Reforma Estudio de Arquitectura Chiralt Arquitectos | Chiralt Arquitectos

Así é o novo estudo de Chiralt Arquitectos, un espazo reformado e aberto ao público nunha planta baixa ampla, luminosa, cun bo acceso e unha gran visibilidad.

‘A imaxe do noso estudo de arquitectura deixa claro o que somos e o que facemos. E a mellor proba é a xente que se inspirou nel para imaxinar os seus futuros proxectos’,

destaca Jaume.

ca_estudio_01_int01

O obradoiro

‘Este era o antigo obradoiro de ferreiro do meu pai. Arriba tiñamos a vivenda e debaixo estaba o seu lugar de traballo. Cando se xubilou, o espazo pasou a ser garaje pero conservando a súa forma orixinal’.

Agora, o seu novo estudo de arquitectura recorda a influyente figura do seu pai.

‘O espazo transmite todo o que vivín’

Aquí Jaume creceu e aprendeu de primeira man o valor e sacrificio do traballo artesanal, enxeñoso e coidado.

‘O espazo transmite todo o que vivín. Aquí aprendín a soldar, cortar e moldear o ferro. Cando vía unha película de piratas, baixaba a facerme un barco coas súas ferramentas! Coñecín como reaccionan os materiais antes de estudalo nos libros’.

O deseño do estudo de arquitectura determinouno en gran medida o espazo. E por iso, en Chiralt Arquitectos sabían que, por encima de todo, o proxecto debía ter moita forza.

‘Fixemos unha intervención respetuosa co espazo e de baixo custo. Vimos posibilidades como conservar os teitos para darlle un toque particular e de recordo do que era o obradoiro’.

Teño a sensación de estar estreando constantemente’

‘Gozo o espazo traballando na miña mesa, reunido, e ata paseando por el, ¡é coma se levase zapatos novos! Teño a sensación de estar estreando constantemente. A palabra que define o noso día a día aquí é comodidade. E ese é o pracer que esperamos que a xente senta cando realizamos os seus proxectos’,

afirma Jaume.

O ferro

‘Ao principio da carreira de arquitectura, eu axudaba ao meu pai no taller para pagarme os estudos. Naquelas xornadas laborais compartín e interioricé o seu espírito de creación e a súa paixón polo traballo manual. O ferro é o meu material. Nacín e aprendín con el’.

O ferro é o meu material. Nacín e aprendín con el

Jaume sempre que deseña pensa en ferro. Ata para as maquetas que adoitan ser de materiais lixeiros e fáciles de cortar.

‘E por que non facelas de ferro? Eu teño os medios. E así foi. O meu pai e eu fixemos catro maquetas de ferro, incluída a do meu Proxecto Final de Carrera. Eu debuxaba os persoais e el cortábaas e soldaba’.

O novo espazo

O estudo de arquitectura en Valencia de Chiralt Arquitectos se emplaza nun espazo con case 100 anos de historia, unha condición que dá solera pero tamén pode resultar un gran hándicap.

‘Queriamos que o espazo tivese un tinte industrial en recordo do obradoiro. E para iso foi clave a utilización de materiais puros pouco tratados como a madeira, o formigón, o cristal ou o ferro’,

comenta Jaume.

‘Queriamos que o espazo tivese un tinte industrial en recordo do obradoiro

A construción, unha vivenda antiga reforzada en varios puntos con estrutura metálica, orixinou o inconveniente máis venturoso de todos: unha accidentada medianera con salientes e alicerces.

‘Fixemos da necesidade virtude. Creamos un panel de madeira de dous metros de altura a modo de zic-zac que percorre a parede irregular e converteuse na guía e o elemento distintivo do espazo’.

Por encima dos dous metros de madeira, o resto son as tripas do antigo obradoiro, as súas paredes pintadas de negro.

‘Sobre o plano que percorre o espazo en zic-zac, deseñamos unha mesa pegada e unha luz lineal nesa mesma forma. Adaptámonos/Adaptámosnos a eses defectos para crear unha forma que parece ser así por pracer’.

Creamos un panel de madeira a modo de zic-zac que percorre a parede irregular’.

En apoio ao lateral de madeira, creouse outro módulo que completa o conxunto: o monolito da entrada. Un falso muro de madeira que recubre tres antigos alicerces.

‘Para acceder á sala de reunións tiñamos un enxambre de alicerces, polo que decidimos crear un módulo coa matriz do plano en zic-zac: un monolito de madeira natural que os recubrise’,

engade Jaume.

O resultado é un imponente panel divisorio que dá a benvida e delimita a sala de reunións do resto do estudo de arquitectura.

‘Para o chan eliximos formigón talochado. Queriamos ver un material continúo que comunicase a súa propia orixe

O chan é outro dos elementos destacados do proxecto. O pavimento orixinal era de cemento, un material nobre e rudo.

‘Queriamos ver un material continúo que comunicase a súa propia orixe, apenas tratado. Eliximos formigón talochado cunha capa de verniz especial que lle aportase impermeabilidad, facilidade de limpeza e brillo’.

Finalmente, a iluminación é unha gran protagonista, cada ambiente ten aquela que require. E un exemplo son os tubos de luz dispostos en zic-zac sobre da mesa de traballo que reproducen fielmente os seus mesmo ángulos.

Obra: Reforma Estudio de Arquitectura Chiralt Arquitectos.
Autores: Estudio Chiralt Arquitectos (Arquitectos: Jaume Chiralt, Adrián Fuster y José Rubio).
Emprazamento: Moncada, Valencia (España).
Ano: Maio – Xuño 2015
Superficie: 84m2
Fotografía: Eva Pérez
+ chiraltarquitectos.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior

Tags: , , , , , , , , ,