rural and agricultural, located in the margin right of the low course of the river Ebro.

The project consists of the transformation of a preexisting ship left in office block (Ship B2), and the construction of a new industrial diaphanous ship attached to the previous one that will be in use as mechanical workshop and zone of exhibition products (Ship B3). The relocation of the offices in the center of the clúster and the construction of the new workshop has allowed to multiply the internal connectivity of the set and to improve the quality of labor life of his workers, increasing the useful surface in 938m², defining a total of 2.610m².

Urbanistically the recovery of the preexisting ship and the construction of the new industrial workshop interrelate the set with the environment, composed fundamentally by one-family housings between dividing of PB+2 with cover to two waters arranged rhythmically every 5m. The project forms the new urban front of the clúster with the definition of a new perimeter of front in corner orientated in the southern part and in the eastern part that answers to the needs and characteristics of his interior space and, simultaneously, to his insertion and adjustment to the urban landscape.

Two strategies, one only project.

The project is conceived so as a double intervention of very different characteristics.

The transformation of the ancient ship materializes across different punctual actions that they compose in a dialogue with the preexistences as the formalization of a new double space, the opening of new windows and of new lucernarios that improve the light and spatial conditions of the ship, and the construction of some light structures of wood to define the private offices and the furniture. To empty, to cut away and to insert trying to preserve the essence of the original construction.

On the other hand, the new workshop is conceived as a diaphanous ship of 625m² of new construction that adapts to the limits of his trapezoidal plot by means of a light structure triangulada of lattices and girders of steel supported by props perimetrales. The structural studding that supports the cover integrates a series of lucernarios triangular orientated in the northern part that allow to illuminate the interior space of a natural way. The sensation of lightness of the interior space of the ship confirms with a more round exterior and contextualizado that tries to adapt to the place.

In spite of treating itself about two very different pieces with own character, one of the keys of the project has been the search of the continuity, the dialog and the coherence between both constructions and his relation with the preexisting elements and with the urban landscape.

First, there has been conceived the main frame of the new workshop following the principal axes of the structure of the existing ship. The conservation of the direction and the module of the structure of the ancient ship arranges and links both buildings and simultaneously it allows to solve of the same form the oblique side of the trapeze, absorbing the geometric deformation in the structural section of the main face.

On the other hand, functionally both buildings remain communicated by the interior in ground floor thanks to the opening of new connections in strategic places that allow the traffic of machinery and products between the different ships of the set. Simultaneously, to level of the first plant, the new workshop incorporates a hillock materialized with counter laminated wood that shelters the new room of meetings of the company. This room, which is opposed to the emptying of the double space of the existing ship from where it is accessible in the first plant, fuses both buildings and one demonstrates in the exterior across a great lucernario that it illuminates one of the most representative spaces of the set and tries to link volumetrically both buildings.

Finally, the reintepretation of the geometric rules and compositivas traditional of Benissanet’s urban residential fabric it allows to integrate and to establish the urban necessary continuity between the new workshop, the existing ship and the environment. The dimensions of you them were squeaking structural, the pace of the slopes of the cover and of the profile of the lateral front, the dimension, situation, and proportion of the hollows, and the textile treatment of the walls of termoarcilla re-dressed partially in mortar of lime specifically texturized they try to modulate, to defragment, and to integrate the new volume of approximately 20x30m of side in the urban existing morphology.

Work: Rehabilitation and extension of the Gon-Gar Garage.
Author: NUA arquitectures (Ferran Tiñena, Arnau Tiñena, Maria Rius).
Technical Architect: Teresa Arnal.
Structural design: Windmill Structural Consultants SLP.
Construction company: Germans Llarch SL.
Structure: Maifersa SL.
Year: 2017.
Location: Benissanet, Tarragona.
Built area: 938m²
Budget: 454€/m²
Photography: Adrià Goula
+ nuaarquitectures.com

veredes
veredes Administrator
Surge enero de 2009 como búsqueda de satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio. Además de ofrecer la inmediatez de las noticias, se puede buscar información a través de distintas clasificaciones.
follow me

Filed under: arquitectura, equipamiento industrial, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , ,