Panteón familiar en Murcia: Un patio íntimo aberto ao ceo | Ecoproyecta

Este panteón familiar foi concibido como un pequeno patio, protexido do exterior para dispoñer dun espazo íntimo e privado, pero aberto ao ceo, para poder estar en contacto coa vexetación que o rodea, a luz natural e o aire fresco. A construción con materiais habituais e sinxelos, como o ladrillo e a pedra, seguiu criterios de arquitectura quilómetro cero, buscando reducir a súa pegada ecolóxica.

Un panteón debe gardar e preservar a memoria, pero tamén debería ser un lugar íntimo e de recollemento, onde poder acudir e recordar os familiares. Con este punto de partida formúlase este proxecto de panteón, conformando un patio, un espazo protexido do exterior pero aberto ao ceo para manter relación coa vexetación do ámbito, a luz natural e o aire fresco.

Un muro de carga de ladrillo macizo envolve os catro lados da parcela deixando un acceso pola rúa principal. A entrada realízase de forma oblicua a través deste muro groso, creando un albor de transición entre exterior e interior e filtrando a visión directa dende fóra. Unha vez dentro, o muro frontal é o que garda os nichos para ataúdes (dez en total). A cuberta envorca as súas dúas augas cara a dentro, deixando unha banda aberta por onde entra a luz natural, a chuvia e o aire exterior.

Elección de materiais: Arquitectura kilómetro cero

Ao concretar os materiais do panteón formulouse que fosen duradeiros, habituais e doados de obter e de traballar. Ademais buscábase unha imaxe de serenidade, un difícil equilibrio entre o discreto e o solemne, entre o sinxelo e o rico en matices. A especial posta en valor de Ecoproyecta foi incidir na selección de materiais obtidos en puntos próximos ao lugar de traballo, seguindo criterios de arquitectura quilómetro cero.

O ladrillo dos muros e do pavimento fabrícase artesanalmente en Valentín, un pobo da zona noroeste da Rexión de Murcia (España) con longa tradición en cerámica e que acabou dando nome a este tipo de ladrillo feito a man e secado ao sol.

Isto fai que se conformen pezas irregulares na súa forma e tamén na súa cor, o cal se traduce nunha pel con moita textura. Esta pel foi rematada con morteiro branco, mediante unha carga moi fina, que deixa asomar o ladrillo debido ás irregularidades que este presenta.

O resultado é o dun valo antigo, algo polo que parece ter pasado o tempo, erosionándoo e mostrando o ladrillo oculto.

O mármore Macael, procedente desta localidade almeriense próxima a Murcia, é coñecido pola súa brancura interrompida por betas escuros. Utilízase neste proxecto para formar as lápidas dos nichos e tamén para forrar parte das paredes interiores, así como os faldróns inferiores de cuberta.

Obra: Panteón familiar

Autor: Ecoproyecta [Pablo Carbonell Alonso – Juan Miguel Galera Miñarro]

Constructor: Vilaria

Ano: 2013

Emprazamento: Murcia (España)

Fotografías: David Frutos

+ ecoproyecta.es

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamiento religioso, espacio publico, obras

Tags: , , , , , , , , , , , ,