Cafetaría Bardecó | Villacé y Cominges

O Edificio Curbera (1939), no que se sitúa o local, é unha construción entre medianeiras, dunha altura de 14 plantas, destinadas a oficinas e vivenda. Na planta baixa sitúanse dous locais comerciais situados ao carón e a outro do impoñente portal de acceso ao edificio.

Villacé Cominges_BARDECO_01_ext01

A fachada principal do edificio, de composición simétrica, responde os criterios formais da arquitectura racionalista e é reconocible unha influencia Art Deco. O uso da cor no revestimento exterior acentúa o carácter da devandita composición, usándose para o basamento e banda central un aplacado de pedra de cor gris escura mentres que os dous corpos laterais de balcóns revístense cun aplacado de cor gris clara.

O local está situado no lateral esquerdo do portal, e esténdese ata a fachada traseira. A súa anterior organización en planta distribuíase nunha sala diáfana compartida pola zona de barra e a zona de mesas, e unha parte traseira, máis compartimentada, con saída cara ao patio posterior, ocupada polos cuartos húmidos, cociña e baños, sobre os que se situaba un altillo para instalacións. O local non contaba con ningún elemento digno de mención polo seu valor decorativo ou singular.

A proposta parte da idea de que a cociña sexa o centro do local, uníndose a ela o espazo de barra e o resto da sala, excepto as zonas que necesariamente teñen que quedar ocultas, lavado e baños, que se resolven nunha caixa pechada, formalizada con taboleiro de viroc, á que se accede facilmente desde a cociña e o comedor.

A planta resólvese en forma de L, o lado longo coincide co eixo principal de acceso, desde a entrada ao patio posterior, e o curto co fronte á rúa García Barbón. No lado longo sitúase o comedor, cun carácter máis tranquilo e mesas baixas, abríndose no fondo unha nova xanela para favorecer a entrada de luz sur, máis cálida. No lado curto, fronte á gran ventá á rúa, colócanse as mesas altas e a zona máis informal. Esta dobre iluminación, norte-sur, matiza constantemente o interior do local.

Na sala recupérase toda a altura orixinal, deixando entrever entre as luminarias a instalación de clima, pintada de negro e integrándose co teito acústico superior. As luminarias descólganse a diferentes alturas, diferenciando pola diferente intensidade e distancias os distintos ambientes que se pretenden conseguir; zona de cea tranquila e zona de barra e bar máis animadas?o xogo de luz dentro do local é continuo, día e noite, provocando distintas experiencias que seguen o xogo de experimentación na cociña que caracteriza a Santi, máximo responsable do negocio.

Obra: Cafetería Bardecó
Localización: García Barbón 30, Vigo, Pontevedra, Galicia, España
Arquitectos: Villacé y Cominges (José Villacé y Martín de Cominges Carvallo)
Ano: 2014
Fotografías:  Rafael Ojea | Manuel G. Vicente
+ villace-cominges.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: obras, reforma interior, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,