Yoglar. School for early music and piano education | Jerez Arquitectos + Leal

Yoglar is a new school for early music and piano education located in a 1950s’ residential area in Burgos (Spain), where our client wanted to create “a home for the music”. Our aim was to design a place both unique and functional, which could foster children’s creativity while achieving clear results in their music development from 0 to 12 years.

The site, an old garage located in the ground floor of an old housing block, owes its singular shape to 2 projects from the beginning of the 1950s. The first of them, at the front part of the plot and facing the street, is located under a residential building, where the original garage was placed, according to a project from 1947; it is built by means of an organised structure with load bearing walls parallel to the façade. The second one, at the back, is the result of an extension from 1952, when the old courtyard was almost fully built in and a new mezzanine level was added over it, to use it as a storehouse; in this area, the structure is much more disorganised, and it is built by means of pillars.

The project tries to take advantage of this quirky container’s values by keeping the outer shell almost untouched. The floor, the walls and the ceilings are unified by a material and chromatic continuity that leaves almost everything in view and makes the most of the good acoustic qualities of this formless shell. Inside of this concrete-grey and irregular container, the project is divided into 2 different areas:

A. The space located under the residential building, with a trapezoidal shape, is the result of the ordered load bearing walls’ structure, and is home to the access hall, the reception desk, the toilets, the manager office and the biggest classroom.

B. The ‘forest’, or the area located where the original courtyard of the building was, has an irregular perimeter and an apparently disorganised structure. Here are placed the remaining two classrooms, or ‘houses’, with an irregular geometry. One of them is totally covered with 3cm thick natural cork. The other one, just like an imaginary air volume, is barely shown by its flooring footprint. At the back of this man-made forest, a small patio that can be easily connected with the interior provides the natural light that the school needs.

Together with the dominant grey from the outer shell, the project is softened by some elements that provide the necessary cosiness, such as the “fixed furniture”, made of birch wood.

All of that has been done in order to generate a child-friendly place, able to encourage kids’ imagination, creativity and early interest in music.

Todo ello con el fin de generar un espacio atractivo para los niños, capaz de fomentar su imaginación, su creatividad y su interés temprano hacia la música.

Work: Yoglar. School for early music and piano education
Authors: Enrique Jerez – Blanca Leal García
Location: Burgos, Spain (42.350282 N, -3.696589 O)
Year: 2017-18
Client: Yoglar (Rocío Madueño)
Area: 205 m2 (construidos)
Budget: 110.000 €
Collaborators: Cristina González Sinobas, Beatriz González Yagüe, Alicia Maraña Diez
Building engineer: Iván Poncelas Ramón
Constructor: Construcciones Gesdesbur SL, Burgos (jefe de obra: María Paz de Quevedo)
Carpintry: Diamante SL, Burgos
Equipamient: Fritz Hansen, Tarkett
Lighting: Faro
Photography: Javier Bravo Jabato, Arq.
+ jerezarquitectos.com
+ lealid.com

Acknowledgments.
Second prize XIII Burgos architecture awards 2016-2018

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, Cultural equipment, equipamiento docente, equipamiento dotacional, mobiliario, obras, Inner reform, rehabilitación

Tags: , , , , , ,