Rehabilitación de la antigua cámara agraria para Biblioteca Municipal | meijidedemarichalar arquitectos

A obra pretende a valoración do espazo baleiro dentro dun contenedor claramente acoutado. A volumetría móstrase íntegra, como un baleirado interior, a peza do moble reforza a sensación de espazo pola súa disposición, cor e construción.

Ao leste do centro de palas de rei, a escasos 200 metros do concello e a 20 do camiño de santiago, sitúase o edificio da antiga cámara agraria. Un edificio de 156 metros cadrados distribuídos en dúas plantas: a baixa de almacén e acceso e a alta de oficinas. A súa fachada principal dá á rúa, a posterior, debido ao desnivel do terreo, a un muro de pedra natural que limita a pequena leira que ocupa. a orientación é este-oeste.

O edificio existente non posúe ningunha característica que o faga especial nin distinto doutros da mesma época e contorna. nin pola súa situación, nin pola súa construción, nin pola súa tipología. Quizais por iso pasou desapercibido e quedou integrado na masa da mazá. A súa bondade reside en compáctoo da súa volumetría e a sencillez da súa tipología, factores que se manterán e potenciarán e que formarán a base da intervención. A normativa que afecta ao camiño de santiago obriga á conservación do volume edificado, sen ampliacións.

O proxecto conserva a volumetría íntegra, xa de por si escasa, e potencia o espazo interior, mantendo ao exterior a mesma aparencia, diferenciada agora por unha única cor, o branco, e a carpintería de madeira de cedro de portas e fiestras.

O programa consta de dúas partes claras: sala pública de lectura e depósito de libros de acceso restrinxido. para aloxalo o espazo é liberado na súa totalidade en ambas plantas, abaixo estendéndose desde a rúa ata o muro de pedra posterior e arriba ata a cuberta. Os usos divídense claramente entre os dous niveis. A excepción do cortavientos de madeira de cedro que fai as veces de porche, o moble que acolle a escaleira, os aseos e o montalibros é a única construción interior.

O seu taboleiro lacado diferénciase pola súa cor do resto do espazo branco, diferenciándoo e mostrándoo como a gran peza interior que é. A obra pretende a valoración do espazo baleiro dentro dun contenedor delimitado claramente acoutado. A volumetría móstrase íntegra, como un baleirado interior e a peza do moble non fai senón reforzar a sensación de espazo pola súa disposición, cor e construción. simple, claro e fresco.

A luz completa o xogo, materiais, cores e proporcións a complementan.

Obra: Rehabilitación da antigua cámara agraria para Biblioteca Municipal

Emplazamento: Avda. de Ourense nº31, 27200. Palas de Rei. Lugo. Galicia. España

Autores: meijidedemarichalar arquitectos [Jorge Meijide y Patricia de Marichalar]

Promotor: Concello de Palas de Rei

Constructora: oviga s.a.

Ano: 2010

Superficie: 156,78 m2

Presuposto: 150.000 €

Fotografías: Héctor Santos-Díez | BISimages

+ www.meijidedemarichalar.com

+ premios

-V PREMIOS DE ARQUITECTURA ASCENSORES ENOR (Seleccionada ano 2011)

+ publicaciones

-Libro dos V PREMIOS DE ARQUITECTURA ASCENSORES ENOR (ano 2011)

-nº39 dea revista DOT de Vigo

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamiento dotacional, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , ,