Renovación dun Loft en Font Honrada | Adrian Elizalde

5 (100%) 2 votes

Renovación de un Loft en Font Honrada Adrian Elizalde o2 ei o2

O proxecto presenta a renovación dunha vivenda nun edificio do casco antigo de Barcelona que data de 1916. A vivenda ten unha superficie de 46 m2 e no seu estado orixinal presentaba unha imaxe sombría e excesivamente compartimentada. O único punto de ventilación e iluminación son as dúas xanelas da fachada xa que o piso só dispón dun pequeno patio de servizo pechado onde o ascensor colocado a posteriori ocupa a maior parte.

O obxectivo principal é conseguir o máximo aproveitamento de luz natural e ventilación no apartamento. Estratexia, acumular as instalacións e os espazos de almacenamento no extremo máis afastado da fachada para liberar o resto da vivenda. Aproveitamos un crebo dos muros perimetrais para colocar a cociña.

Loft.

A estrutura do edificio atópase no perímetro da vivenda o que nos permitiu derrubar todas as particións interiores obtendo un espazo diáfano.

O piso exponse como un loft, simplificamos a distribución para obter un gran espazo aberto con tal de gozar da iluminación e ventilación das dúas xanelas de fachada.

Só as paredes perimetrais chegan ao forxado de vigas percibindo a totalidade do piso desde calquera punto, o armario e o WC son os dous únicos espazos pechados que se inseren transversalmente como caixas que non chegan ao teito para outorgarlle privacidade ao baño.

Renovación de un Loft en Font Honrada Adrian Elizalde o8

Límites abertos.

A vivenda é unha sucesión lineal de tres grandes espazos conectados: zona de servizos/habitación/salón. Deseñamos límites interiores para xerar diferentes graos de privacidade e usos entre os espazos:

Entre a zona de servizos e a habitación a aliñación da última caixa coincide co cambio brusco de materialidad que xeran un claro límite.

Perceptivamente faiche distinguir dous espazos totalmente diferentes.

Entre o salón e a habitación, onde a estrutura das vigas cambia de dirección, deseñamos un sistema de portas deslizantes e plegables creando unha membrana intermedia flexible que che permite transformar o espazo. As portas móvense individualmente xerando unha composición dinámica con innumerables posicións e graos de relación.

Materialidade.

A primeira acción que levamos a cabo foi retirar todos os materiais superpostos ao longo dos anos ata chegar aos elementos construtivos tradicionais. Os materiais novos que se incluíron, aínda que claramente actuais, dialogan harmoniosamente co antigo creando unha percepción de unidade e atemporalidade.

As vigas de madeira as decapamos para potenciar e salientar a sensación dun teito infinito e continuo. As caixas do baño e armario constrúense con tochana sen rebozar para que a súa textura contraste coa parede de ladrillo visto que percorre toda a vivenda. Pintamos de branco o fondo do piso xa que é a zona máis escura mellorando a iluminación natural e resaltando así o chan cerámico orixinal que recolocaramos nas zonas de servizo.

Obra: Renovación dun Loft en Font Honrada
Arquitecto: Adrian Elizalde
Cliente: Jean François
Emprazamento: Font honrada, Barcelona
Proxecto: Xullo 2017- Febreiro 2018
Superficie: 46 m2
Fotógrafo: Adrià Goula
+ adrianelizalde.com

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, rehabilitación, vivienda colectiva

Tags: , , , , , , , , ,