Cocktail Station | mecanismo

5 (100%) 1 vote

Cocktail Station mecanismo o4

A comezos de ano, Pedro Subijana, encargounos que deseñásemos unha barra de bar, con cubrición para poder preparar e servir bebidas singulares e cocktails na terraza do Hotel Akelarre que tivemos a oportunidade de deseñar en 2017.

Desde un principio pensamos en crear unha peza móbil, que puidese chegar e pousarse na terraza do hotel (totalmente terminada e en uso desde a súa inauguración), sen xerar ningún tipo de obra in situ, nin interferir no funcionamento tanto do hotel como do restaurante. Un elemento prefabricado, resistente á inestable climatoloxía do lugar, funcional, atractivo e que á súa vez quedase integrado alí onde se instalase.

Directamente comezamos a pensar nos avións como estancias totalmente prácticas e aproveitadas, que funcionan nas condicións máis desfavorables, nas que todo se articula á perfección e que incorporan os deseños industriais máis novos.

Seguindo esta idea, analizamos a sección transversal da fuselaxe e como no seu interior intégranse todas as pezas e elementos que fan funcional o seu interior, ao mesmo tempo que a carcasa aerodinámica e ultrarresistente protéxeo e fai posible o seu desprazamento a gran velocidade.

A partir de aí, trasladamos esta análise e propoñemos un volume de contorno curvilíneo formado en todo o seu perímetro por unha estrutura metálica lixeira revestida por unha envolvente illante e impermeable conformada por paneis sándwich curvados e machihembrados entre si, que fan do interior un espazo completamente illado da intemperie.

A relación entre o interior e o exterior realízase mediante a apertura da propia pel curvada que se converte nun gran portón. Mediante un complexo sistema de rotación desprazada, o tramo de envolvente, pivota en horizontal e pasa a xerar unha visera que cobre o espazo no que se sitúa a barra de servizo.

Cando o portón está pechado queda completamente integrado formando parte da envolvente e completando o volume da peza, cuxo aspecto escuro cara ao exterior, contrasta llamativamente co interior resplandeciente e luminoso realizado en aceiro dourado.

O interior formalízase con cara interna da envolvente da que xorden de maneira integrada todo o mobiliario e os elementos necesarios para facer funcional o espazo (almacenaxe, barra, expositores), todo iso realizado mediante a utilización de chapa encartada de aceiro dourado salientada mediante a proxección de diferentes fontes de luz que bañan todas as superficies.

O contraste entre o rechamante interior e a sobriedade exterior permite que o volume non destaque demasiado cando está pechado, mostrándose como unha peza hermética e inaccesible; e con todo, transfórmese nun foco luminoso e rechamante cando se abre e pon en funcionamento.

Obra: Cocktail Station
Autor: Mecanismo (Marta Urtasun e Pedro Rica)
Emprazamento: Hotel Akelarre, Monte Igueldo, Donostia, San Sebastián, España
Ano: 2017
+ mecanismo.org

Arquivado en: arquitectura, equipamiento dotacional, equipamiento terciario, obras

Tags: , , , , , , , , , , , , ,