Centro de día de maiores de Leiro | müller.feijoo arquitectos

5 (100%) 2 vote[s]

Centro de día de mayores de Leiro müller.feijoo arquitectos o6

A parcela na que se constrúe o centro de día, moi próxima e lixeiramente elevada sobre o curso do río Avia, ten un forte desnivel natural transformado mediante un sistema de terrazas graduadas chamadas socalcos formadas por muretes de mampuestos de granito, un sistema tradicional moi habitual nesta rexión de viñas que permite dispoñer de terreo cultivable en parcelas nas que a pendente impide a súa explotación.

Estas terrazas tradicionais, ascendentes facía o Norte, e as vistas sobre o río ao Sur, suxírennos encaixar o edificio como unha terraza máis, para posteriormente reconstruír os socalcos existentes con pedras atopadas na parcela e outras procedentes de construcións en ruínas da contorna.

O acceso ao centro de día realízase a través dunha ampla plataforma exterior axardinada, accesible desde a vía peonil e desde o aparcadoiro de vehículos adaptados. É neste xardín onde se poderán desenvolver as actividades ao aire libre do centro cando o tempo permítao.

A sala polivalente e os espazos de relación exteriores, que están completamente envorcados facía o río, gozan das vistas e da orientación sur sueste, mentres que as actividades que requiren máis privacidade como o comedor, a sala de rehabilitación e a consulta médica, desprázanse á parte posterior e ilumínanse e ventilan a través dun patio axardinado. Na zona central, articulando todas as actividades do centro, sitúanse os servizos comúns, gardarroupa, aseos, cociña e almacéns.

Todas as salas de actividades ábrense e estenden ao exterior grazas a un cerramento case completamente de vidro, protexido polo voo da cuberta e por unhas contraventanas móbiles de listóns de madeira de iroko que permiten controlar a radiación solar, a iluminación natural e a exposición pública da sala polivalente.

A configuración interior e formal do edificio, a súa relación co lugar e a implantación na parcela, o emprego de materiais construtivos naturais propios da contorna que non esconderán o paso do tempo sobre eles, a cuberta axardinada formando un socalco máis, os sistemas pasivos de climatización, todo responde á intención de integrar o construído na paisaxe, ser funcional e eficiente energéticamente, e ofrecer espazos exteriores e interiores confortables, graduando a privacidade e a luz natural, para que os futuros usuarios do edificio aprópiense del con naturalidade.

Obra: Centro de día de maiores
Situación: Leiro. Ourense. Cruce Carretera OU-209 (Ourense-Carballiño) y Carretera Osebe, s/n. España
Promotor: Concello de Leiro
P.E.M.: 562.500,00 €
Superficie construida: 695,96 m2
Data inicio de las obras: Decembro 2013
Data fin de obra: Novembro 2016
Autor: Müller.Feijoo arquitectos (Estefanía Vázquez Müller – Roi Feijoo Rey)
Colaboradores: Xóan Carlos Malvárez
Empresa constructora: U.T.E. Coviastec s.l. Ayasa s.l.
Fotografía: Müller.Feijoo arquitectos
+ mullerfeijoo.com

Premios
Finalista Premios de Arquitectura e Rehabilitación de Galicia 2018
Finalista I Premios Lledó de Arquitectura Ibérica 2018
Premio Gran de Area 2017

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamento cultural, equipamiento dotacional, equipamiento sanitario, equipamiento terciario, obras

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,