Depósito do Rei Martí en Barcelona | archikubik – Enllaç arquitectònic Arc-Roig

4 (80%) 2 votes

Espazos Inesperados Espazos reapropiados.

Hai espazos que xorden como un achado afortunado e inesperado. Unha serendipia de eixos X E Z. Ante a sorpresa de atopar un espazo non previsto, xorde a necesidade de darlle un uso e unha dimensión social con novas actividades. Un espazo de enerxía potencial que ao ser descuberto e pasar a formar parte do noso coñecemento colectivo convértese en enerxía cinética. Unha enerxía cinética que se transforma en social cando o espazo é capaz de acoller un programa.

deposito-del-rei-marti_barcelona_archikubik-enllac-arquitectonic-arc-roig_06_int01

A idea de achado foi o que ocorreu co depósito do Rei Martí, un antigo depósito de retención de auga na antiga leira da torre e viaduto de Bellesguard, obra de Antoni Gaudí. Un depósito enterrado de máis de 600m2 e datado a finais do S.XIX que quedara esquecido baixo un bosque de piñeiros ata que hai 20 anos se redescubrió de forma accidental.

A serendipia esixe humildade, necesita da capacidade de afinar mecanismos para escoitar, conectar espazos e persoas, a miúdo afastados da nosa contorna coñecida e fiable. Esa foi nosa primeira estratexia, manter esa condición misteriosa do depósito e convidar á cidadanía a reapropiarse del e a compartir a emoción do encontro inesperado.

Unha pequena dotación orzamentaria permitiu ao distrito de Sarrià – Sant Gervasi en Barcelona proxectar unha estratexia de reapropiación do depósito para pasar a enerxía potencial do depósito a enerxía cinética e preparalo para unha futura enerxía social. Un exercicio de reciclaxe da cidade que transforma un depósito de retención de auga nun equipamento cultural. Un novo espazo que poderá ser todo.

Para iso o espazo do proxecto debe respectar o carácter, o seu código, a súa natureza, a súa materialidad, a pegada da auga e a forza do depósito orixinal. Ten que ser un espazo que entenda e reforce a súa estrutura de alicerces e arcos cada 3,5m e valorice as súas bóvedas cerámicas á catalá. Non podiamos permitirnos cambiar o espazo, todo o contrario, debiamos de promover a súa forza e a súa condición orixinal.

O acceso ao depósito prodúcese pola rúa Bellesguard creando un novo espazo público para o barrio que fai ao mesmo tempo de hall exterior de entrada. Unha praza que salva o desnivel que hai entre a rúa e o depósito creando conexións e relacións visuais coa torre Bellesguard a través da materialidad dos grandes muros de formigón que se integran co bosque de piñeiros que hai encima do depósito. Esta praza funciona tamén como un activador urbano coa inclusión no programa dunha cafetería que se apropia da praza e fai a función de rótula entre a entrada ao depósito e o xardín público que ten encima.

No interior do depósito os arcos e bóvedas cerámicas manteñen o seu carácter orixinal e a pegada da auga e o cal. Uns elementos construtivos que son salientados coa iluminación para convertelos nos únicos protagonistas. Mentres, o chan e as paredes perimetrales son revestidos dunha madeira que nos conecta organolépticamente co bosque que hai na cuberta do depósito, e permítennos un control acústico do espazo. O depósito quere ofrecer á cidade a oportunidade dunha experiencia cultural diferente.

Proxecto: Restauración e reconversión dun antigo depósito de retención de augas ? Depósito do Rei Martí
Emprazamento: Rúa Bellesguard 14, Barcelona, España
Autores: ARCHIKUBIK (Marc Chalamanch, Miquel Lacasta, Carmen Santana) ? Enllaç arquitectònic Arc-Roig) – arquitectos
Dirección de obra: ARCHIKUBIK (xefe do proxecto: Jero Steinger) – arquitectos
Dirección executiva da obra: Francesc Belart – Arquitecto técnico
Project Manager: Projects Facilities & Management (Joan Mitjans, Sara Bordas)
Enxeñería: Atres80
Estruturas: Eskubi Turró Arquitectes
Acústica: David Casadevall
Coordinador de seguridade e saúde: E-SCENTIA (Jordi Cabrera, Teresa Cano)
Promotor: Ajuntament de Barcelona ? Districte de Sarrià-Sant Gervasi
Directora de Licenzas e Espazos Públicos: Pilar Boguña ? arquitecta
Responsable do contrato: Jordi Fargas – arquitecto
Técnico de suporte: Elisabet Boleda ? arquitecta
BIMSA: Maite Gàmez – arquitecto
Datas: 2014-2015
Orzamento Total: 1,091M Euros
Superficie: 966.05m2 construídos
Programa: Depósito enterrado convertido en espazo multifuncional, edificio de servizos semienterrado, cafetería e praza pública.
Empresas construtoras: Arcadi Pla (Jose M. Home, Marcos Muñoz, Antonio Santana, Albert Abad, Ferran Coll)
• Estructura: Jab Encofrados
• Fachada interior: Flexbrick
• Instalaciones: MEFISA
• Cerraxería: Cerrajería Ciutat Vella
• Fusteria Forster: METCOR
• Estanqueidade: PRODEGI
• Paletería: SANCASA
• Pintura: APLIDECOR
• Pavimentos: ANTOLIN SERRANO
• Iluminación exterior: Santa&Cole
Fotografía: Adria Goula
+ archikubik.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamento cultural, equipamiento dotacional, espacio publico, intervención urbana, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,