House in Figueiras | terceroderecha arquitectos

The offer conceives the housing as an abstract, constant and necessarily elongated element, given the morphology of the plot.

For desmaterializar this marked longitudinal component appears the volume as a meeting between two formal autonomous systems that at the same time could interact, organizing the interior under an analogous concept.

The singularity of the rural environment where the house places is one of the points of item for the offer. The orientation of better conference towards the north, the form extremely lengthened of the estate, the desire of privacy and the search of the soleamiento are determinant factors for the project. A literal interpretation of these determining all suggests the ideal formalization.

The offer conceives the housing as an abstract, constant and necessarily elongated element, due to the morphology of the plot. For desmaterializar this marked longitudinal component appears the volume of the house as a meeting between two formal autonomous systems that at the same time could interact, compressing into a minimum of gestures the maximum of program.

With the materialization of these systems one seeks to explore the duality gathered in the organization of the interior volume, where a constant and opened space is tinted by other closed spaces, more close friends and introverts. Thus there is obtained an architectural object in which the plant turns into gathering, or inversely, the configuration of the fronts is the genesis of the distribution scheme.

The volume of the housing arranges in the plot of a discreet way with regard to his vision from the road, looking for a minimal visual impact. Internally one organizes so that his stays are opened widely for the own estate, with hollows more controlled towards the lateral boundaries, in search of the balance between the necessary intimacy and an ideal relation by the exterior space.

The soleamiento also is a fundamental factor at the moment of organizing the housing, by it hollows are opened towards the south in the stays by day (lounge, dining room, kitchen, study) and eastward in the rooms.

This way, there is solved the part of program of diurnal use in the ground floor opened for the own plot, with the clear intention of making a more direct contact possible with the exterior. The part most deprived of the program arranges in the top floor tied equally on the outside.

The piece of garage (and lumber room) is in a volume apart nearer to the access, avoiding the traffic of vehicles for the plot and closing it visually towards the road, doing of filter in the approximation to the housing.

Work: House in Figueiras
Author: terceroderecha arquitectos [Jorge Álvarez Rúa – Laura Arias Pardo – Jose C. Álvarez Rodríguez]
Year: 2013
Location: Figueiras – Amoeiro – Ourense, Galicia, Spain
Photography: Baku Akazawa
+ terceroderecha.com

veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, obras, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , , , , ,