Brick-Topia

Brick-Topia, ganador na categoría Build-it do festival de arquitectura Eme3 que se celebrou do 27 ao 30 de xuño en Barcelona, pódese visitar durante todo este verán no patio exterior do recinto da antiga fábrica de hilaturas Fabra i Coats.

Fotografía: Manuel de Lózar e Paula López Barba

Trátase dunha construción de estruturas abovedadas de ladrillo que emprega o tradicional sistema constructivo da bóveda tabicada (ou volta catalá) xunto a novas ferramentas digitales de optimización estructural a través da geometría. A proposta é o resultado da investigación que leva a cabo actualmente MAP13, coa axuda do catedrático de construción José Luís González, que define a bóveda tabicada como fragmento extraído do prólogo do libro “Construción de bóvedas tabicadas” de Anxo Truñó, arquitecto e profesor da Escola de Arquitectura de Barcelona.

Este pabellón é unha continuación do prototipo que desenvolveron Philippe Block, Lara Davis e Matthias Rippmann na universidade ETH de Zurich, co que demostraron a fiabilidad do programa RhinoVault, un plug-in de Rhino, utilizado para o deseño da bóveda que se construíu.

Ao tratarse dun proxecto experimental que pon este tipo de sistema constructivo ao límite, o desenvolvemento e ejecución do proxecto requiriron moito esforzo por parte de todo o equipo que participa nel. Con esta investigación, recóllese a tradición material e o saber constructivo da bóveda tabicada e combínase con ferramentas de cálculo contemporáneas para desenvolver un proxecto que ofrece un espazo cóncavo e protexido, que pretende establecer un vínculo profundo coa orixe de todas as culturas.

Na súa construción, colaboraron operarios especializados, o equipo de proxecto máis colaboradores eventuales e un grupo de estudantes de arquitectura, que aprendeu a técnica de construción da bóveda catalá, a través dun taller organizado coa Escola de Arquitectura ETSAB da UPC.

O pabellón abovedado proposto dialoga de xeito respetuosa coas naves industriais da fábrica, tamén realizada empregando materiais cerámicos e, á súa vez, introduce un sistema constructivo tradicional e ampliamente utilizado en Cataluña desde fai séculos. Este sistema é barato, sostenible e ofrece a posibilidade de ser autoconstruido, pero necesita dunha maior especialización do persoal de obra, que debe estar composto por excelentes albañiles que poidan realizan un traballo artesanal. O reto que supón o trazado e a construción dunha bóveda tabicada, permite gozar do traballo, polo seu dinamismo e o nivel de pericia necesaria, que non demandan outro tipo de construcións máis estandarizadas.

Para a preparación da obra, montouse dun sistema de andamios que serve de plataforma basee, na que se apoian as cimbras que serven de guía para empezar a definir as geometrías cos materiais cerámicos.

Grazas a esta intervención, configúrase o espazo da praza, para poder realizar nela diferentes actividades, tanto baixo a bóveda, como nos espazos creados na súa contorna. Trátase de ofrecer ao recinto un espazo de uso público que conte con zonas de baño e de sol, bar, gradas e escenarios para gozar del durante o verán de 2013.

Autores de proxecto: Marta Domènech, David López López e Mariana Palumbo. Ao equipo únese Paula López Barba, na fase executiva do proxecto.

+ info

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: evento, exposiciones

Tags: , , , , , , , , , , ,