Universidade de Xibraltar | Ayalto

Xa desde a primeira visita aos Barracóns de Europa Point vimos un gran potencial este proxecto, tanto pola súa localización (orientación N-S ,vistas privilexiadas sobre o mar e Africa) como o valor intrínseco dos propios edificios, pola súa singularidade ,como polos grandes espazos abovedados do seu interior.

A nosa intervención centrouse nun primeiro momento en eliminar todos os engadidos realizados nas distintas fases e usos do edificio (que desvirtúan a lectura do mesmo), tentando acoller o extenso programa nos edificios existentes. É ao comprobar a necesidade de executar obra nova cando o eixo central da nosa proposta centrarase en ordenar e potenciar eses espazos intersticiales.

ayalto_ug_11-Management

O Atrio.

Nun primeiro momento tratamos de organizar o programa servíndonos dos eixos N-S e E-Ou que marcan as circulacións, ademais de servirnos de trazas para ordenar a futura universidade.

O eixo N-S márcanos unha circulación desde a entrada N do Patio atravesando o edificio principal cara aos barracóns , mentres que o Eixo Ou-E márcanos unha nova circulación paralela ao edificio principal que nos generalas as dúas novas entradas á universidade. Situamos as comunicacións verticais a este punto (movéndoas dos extremos, que é onde se atopan na actualidade).

No punto de encontro destes eixos constitúese no punto central da universidade, polo que se sitúan os espazos tanto representativos como de relación entre os alumnos, profesores e visitantes (Main Recepcion,Soft zone Learnin Café, etc.) así como os accesos ás dúas facultades solicitadas.

Este espazo convértese desta forma na idea principal do proxecto. Cuberto cunha estrutura metálica, equipada con brisoleis, que apenas toca os edificios existentes obtense un impluvium de luz natural, cambiante ao longo do día que permite a relación entre os usuarios, visitantes e persoal docente do edificio. Este intercambio resulta máis formal no ground level e máis relaxado no basement leve, (en parte pola súa proximidade ao university refectory) aínda que ambas se atopan comunicadas en mediante elste atrio central.

Barracóns de defensa.

Os espazos, de gran interese dos barracóns de utilizan para situar as dependencias compartidas para as dúas titulacións (Common Teaching Facilities, Offices for Support Staff, Toilets, Staff room).

Situamos as clases nun lugar central deixando os espazos dos extremos para os usos complementarios.

Edificio Principal.

Mantemos o carácter representativo do edifico principal do século XVIII, situando no tanto a Management Unit como as Library (con estrada independente) e a Study áreas e o Main Hall (no citado eixo N-S).

Novas Construccións.

Decidimos construír dous volumes prismáticos en cada un dos extremo do atrio, para situar as Faculty de Health studies como Faculty of Hospitality. Estas caixas cegas intovertidas ,que buscan a luz cenital no ground level, parecen elevarse sobre perfís metálicos no basement level. Na súa composición abstracta e xogos de luces e sombras tratan de garantir tanto a iluminación natural, como a privacidade da Refectory como dos laboratorios.

O Patio.

Nun primeiro momento tratamos de recuperar os edificios existentes para situar a parte do programa de Oficinas para a Academic Staff, buscando o potencial deste espazo, a posibilidade de ter luz norte e certa independencia da zona de Commom Teaching Facilities. Por necesidades programáticas construímos unha serie de volumes que reconstrúen a trama, ademais de xerar unha especie de “claustro” que conserva as circulacións ademais de xerar un xardín privado.

Restaurante.

Con acceso independente desde o acceso principal, situamos un restaurante sobre os barracóns existentes. Apenas delimitado por unha liviá cuberta, busca non restar protagonismo ás privilexiadas vistas sobre Africa de Europe Point.

Obra: Universidade de Xibraltar
Promotor: Goberno de Xibraltar
Emprazamento: Europa Point Gibraltar
Presuposto: PEM 10.000.000 libras
Estudio: Ayalto Integral S.L
Arquitecto: Xavier Ozores Pardo (Principal), Pedro Carcelén Fernández (Colaborador)
Aparellador: Jorge Carcelén Fernández
Constructora: Casais l.t.d – Acrock l.t.d
Instalacións: IEN Instalaciones Electromecanicas do Norte ltd
Fachadista: SETENTA l.t.d
Fotografias: David Frutos | BISimages
+ ayalto.com

Premios
Gibraltar Heritage Award 2015

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamento docente, equipamiento dotacional, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , ,