Rehabilitation of the salmon estate of Ximonde | Fermín G. Blanco

Ximonde’s estate is a space of great environmental value placed in the bank of the Rio Ulla, natural border between the provinces of Coruña and Pontevedra. The estate is intimately linked to the country house and place of the same name. His history starts in the 16th century of the hand of the family Cisneros, descendants of the king Alfonso XI.

The estate is formed by a series of elements more or less integrated to the landscape of bank, a dam of stone and a former mill, the positions of fishing in both margins of the river and a ruined gangplank … all this I object of reform in the present project.

The chased aim is to integrate all these constructions inside a common project that integrates the new uses of investigation and spreading as well as to put in value the natural environment of the whole area spoilt by a series of seemingly unconnected actions, which in occasions distort and interrupt the paths of bank.

The mill / center of icthyological investigation

The original mill sees altered by a deep reform in the middle of the 20th century that different his aesthetics and appearance adding a plant first in key regionalist to the taste of the epoch, with an apparel of different stone and eaves declared to the “highland” way.

One proposes a reform to lodge the services of investigation and capture of information of the river at the time that there is allowed the exhibition and interpretation of this work facilitating this way his spreading.

This must be realized without extension of the original volume, reorganizing the functions of the center and improving the environmental integration of the complex. But especially they propose a series of improvements directed to the later maintenance of the center bearing in mind the levels of continued flood that suffers the zone of an annual way.

The need of intervention in the landscape presides at the whole project. The needs of the center happen for a strong action in the bank of the river concerning the channel of alevinaje, the traps and the laboratory. On the other hand the investigative use complements itself with an exhibition of the information obtained to facilitate his interpretation.

The positions of fishing

In parallel to the rehabilitation of the former refuge there recover the positions of fishing of the estate salmonero in both shores of the river. They are wharves of stone constructed and supported from ancient for the fishermen who support his use at present especially in the bank pontevedresa. They all possess his name and his history known by the riverside ones.

The gangplank

The last piece of the intervention in the environment, undoubtedly that of major impact, is the gangplank projected in the same place where an existing pre was knocked down by a flood in the winter of 2000.

The projected gangplank follows the following expositions:

1-Not to use intermediate supports in the riverbed of the river, with what there must be saved a light of approximately 55 meters.
The supports will not be not permanent, not temporary during the work with which it is chosen for a system of assembly that does not concern the course of the river.
2- The tightened gangplank answers to the structural solution that supposes a minor visual impact in the landscape, and that allows to act without an indiscriminate felling of trees, based on modules prefabricated to assemble in work.
3-Access adapted to handicapped persons, with a board of approximately two meters of width and a few ramps of less than 8 % of earring, fitted into the area.
4-Scrupulous fulfillment with the regulations of structural safety.
5-Use of materials that suppose a maintenance reduced for an infrastructure of this type at the time that they assure environmental qualities.

The solution into all these premises they are translated in a gangplank constituted based on a board of sheet of steel with a strict singing to reduce the presence of the structure. To reach the necessary light it complements itself with a system of atirantamiento, arranging a few cords, which they anchor to a few masts that remain in turn secret between the vegetation of the bank. The vain wings of compensation allow to recover the adjacent paths to the river that the different positions of fishing join, without turn interrupted like at present for the foundation of the masts.

The level of the board native of Coruña rises up to four meters on the way in his access (level + 44.00 m), fitting a ramp of access into trench into the own topography, in an equal enclosed way of more natural form one adapts the access in the opposite margen.

Work: Rehabilitation of the salmon estate of Ximonde
Author: Fermín G. Blanco
Location: Coto de Ximonde, Ximonde, Vedra town hall, A Coruña
Collaborators: Luis Miguel Fernández López, Lino Doporto Framil, Borja Díaz Carro
Engineering: TEMHA (he structures gangplank), José Antonio González Meijide, Arturo Antón Casado
Construction: UTE Hermanos Vigo-Otero SL – Daviña SL, Tragsa, Menasa -structure of steel-
Budget: Urbanization 150.782e, Shelter 70.030e, Gangplank 513.371e
Photography: Alex del Río, Estudio Fermín Blanco
+ ferminblanco.com

http://vimeo.com/62601823#

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, Cultural equipment, equipamiento dotacional, espacio publico, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,