Rehabilitación de antigua nave textil para sala de conciertos | xxm_arquitectura

A rehabilitación da Nave B de Roca Umbert é un dos proxectos do programa “Fábrica das Artes” que contempla o plan director de rehabilitación do recinto cultural de Roca Umbert, antigo conxunto industrial de fábricas téxtiles na cidade de Granollers.

O edificio a rehabilitar é unha nave de dúas plantas, cunha superficie de 1.150m2 por planta. En planta baixa proxéctase unha sala de concertos para unhas 1.000 persoas, e en planta primeira, unha escola de danza municipal. Nunha primeira fase leva a cabo a rehabilitación xeral e consolidación da totalidade da nave e o interior da sala de concertos en planta baixa, deixando a escola de danza para unha segunda fase.

A complexidade da rehabilitación da antiga nave vese incrementada polo feito de convertela nunha sala de concertos que debe estar correctamente illada do resto das naves, ademais de contar cun acondicionamento acústico adecuado. O illamento resólvese construíndo unha caixa flotante dentro do colector existente, e para mellorar a sonoridad da sala proxéctanse materiais absorbentes, paneis acústicos e sistemas de cortinaje, que á súa vez definirán a imaxe interior da mesma.

A distribución da sala de concertos ten como obxectivo principal situar todas as pezas do programa no perímetro da nave, deixando a sala de público nunha posición central. Tamén é estratéxica a posición do escenario, xa que cumpre dous requisitos craves da proposta: ter unha boa visibilidade desde calquera punto da sala sen ter que intervir en ningún elemento estrutural existente, e dispor dunha conexión directa coa zona de almacéns, podendo ser esta zona compartida por un posible escenario exterior.

Por fóra, márcase o acceso principal á sala coa construción dun novo volume metálico e en voladizo, que serve de escaleira de emerxencia da planta superior e como colector das instalacións necesarias. Este volume revístese cunha malla metálica, e grazas a unha iluminación de leds no seu interior, pola noite transfórmase nun reclamo multicolor, coa intención de facer convivir a arquitectura tradicional cos novos usos e momivientos.

Obra: Rehabilitación de antigua nave textil para sala de conciertos

Año: 2009-2011

Emplazamiento: Recinto cultural de Roca Umbert. Granollers. Barcelona. Cataluña. España

Promotor: Ayuntamiento de Granollers

Autores: Marta Lorenzo+Xavier Ruscalleda [xxm_arquitectura]

Colaboradores: Cèntric_arquitectura técnica, MP3_arquitectura y estructuras, Portell Brunés ingeniería, Ar-T equipamiento escenográfico

Fotografía: xxm_arquitectura [Oriol Xicot]

+ www.xxmarquitectura.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamento cultural, equipamiento dotacional, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , ,