Casa para Pau&Rocío | Arnau Tiñena

A morfología urbana de Botarell, aos pés da sierra de Prades, presenta uns límites moi difusos co campo.

Esta casa constrúese para unha parella moi nova e con poucos recursos nunha parcela plana con veciños a ambos os dous lados situada no límite entre un ensanche moderno do pobo e o campo.

A estratexia de organización da vivenda xorde da reactivación da estrutura geométrica latente dos campos de cultivo, pensados como eficientes sistemas de bandas paralelas. A paisaxe como ferramenta de proxecto.

A estrutura social das familias deste país cambiou en poucos anos. Pau e Rocío son unha parella de mozos moi decididos que, recentemente cumpridos os 30, embárcanse na aventura de construírse a súa propia casa.

Coa difícil situación económica en que vivimos parece algo sorprendente, pero este novo perfil de emprendedores é moi distinto ao do modelo hipotecario que fixo estalar a burbulla inmobiliaria en España.

Esta é unha pequena casa pensada para eles, dimensionada e contida, sen excesos e en continua transformación… a escaseza de recursos provoca a permanente inconclusión da obra, que se irá completando co tempo… este carácter de indeterminación esixe un proxecto de código aberto, receptivo ao cambio.

Cos mínimos recursos económicos e energéticos posibles, proponse unha estrutura orgánica de crecemento controlado mediante franxas de programa que sexa capaz de crecer e adaptarse.

O traballar no campo explica o seu forte vínculo coa terra, a paisaxe agrícola do Baix Camp, e o seu determinación por vivir neste territorio. Desde o inicio son parte activa do proceso.

Unha casa arraigada ao territorio pero á vez flexible e transformable, preparada para absorber os cambios familiares ao longo do tempo.

Botarell ten unha íntima relación cos campos de cultivo adxacentes. Situado aos pés da sierra de Prades, a morfología urbana desta poboación presenta uns límites moi difusos co campo, tradicionalmente dedicado ao cultivo da vide, as almendras, as avellanas e os olivos. Unha paisaxe de secano caluroso e pouco húmido, cunha luz intensa que confire unha atmosfera parecida á das pinturas letárgicas de De Chirico.

Esta casa constrúese nunha parcela plana con veciños a ambos os dous lados situada no límite entre un ensanche moderno e o campo aberto, de maneira que se entende visualmente como unha continuidade da paisaxe agrícola.

A estratexia de organización da vivenda xorde da reactivación da estrutura geométrica latente dos campos de cultivo, pensados como eficientes sistemas de bandas paralelas. O proxecto pénsase como un dispositivo que nace dunha orde paisajístico ancestral que organizou o territorio desde a súa primeira culturización.

El paisaxe como ferramenta de proxecto.

A disposición do programa en bandas funcionales transformables que ocupan a máxima dimensión transversal permitida pola normativa persegue unha solución o máis económica, lóxica e eficiente posible.

A casa organízase en gradientes de intimidade, móstrase introvertida polo lado da rúa e polos laterales, e ábrese completamente ao sur para garantir luz natural, establecer unha relación próxima co exterior, minimizar as perdas térmicas e protexer a casa do forte vento do norte, que chega fácilmente aos 100km/h en numerosas ocasións durante o ano.

Estas elementais operacións perseguen a materialización dun proxecto construído cos mínimos recursos energéticos posibles.

Coa utilización de materiais de sempre como a cerámica, o aceiro, o hormigón, ou a madeira, inténtase minimizar os transportes, utilizando á vez as técnicas constructivas que dominan os industriais da zona.

Co aprovechamiento das enerxías naturais inténtase minimizar o consumo de recursos energéticos do edificio, priorizando cuestións como a orientación, a utilización das augas pluviales para o rego do horto ou os fluxos de ventilación grazas á posición de fiestras e portas alineadas.

Esta casa está proxectada para unha paisaxe, unha cultura, e unhas persoas concretas, vinculada co territorio, e, á vez, quere ser sistema aberto e elástico, unha estrutura sinxela e flexible, multiplicable, reprogramable, que debería ser capaz de crecer xunto ás necesidades dos seus habitantes, completándose aos poucos, pensada para afrontar as turbulencias económico-sociais dos próximos anos.

Obra: Casa para Pau&Rocío

Arquitecto: Arnau Tiñena

Arquitecto Técnico: Josep Anguera

Construcción: Construcciones Manuel Velarde MVC.

Localización: Botarell, España

Presuposto Ejecución Material: 132.437€

Superfície: 148,18 m²

Ano: 2010-2013.

Fotografias: Maria Rius, Jordi Ramos, Arnau Tiñena

+ translacions.blogspot.com.es

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , ,