Obsolecencia do rañaceos | Marcelo Gardinetti

“Asumindo condescendientemente o peor do gusto e valor dos seus clientes, as grandes firmas de arquitectura están prolongando a vida dun tipo que non foi afectado por novas ideas ou ambicións desde a realización do World Trade Center en 1972. Tras converter New York nunha insufrible demostración de mediocridad arquitectónica, agora seguen a súa misión noutro continente”

Rem Koolhaas [1]

O rañaceos estableceuse como un obxecto que entroniza imaxes de poder relativizando o obxectivo da arquitectura como modeladora a cidade. Xerador de espazos urbáns pouco alentadores, estratificado en capas xerárquicas, sumido nunha carreira por superarse en altura, representa un xeito de construír que fai tempo móstrase anacrónica.

Central de Televisión China de Beijing ©Iwan Baan

O traballo de Rem Koolhaas replica esta forma de concibir a arquitectura. A declaración do párrafo inicial é concluínte. Ese relatorio realizado antes de construír o seu primeiro edificio en altura é corroborada na realización dun dos deseños de arquitectura máis interesantes deste século, o CCTV de Beijing. A Central de Televisión Chinesa compón unha posición concreta sobre a materialización de edificios en altura que supera as carencias das súas antecesores.

Koolhaas evita participar desa pugna infecunda por erigir o edificio máis alto, declarando que sempre haberá alguén que fará outro maior. O seu obxectivo se focaliza en construír unha nova imaxe urbana en base a dous conceptos que lle permiten suplir carencias típicas dos edificios en altura:

– Establecer un edificio que forme parte do espazo urbano en lugar de prevalecer en altura: “si únicamente aténdese a verticalidad, non se ofrece nada á cidade”.

– Propoñer unha idea de percorrido que permita distribuír o programa sobre todo o edificio, evitando a estratificación por pisos.

Koolhaas traza unha volumetría que se establece a partir do baleiro, propiciando a xeración dun espazo urbano significativo. Esta decisión apontóase na definición dun programa que permite unha forte relación entre traballo e sociedade, situación á que Koolhaas sempre estivo atento.

CCTV de Beijing ©OMA

O deseño propón unha plataforma común cunha praza elevada a nivel de rúa, da que emergen dúas torres. Ambas ascenden paralelas estreitándose a medida que se elevan. Este xogo formal distorsiona o sentido da perspectiva, que as mostra imponentes desde un dos lados e estreitas e débiles desde o outro.

As torres conclúen unidas na parte superior por vigas perpendiculares entre si, que recompoñen a figura rectangular que cobre a praza. O bucle proposto dá forma a unha figura tridimensional que enmarca un novo espazo urbano á vez que acentúa a súa espectacular imaxe icónica.

A envolvente exterior evita mostrar divisións entre pisos e modulaciones de fiestras, eliminando todo signo que evidencie a escala humana. Deste xeito se dificulta obter referencias sobre o seu tamaño á distancia. Unha rede diagonal de aceiro á vista mostra os refuerzos estructurales, rede que se fai densa nos puntos onde os esforzos son máis intensos.

CCTV de Beijing ©Iwan Baan

O acceso principal sitúase na base dunha das torres. Neste punto o visitante prepárase para o percorrido interno pola totalidade do edificio. O circuíto proposto iníciase nunha das torres, establece un mirador na ponte en voladizo e conclúe en descenso interactuando nas actividades da outra.

O primeiro contacto coa actividade interna establécese no museo aledaño ao acceso. No primeiro nivel, un amplo hall de distribución vincula cun teatro de 1.500 persoas e as salas de cine digital. O visitante ten a posibilidade de establecer circuítos entre os estudos de grabación e as áreas de produción para programas de tv. Unha secuencia de salas de exposicións e restaurantes permite gozar do mirador situado no ángulo da ponte. Tres fiestras redondas cortan o piso da terraza e permiten vistas cara ao xardín situado na praza inferior. O descenso permite visualizar outra parte dos estudos, áreas de produción e grabación.

O percorrido non se establece únicamente como un paseo para o visitante, propón o entendemento do proceso funcional que se leva a cabo dentro do edificio.

CCTV de Beijing ©Philippe Ruault

O baleiro enmarcado pola arquitectura varía segundo o punto de vista e a distancia de observación. O voladizo termina por definir a imaxe escultórica do edificio. Compón un lugar dentro do espazo urbano que establece o punto de contacto entre a rúa e o edificio.

Este icono do século XXI establece un punto de inflexión no carácter de edificios urbanos de alta densidad. Fai posible a interacción co espazo público desde unha estrutura integra e homogénea que non resigna imaxe simbólica.

Con esta obra, OMA non reformula o rascacielos, delata o seu obsolescencia.

Marcelo Gardinetti . arquitecto
La Plata. abril 2013

Notas:
[1] Koolhaas, Rem. Content, 2004, Taschen, New York.

Marcelo Gardinetti

No voy a hablar de la penumbra, mejor voy a ver si puedo despertar.

follow me

Arquivado en: artigos, Marcelo Gardinetti

Tags: , , , , , , , , , , , ,