Rehabilitación de nave industrial en Valladolid | contextos de arquitectura y urbanismo

Rehabilitación de nave industrial en Valladolid contextos de arquitectura y urbanismo o12

Creación de atmosferas.

Nas periferias das nosas cidades non é excepcional que a industria só sexa construción. Os procesos fabrís marcan a exactitude e o calibrado do dimensionamiento de estruturas e cerramentos. A lóxica da funcionalidade non dá cabida á arbitrariedade. O fabril é preciso, mecánico, óptimo; se non se adapta ás necesidades produtivas o edificio industrial desaparece, esquécese. Pecha.

Rehabilitar unha vella e abandonada nave, adaptala a novas máquinas de alta tecnoloxía, operarios e esixencias de máis luz, espazo e aire foi o reto que o noso estudo tivo que afrontar e que supoñía transformar unha anodina nave dun esquecido polígono industrial nunha nova instalación na que primase a claridade e a luminosidade. A nosa reivindicación – e proposta ao cliente – foi a de reconverter o tradicional espazo industrial dotándolle de nova atmosfera que buscase o beneficio das persoas que traballasen no seu interior.

A vella fachada presentaba serios problemas de estabilidade polo que foi substituída por novas peles; porosas, traslúcidas. A tradicional fachada industrial de panel sándwich e fábrica de ladrillo foi substituída por diversas capas de vidro, policarbonato e chapa de aceiro perforada que se superpoñían permitindo o tamizado paso da luz no interior da nave e das oficinas. A intencionada creación desta nova atmosfera industrial, cimentada sobre luz natural, facilita o rendemento enerxético e o buscado benestar dos traballadores que non están sometidos á claridade fría e artificial.

Nas oficinas, sinceramos a estrutura e os materiais, substituíndo todos os opacos perímetros existentes por vidro. Estrutura, forxado colaborante, instalacións, deixáronse vistos, directos. Os amplos panos de vidro permiten o contacto visual entre nave e estancias técnicas; esencial para unha correcta execución e permitindo a inclusión da luz non só desde a rúa se non desde o interior da nave.

Obra: Rehabilitación de nave industrial en Valladolid
Autor: Óscar Miguel Ares Álvarez
Dirección de obra: Óscar Miguel Ares Álvarez,
Dirección de execución: Javier Palomero Alonso
Data: 2016-17
Ubicación: Poligono Los Hoyales. Valladolid
Colaboradores: Bárbara Arranz González, Jesús J. Ruiz Alonso, Dorota Tokarska
Fotógrafo: Jesús J. Ruiz Alonso | Pedro Iván Ramos Martín
Superficie: 1.500 m2
Contrata: Contratas e Obras San Gregorio SA
Mobiliario: MOI.
+ contextosdearquitectura.com

Arquivado en: arquitectura, equipamiento industrial, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , ,