Rehabilitation of building for school of nautical sports Sorribos | ARKB-Arrokabe architects

The intervention centres on the recovery of a building and the adjacent space on Sorribos’s place, between the general C-550 road and the bank of the sea, on Abelleira’s parish. Both the construction and the above mentioned space are inside the rustic soil, forming a part of the public maritime – terrestrial domain, in the river mouth of the river Rateira in her laugh at Walls, opposite to Bornualle’s beach, and they were an object of an administrative concession of occupation with destination to “dried and industry of wood”.

In 1997 one declared the caducity of the above mentioned concession and the Concello de Muros requested the administrative concession of the area and the building. The space to which we refer is a fruit of a landfill executed on the occasion of the previous concession. It was a question of recovering it for public use together with a concrete building.

In the moment of the order the above mentioned building was semiruined, being kept only in I peeped the original closing of factory of walls of masonry of granitic stone that was defining exactly the original perimeter and volume.

In the exterior there was not staying any vestige of the former activity and the zone was starting being used as unexpected dump.

Environment

With the intervention was claiming that this space ended up by acquiring the centralidad of use that corresponds to him, bearing in mind his location and the dispersion of the different accessions of the zone. We consider to be these hybrid environments, lightly transformed, mixture of nature and artifice, as places of opportunity for the development of the public thing. In this respect the exposition divides of considering any preexistence as valid following the beginning of minimal transformation. It is necessary to bear in mind that it is a question of a very singular enclave and of undoubted landscape and ecological value. Regarding the piece, his singularity resides both in his guessed right proportions and in the relation that establishes with other two buildings of similar constructive characteristics, creating a set from which it is necessary to distinguish the concatenation of sequences of exterior spaces and the maritime range that composes. In addition the exterior possesses architectural elements of construction of edge of littoral to valuing, such as the wall of masonry that defines the line of coast, the ramp of crafts and small zones paved with granitic stone. The exterior action limits itself to the cleanliness and consolidation of these elements, installing a new system of system of illumination with a line of lampposts close to the track of access, delayed with regard to the maritime edge, and an area on a mast substituting the existing one close to the ramp. Regarding the paving, the intervention limits itself to having of a zone with the only pavement that brings together the requirements of access rolled of vehicles weighed with the will of mimetización with the environment. For it several tests were done by different dosings of arid, cement and local mud up to obtaining the finished one that he sends to the aspect of the nearby beach.

Building

As for the building, one proposes an order according to the characteristics of the preexisting thing, marked by the idea of recovering the original volume, supporting the walls and promoting the values compositivos of the existing hollows in front. The interior dimensions allow to rely on a high plant that he arranges in such a way that spatially it does not distort the reading of the totality of the interior volume. For it a simple structure appeared triangulada of cover resting on the head of the longitudinal walls. On the horizontal bars of this structure, which serve as stabilizing suspenders of the set, there rests a “tray” formed by pontoons and paneling of wood that retranquea of the front southwest, creating a double height on the foyer of access, at the same time as it becomes detached from the longitudinal walls of front moving lightly towards one of the sides and breaking this way the symmetry in plant. Of this form, there is achieved that the space of the bajocubierta overturns on the spaces of traffic of the ground floor of the building enjoying a direct relation the exterior across the hollow of the principal testero. The “box” of services of the ground floor, defined transversely by the lines of the “tray” that contains the bathrooms, zones of storage, the stairs and the furniture of support to the foyer, serves to annotate with a simple gesture the spaces of the ground floor.

Construction

One proceeded to the cleanliness and consolidation of the walls of factory of stone, which were presenting one deficient union between both leaves that shape them. On the above mentioned walls a metallic structure formed by elements rests triangulados that solve the first structural order, both of high plant and of cover. The rest of the structure of floor is completed by pontoons and paneling of wood that uses like ended as floor, whereas in cover there are in use metallic straps on which there is fixed the board, base of the copulation of sheet of copper.

Bearing in mind the sporadic and intermittent use of the installation one chooses to raise the second interior skin with isolation and air chamber that favors the thermal rapid conditioning instead of entrusting it to the thermal inertia of the walls. The solution of double interior skin repeats itself in the skirts of cover.

The whole interior tabiquería resolves with interior structure of escuadrías of wood and light panels.

The pavement of the ground floor is solved by an air chamber and slab of polished concrete.

For the exterior carpentry it is used perfilería of laminated steel, except in the doors of the hollows of access and the resolution of two small windows, for those who use blind elements of massive wood. Punctually, and in order to solve the ventilation and lighting of the floor bajocubierta, there appears a lucernario ventilated in cover that possesses the second interior window with acristalamiento insulating. The carpentry of both principal hollows, of major dimension is completed by an exterior corredera formed by frames of steel and escuadrías of wood. Having in it counts the situation and the use of the building, the hollows of window of the ground floor solve with an element that it allows only a position to ventilate.

Work: Rehabilitation of building for school of nautical sports Sorribos

Authors: Arrokabe arquitectos [Óscar Andrés Quintela, Lourdes Pérez Castro]

Location: Abelleira. Muros. A Coruña. Galicia. Spain

Year: 2004-2008

Photography: Amador Lorenzo and Arrokabe Arquitectos

+ www.arrokabe.com

· Recognitions

Manuel Gómez Román. Á recuperación do habitat rural e construccions adxetivas. Award

Category: adjectival rehabilitated or reconstructed Constructions

COAG XIII Award

Second prize – Rehabilitation

· Exhibition

Metagénesix _ Nova arquitectura da Galiza. Lisboa 2011

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, equipamiento deportivo, espacio publico, obras, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , , , , , ,