Depósito del Rei Martí en Barcelona | archikubik

Unexpected spaces – reappropriate Spaces.

There are spaces that arise as a lucky and unexpected finding. A serendipia of axes X And Z. Before the surprise of finding a not foreseen space, there arises the need to give him a use and a social dimension with new activities. A space of potential energy that on having been discovered and having happened to form a part of our collective knowledge turns into kinetic energy. A kinetic energy that transforms in socially when the space is capable of receiving a program.

deposito-del-rei-marti_barcelona_archikubik-enllac-arquitectonic-arc-roig_06_int01

The idea of finding was what happened with the warehouse of the Rei Martí, a former warehouse of water retention in the former estate of the tower and Bellesguard’s viaduct, Antoni Gaudí’s work. A warehouse buried of more of 600m2 and dating at the end of the S.XIX that had remained forgotten under a forest of pines until 20 years ago it re-revealed itself of accidental form.

The serendipity demands humility, needs from the aptitude to perfect mechanisms to listen, to connect spaces and persons, often removed from our known and trustworthy environment. This it was our first strategy, to support this mysterious condition of the warehouse and to invite to the citizenship to reapropiarse of him and to sharing the emotion of the unexpected meeting.

A small budgetary endowment allowed the district of Sarrià – Sant Gervasi in Barcelona to plan a strategy of reappropriation of the warehouse to spend the potential energy of the warehouse to kinetic energy and to prepare it for a future social energy. An exercise of recycling of the city that transforms a warehouse of water retention into a cultural equipment. A new space that will be able to be quite.

For it the space of the project must respect the character, his code, his nature, his materiality, the fingerprint of the water and the force of the original warehouse. It has to be a space that understands and reinforces his structure of props and arches every 3,5m and values his ceramic vaults to the Catalan one. We could not allow change the space, everything opposite, must promote his force and his original condition.

The access to the warehouse takes place for the street Bellesguard creating a new public space for the neighborhood that does at the same time of hall exterior of entry. A square that saves the difference that exists between the street and the warehouse creating connections and visual relations with the tower Bellesguard across the materiality of the big walls of concrete that join with the forest of pines that exists on the warehouse. This square works also as an urban activator with the incorporation in the program of a cafeteria that appropriates of the square and does the function of kneecap between the entry to the warehouse and the public garden that has above.

Inside the warehouse the arches and ceramic vaults support his original character and the fingerprint of the water and the lime. A few constructive elements that are emphasized by the lighting to turn them into the only protagonists. While, the soil and the walls perimetrales are redressed in a wood that connects us organolépticamente with the forest that exists in the cover of the warehouse, and allow us an acoustic control of the space. The warehouse wants to offer to the city the opportunity of a cultural different experience.

Work: Restoration and restructuring of a former warehouse of water retention – Rei Martí Warehouse
Location: Calle Bellesguard 14, Barcelona, Spain
Authors: ARCHIKUBIK (Marc Chalamanch, Miquel Lacasta, Carmen Santana) – Enllaç arquitectònic Arc-Roig) – arquitectos
Direction of work: ARCHIKUBIK (chief of the project: Jero Steinger) – architects
Executive management of the work: Francesc Belart – technical Architect
Project Manager: Projects Facilities & Management (Joan Mitjans, Sara Bordas)
Engineering: Atres80
Structures: Eskubi Turró Arquitectes
Acoustics: David Casadevall
Coordinator of safety and health: E-SCENTIA (Jordi Cabrera, Teresa Cano)
Promoter: Ajuntament de Barcelona – Districte de Sarrià-Sant Gervasi
Director of Licenses and Public Spaces: Pilar Boguña – architect
Person in charge of the contract: Jordi Fargas – architect
Technician of suporte: Elisabet Boleda – architect
BIMSA: Maite Gàmez – architect
Date: 2014-2015
Total budget: 1,091M Euros
Area: 966.05m2
Program: Buried Warehouse turned into multifunctional space, building of services semiburied, cafeteria and public square.
Construction companies: Arcadi Pla (Jose M. Varón, Marcos Muñoz, Antonio Santana, Albert Abad, Ferran Coll)
• Structure: Jab Encofrados
• Interior front: Flexbrick
• Facilities: MEFISA
• Locksmithing: Cerrajería Ciutat Vella
• Fusteria Forster: METCOR
• Watertightness: PRODEGI
• Brickwork: SANCASA
• Paint: APLIDECOR
• Pavements: ANTOLIN SERRANO
• Exterior lighting: Santa&Cole
Photography: Adria Goula
+ archikubik.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, Cultural equipment, equipamiento dotacional, espacio publico, intervención urbana, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,