Box in the box | Arenas Basabe Palacios Arquitectos

5.0
01

Box in the box Arenas Basabe Palacios Arquitectos o11

Rehabilitation of industrial building and change of use as a cultural association in Móstoles.

The project entails the refurbishment of a 940 m2 warehouse located in Móstoles (Madrid) and its conversion into a building that provides spaces for a cultural association and sporting activities for young students.

The scheme aims to preserve the existing structure and the industrial character of the building, whilst introducing two new components which serve as a element of reference for the user, both internally and externally. On the outside a new layer is added to the facade, a corrugated aluminum skin which draws attention and intensifies the presence of the building within its industrial context.This ventilated shell is fitted with a system of adjustable perforated window shutters that can be folded to display either an open or closed character.

On the inside THE BOX, a massive core made of OSB boards, accommodates the servant spaces: circulation, foyer, toilets, storage and MEP services. This structure spans four storeys and becomes a unifying element that gives access and weaves the varied uses of the program together: indoor playing court, assembly hall, chapel, classrooms, meeting room, offices, etc.

The use of clean lines and neutral-toned materials give these spaces a homogeneous appearance. The mostly white palette of translucent, transparent and opaque walls and grey continuous polished-concrete floors contrast with the forcefulness of the engineered lumber boards which clads the internal core.

A double height space acts as both meeting place between users and playground for spontaneous games. The presence of THE BOX is specially prominent here, granting the building a recognizable identity, deeply associated to its new cultural use.

Work: Rehabilitation of industrial building and change of use as a cultural association in Móstoles, Madrid
Year: 2017
Author: Arenas Basabe Palacios Arquitectos (Enrique Arenas Laorga, Luis Basabe Montalvo, Luis Palacios Labrador)
Technical Architects: Yolanda García
Structure: gv408
Facilities: Ingeninsa
Builder: Ecay
Location: Paseo de la Herrería 3, Móstoles, Madrid, Spain
Builded surface: 940 m2
Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
+ arenasbasabepalacios.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, Cultural equipment, equipamiento terciario, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,