Renovación apartamento en Eixample | Adrian Elizalde

4.7 (93.33%) 9 votes

Renovación apartamento en Eixample Adrian Elizalde o1 estadoinicial

Este proxecto presenta a reforma dunha vivenda situada no Eixample Cerdà. O edificio, que data de 1930, ten unha superficie de 70 m2 cunha fachada principal que dá á rúa Provença e un patio de servizo. Orixinalmente, o piso tiña a típica distribución compartimentada do Eixample con distintas capas de materiais e instalacións que se habían ido superpoñendo ao longo dos anos.

Considerando o reducido orzamento do que dispoñiamos, decidimos manter a localización das instalacións da cociña e o baño, renovándoas completamente e así, empregar máis recursos no resto do piso.

Defoliación.

Antes da nosa intervención, o piso presentaba unha imaxe moi deteriorada e sombría debido á excesiva compartimentación. A principal acción levada a cabo foi a ‘ defoliación’ selectiva de todas as capas superpostas ata chegar aos elementos construtivos tradicionais: chans hidráulicos, teitos abovedados e carpinterías de madeira orixinais. Fixemos unha selección dos elementos para preservar, que debiamos reparar e nalgúns casos recolocar. Sempre coa premisa de manter o máximo de elementos posibles.

A cor e debuxo únicos do pavimento hidráulico son un elemento para resaltar no noso proxecto, mantemos o máximo de pezas refugando só as que se atopaban en moi mal estado, refacendo os debuxos en certas zonas e a nova distribución adaptándose ás necesidades do pavimento.

Con tal de maximizar a luz natural e dotar de unidade á vivenda, pintamos todo o piso de branco resaltando así, o chan hidráulico e as súas cores. Os materiais novos que se incluíron, aínda que claramente actuais, dialogan harmoniosamente co antigo para manter a percepción de unidade.

Renovación apartamento en Eixample Adrian Elizalde o8

A mesa como arquitectura.

Simplificamos a distribución para ter espazos máis grandes e mellor iluminados. A zona máis relevante é o comedor, centro neurálxico do piso onde se atopa unha mesa de 3,10 metros de lonxitude e un banco de 5,20 metros ao longo da parede, que fai as funcións de asento, andel, espazo de almacenamento, etc. Esta única mesa do apartamento colocada entre a sala de estar, a habitación principal e a cociña concentra todas as actividades da casa, actuando así pois, tanto como mesa de estudo, mesa para comer, lugar vinculado a certas tarefas da cociña, etc.

Disgregación do límite.

Deseñamos límites interiores para crear diferentes espazos con grandes aberturas colocadas para difuminar a sensación de confinamento. A través dun sistema de portas correderas, podemos transformar o espazo para outorgar a privacidade necesaria, unha maior intimidade ou ben, ampliar o espazo. As portas, que se deslizan por fóra e sempre á vista, xeran unha composición dinámica dos límites. Substituíndo a parede opaca por vidro na parte superior do tabique, conseguimos unha maior sensación de espacialidade sen restar privacidade e mellorando notablemente a iluminación natural das estancias.

Obra: Renovación apartamento en Eixample
Arquitecto: Adrian Elizalde
Cliente: Xuanxo e Magda
Ubicación: Provença 371, Barcelona, España
Proxecto: Enero 2014- Xullo 2014
Superficie: 70 m2
Fotógrafo: Adrià Goula
+ adrianelizalde.com

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , ,