Integral rehabilitation and Building reform for headquarters of the Pharmacists’ College and dependences of the Doctors’ College of the province of A Coruña | AJ Arquitectos

The building in which it is controlled is a building between dividing located in one of the zones more marcadamente typical of the city of To Corunna, since it is the represented one for both fronts for which it opens lights: the avenue of The Sea-coast and the street I Act rashly of Water (from the one that produces the access to herself).

Originated especially in the second half of the 19th century as bourgeois widening of the High City, the Neighborhood of the Fish market will save the space placed in the urban isthmus in which one agrees the city, and will be built forming one typical manzana in that the longitudinal dimension prevails over the width of the plots. With the passage of time, the buildings will happen to turn into the most emblematic image of galleries of the city, forming a set of indisputable architectural and environmental interest.

The building that occupies us, debtor of each and every of the mentioned characteristics, adds to the same ones an architectural design of his elements of great nobility, visible and valuable in his cornices, porches, galleries of wood, fascias, traces of arches and moldings, in his fronts to the streets of Water irrigation and The Sea-coast. The disposition triaxial of his hollows and gatherings is also frequent in real estate of the width that occupies us (on 6,80 meters).

The building, which construction dates back of the year 1870, with direction of Juan de Ciórraga’s works, develops in ground floor, in which the portal of access is located and great under accessible from the street I Act rashly of Water and from the porch of the avenue of The Sea-coast. The top floors (The First, The Second Third and Under cover) are destined at first to housings, and possess a similar structure, with gallery in his ends (exempting the first and second plant in the gathering to the street I Act rashly of Water). Of the year 1959 there proceeds the change of use and the first reform and extension (you plant Fourth, Fifth and Under cover) of the building of housings, for his adequacy to the offices and headquarters of the provincial College at the time of Doctors and of Pharmacists (later segregated in both current Colleges).

The special conditions of the building, which one finds in a very sensitive area of the city, and with a Level of Integral Protection, do that to the complexity of the actions of reform and adequacy contemplated there add the specific determinations foreseen in the protection regulation of the Special Plan of Protection and Interior Reform of the Ciudad Vieja and Pescadería.

The intervention on the building proposes the integral rehabilitation of the totality of the building, acting in the first phase with labors rehabilitadoras and recuperadoras of common elements as the portal, the box of stairs – elevators, the cover, forged of wood and of ceramics, the fronts and the court of the building (missing person and blocked up in the successive interventions that have taken place along the useful life of the building), at the time that it eliminates those executed actions that were spoiling the principal characteristics of the building. The reopening of the original court, it seeks to clear and to illuminate with natural light the central spaces of a few plants defined by the disproportion between his width and his bottom, at the time that it introduces a new area of visual interest in the interior. Those are respected and recover elements of patrimonial relevancy (stairs, mosaics, windows), integrating them in the actions and operations of recovery of the interior spaces. The project spreads particularly to the renovation of structural elements, since it are the reinforcement and the new execution of elements of the horizontal structure of the building, in the zones in ruinous condition.

During the execution of the works one proceeds to realize a restudy of the structure of the building, which returns with major precision that in the historical consulted documentation. The obtained differences are notable, since the observed reality indicates the presence and conviviality of different materials in the horizontal structure of the building.

It is estimated clearly as the intervention of the year 1959 he was contemplating the execution of the zone of stairs and elevator in forged ceramic and girders of reinforced concrete of singing in all the plants. With the above mentioned solution they execute the totality of the soils of the plant 1 ª, 5 ª and sobreático (in this case with forged of roof spaces and prefabricated semijoists), and the zone of the soil of the plant 2 ª between the stairs of access and the front towards the avenue of the Sea-coast. The rest of forged (soil of plant 2 ª towards Irrigation of Water, and the totality of the soils of the plants 3 ª and 4 ª – excluded the zones of access) present a structure of girders (plump trunks of chestnut-tree with little refine) and pontoons of wood, with entrevigado of paneling of wood, on which one arranges a slab of concrete lightly armed, and the terrazo in situ that constitutes the general pavement of the plants.

There exist areas and entire zones that need the select intense one of the structure amble (already be of wood or of concrete) that they do not suppose an increase of the weight of this one or of his thickness, at the time that there are respected the considerations inherent in a building of the protection degree as the one that occupies us. There concludes a good general condition of the structure horizontal amble, with the exception on behalf of forged of floor of the plant 2 ª towards Irrigation of Water, and of the areas of floor of bathrooms in the zones of forged of wood, which they need an action more drastic than the rest. Therefore, there spreads the intervention of the common zones to new areas, with diverse actions as:

Demolitions and demolitions of tabiquería, finished, false ceilings, screens, pavements and interior carpentries of each one of the plants of the building, staying the totality of the diaphanous plants.

Select, consolidation and reinforcement of areas of structure.

Execution of a new wrought compound of wood – concrete, composed by girders and pontoons of wood laminated of chestnut-tree, board of microlaminated wood and slab of reinforced concrete in the soil of the plant 2ª in Water irrigation, after be observing the evil been of this zone of wrought, affected up to compromising his stability.

Select of areas of soil of former bathrooms, in the zones of forged of wood, affected by the dampness and the wood-worm owed to water filterings.

Execution of new bathrooms, as well as from the closings and adjacent zones to step to the court of the building, recovered in every plant.

The following phases of the work enable dependences of the Doctors’ provincial College organized in the first two plants of the building, destined to uses explanatory and related to the meeting and the leisure. The rest of heights of the building corresponds to the headquarters of the Pharmacists’ provincial College, with uses of formation, administration, secretary, receipt of become a member of  association, presidency, room of meetings, laboratory, center of information of the medicine, files and offices of the college.

The most significant aspect and definitorio of the interior of the plants of the building it is the well-known disproportion between opposite to the streets towards those who open lights (6,50 m) and the bottom of the plot (38,00 m). This fact is very relevant at the moment of defining the dependences of the program, since it is considered very important to avoid the presence of opaque elements that prevent and prevent the step of the natural light towards the interior of the building. This question can be considered to be the leit motiv of the offer of action, which organizes the plants of the building with constructive elements or of furniture that they allow the step of the natural light without constructing opaque partitions (result of the reform and extension of the year 1959, which was organizing and distributing the existing plants remaining very dark the interior zones). The recovery of the original court of the building helps to illuminate areas that otherwise would present a more dark design.

Hereby there arises the idea of enclosing in volumes of transparent glass the elements of the program that need representation, compactness or segregation in his use (especially managerial offices), preventing his reading as blind elements. These boxes have a definition of materials in his false ceilings and pavements that it distinguishes them of the rest. Also a better efficiency is achieved in the laying of the facilities of air conditioning, allowing to effect a general air conditioning of the plants, at the time that there is obtained a regularization personalized in the individual offices. The rest of the areas is organized as an opened office, with cubicles for work separated by furniture racks with you disable opened that contribute to a spatial joint reading in each of the plants.

As for the general organization, the description of the program in every plant is the one that continues:

In the First Plant one arranges a zone of reading and Irrigation of Water is towards the street, and the room of exhibitions of the Doctors’ College towards the avenue of The Sea-coast. The room of exhibitions presents a definition that allows to estimate partly the structure amble of girders of concrete of singing, which stay partly at sight, coexisting with the new false ceilings foreseen (in plate of carton plaster identical with white), being in turn the support of a few explanatory mobile panels, and obtaining at the same time a major vertical clearance in the dependences.

In the Second Plant there are organized two rooms of multiple uses.

In the Third Plant there gets accommodated a classroom of formation and the zone of meetings of the room of meetings of the Pharmacists’ College, with an attached office. His disposition in this plant facilitates the most sporadic use, and improves the accessibility from the exterior without acceding to other more intimate areas of the college. The classroom of formation and the room of meetings present an analogous definition, which allows to estimate the structure amble of wood of the top floor, which stays at sight, treated and select, coexisting with the new false ceilings foreseen (already be in board of wood or in plate of carton plaster identical with white), obtaining a better expressiveness of the materials as new – existing opposition, and a major vertical clearance in the dependences. The area of formation is completed by a classroom of computer science that can join to the classroom of formation by means of the opening of a mobile acoustic partition.

In the Fourth Plant one arranges the receipt and the general control in a central zone, with offices in the ends of Water irrigation and av/Marina (in boxes of transparent glass since already it has been indicated), a transparent box that encloses the compact files of the department of secretary, and the rest of working places opened for the corridor and flanked by racks also opened. To his backs one organizes the system of storage of the offices, in the shape of groups of cupboards and low racks that cross longitudinally the dividing flank opposite to the core of elevator – stairs, crowned by a volume in whose interior the wired up ones of the desks locate the conduits of facilities, which they distribute across the false ceiling or the racks. Thus it is possible to save the scanty height of some points, due to the existence of girders of singing. The system of cupboards joins the patinillos of facilities formed in cupboards of the central zone, staying the design definite and organized of a joint and compact way (this organizational scheme repeats itself in all the plants, with major or minor extension).

The Fifth Plant is occupied by the Center of Information of the Medicine (CIM) and the Laboratory, both by opening light towards the terrace of Water irrigation, a new stairs of access to the plant Sobreático, necessary because the existing one does not fulfill the regulation (width of stairs, dimensions of fingerprints and you block), another transparent box that encloses the compact files of the billing department, and the rest of working places opened for the corridor and flanked by racks, with a design that repeats that of the fourth plant. Also one withdraws the front of anodized existing aluminium in the terrace of the av/Marina (improper in a catalogued and protected building), and is replaced with other one of carpentry of wood organized with the general paces of the existing gallery.

The Attic Plant is destined to the department of computer science, and is formed as an office opened (with racks and cupboards lower that those of the rest of plants not to overwhelm in excess, when zones exist with lower heights) with his ceiling defined by the inclination of the cover of the building. Also the general stores and a room are located for the IT servants.

Its deslizantes arrange two zones of modular compact metallic files, of mechanical operation on rails fixed in the pavement of industrial parquet in the plant 4ª and 5ª. The above mentioned rails support, in turn, in metallic supports anchored in a new horizontal substructure amble arranged the effect and composed by metallic profiles HEB rested on the dividing walls. The whole weight of the compact files is gathered in these new girders, not controlling therefore the existing structure in the behavior or functioning of the set not to overload the existing girders of concrete or wood.

As for the interior definition of the intervention, it comes needed by actions of retreat of materials of coating in zones of the dividing walls, making the stone of masonry disclosed of those, with operations of consolidation, cleanliness and treatments hidrofugante and antipowder. In the false ceilings, sight chooses to leave the structure of wood him of forged in some zones, composed by girders and pontoons of chestnut-tree, in very good condition, submitted to specific treatments. The conviviality and the contrast of the irregular textures of the wood and the stone with the new materials (glass, carton plaster identical with white, boards of wood, facilities of lighting, etc) helps to grant character to the action, making coexist current elements with the habitual preexistences in a building of the crossbeam of the one that occupies us.

In short, the proposed intervention tries to solve the organization and the requirements of use and collegiate activity uniting the functional thing and the representative thing. The materials, systems and ended ready they respect the nobility of the building and favor his interior luminosity, eliminating in the possible thing the compartimentaciones and opaquenesses of previous interventions.

Work: Integral Rehabilitation and Building reform for headquarters of the Pharmacists’ Official College and dependences of the Doctors’ Official College of the province of A Coruña
Location: c/Riego de Agua, nº 29, A Coruña, Galicia, Spain
Authors: AJ Arquitectos (Andrés Patiño Eirín, José Manuel Gallego Fernández)
Client: Colegio Oficial de Farmacéuticos de la Provincia de A Coruña/Colegio Oficial de Médicos de la Provincia de A Coruña
Direction of Work: AJ Arquitectos (Andrés Patiño Eirín, José Manuel Gallego Fernández)
Construction company: Arkivolta, S.L.
Year: Project: 2009-2013 / End of the work: 2013
Fotografías: Héctor Santos-Díez | BISimages

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, equipamiento dotacional, equipamiento terciario, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , ,