Centro de Interpretación da resina | contextos de arquitectura e urbanismo

Centro de Interpretación de la resina contextos de arquitectura y urbanismo o10 Entorno2

Entendemos por sustentabilidade-social aquel edificio que é apreciado polos seus veciños e que manteñen un uso constante del. É por iso, que a restauración do vello matadoiro do municipio de Traspinedo (Valladolid, España) en Centro de Interpretación da Resina, máis coñecido como CIR, expúxose conforme a un dobre compromiso:

1.-Como unha lectura icónica do ámbito rural no que se asenta, disolvendo as referencias en abstractos esquemas que serviron como pautas na composición do edificio. Non só a súa cuberta a dúas augas e a escala do edificio fan recensión da súa contorna, se non que outros elementos, como o abatible gran portón de entrada, expúxose como unha chiscadela ás tradicións construtivas locais.

2.-Como un edificio polivalente a fin de que recollese diversas necesidades veciñais e municipais: o centro non só mantén o seu uso expositivo senón que tamén serve como almacén de apeiros do oficio da resina, espazo de formación laboral e mesmo de traballo diario; mentres que o edificio auxiliar alberga as instalacións, oficinas e baños.

O mobiliario, tamén mantén o carácter polifuncional do centro. A espiña central é expositor, pero tamén – cando se abaten os seus trampillas – serve como banco de traballo; os armarios non só exercen funcións propias á súa natureza, senón que tamén se deseñaron como “veo iluminador”; o portón, ademais da referencia iconográfica, exerce como filtro de luz, invitación, apertura ou peche de seguridade.

A sustentabilidade-enerxética conseguiuse mediante unha pel térmica, formada por un panel sándwich, que serviu como recubrimento do vello edificio ao que se lle encostou unha construción auxiliar, estreita e alongada, que se vinculou ao primeiro no seu extremo norte.

O CIR foi un exercicio de poucos recursos, afastado dos grandes presupostos (pouco máis de 180.000 € de PEM). Unha arquitectura concibida desde formulacións compositivos extraídos a partir de referencias formais da contorna e claves multifuncionais co fin de converter o CIR nun edificio participado polos seus veciños.

Obra: Centro de interpretación da resina
Autor: Óscar Miguel Ares Álvarez
Dirección de obra: Óscar Miguel Ares Álvarez, Javier Palomero Alonso
Data: 2014
Ubicación: Calle del Molino 21, Traspinedo, Valladolid; España
Colaboradores: Bárbara Arranz González, Jesús J. Ruiz Alonso, Elena Rodríguez Díaz, Alberto Ramos de la Cal, e Jaime Pedruelo Sánchez
Fotógrafo: Óscar Miguel Ares Álvarez
Superficie: 234 m2
Promotor: Concello de Traspinedo
Enxeñería: CyA proxectos S.L.
+ contextosdearquitectura.com

Premios
PRIMER PREMIO. Cat. Deseño Interiores. IX Premios Arquitectura Castela e León (2016)

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamento cultural, equipamiento dotacional, museo, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,