Vivenda Unifamiliar en Mera | Patricia Sabín – Enrique M. Blanco

Vivienda Unifamiliar en Mera Patricia Sabín – Enrique M. Blanco o10

Unha pequena vivenda para vacacións en Mera –Oleiros –, froito do encargo dunha familia con dous fillos.

Unha contorna amable no natural, a unha escala intermedia, nun contexto apto para ser vivido a pé, pero difícil no próximo construído. Ausencia de referencias na súa contorna máis aló da orientación. Unha parcela ostensiblemente triangular, con máis de setenta metros en linde con vial.

Óptase por unha forma pura, un cadrado de 12.40 m, que permite evadirse do contexto, para centrarse na relación íntima coa parcela e a natureza próxima.

Propóñense límites que desdibujan a forma, prolongándose para definir un garaxe, retirándose para crear espazos exteriores de estar ou envolver elementos de traballo. Só a partir da cota +2.20m. Materialízase masivamente en forma de sólido de formigón armado visto que matiza as súas alturas en sección segundo as funcións interiores que se desenvolven en cada espazo –3.20m. estar, 2.50m. dormitorios, 2.20m. almacenaxe/aseos, 2.70m. cociña…–

Constructivamente conséntese a definición estrutural con dous obxectivos: prestar atención á envolvente térmica para garantir un bo comportamento enerxético e establecer a posición do resto de acabados. Para iso proponse unha dobre estrutura: a interior, que é envolvida en illamento térmico para manter a súa inercia, e a exterior, a modo de viga de 15x150cm que define un perímetro e cólgase da primeira mediante conectores metálicos. Resólvese o conxunto con, unicamente, oito apoios.

Ao exterior, e ata a cota 2.20, o cerramento resólvese cunha fachada trasventilada con táboa de piñeiro cuperizado. O resto de acabados, interiores e non estruturais, son resoltos con pavimentos continuos de linóleo e revestimentos verticais brancos.

Buscando sistemas pasivos para unha maior sustentabilidade, establécese ventilación cruzada natural, podendo realizarse en ambos os sentidos da vivenda. Os soportais xeran confort e protección no inverno e verán, marcando a transición interior-exterior na vida diaria. A produción de auga quente realízase mediante unha bomba de calor aerotérmica reforzada con panel fotovoltaico, contando tamén cun sistema de recuperación de calor de dobre fluxo para unha maior optimización da eficiencia da residencia.

A solución nunha soa planta envórcase e abre a vida ao xardín. O estar, comedor, cociña son sempre partícipes do exterior, mentres os lugares de descanso resgárdanse e protexen coa zona de almacenaxe.

A vida desenvólvese prescindindo de espazos inútiles coa finalidade de optimizar cada m2. Soportal norte -filtro acceso-, soportal sur -filtro parcela-, día/noite e almacén/instalacións. Todos os espazos da vivenda contan con iluminación natural, pois desta maneira faise palpable o transcurso do tempo e valórase a importancia da luz como material intanxible, independentemente do uso do espazo. Non existe lugar baldío.

Unha vivenda cun mínimo manter e un máximo de deleite do tempo libre e «de lecer», que non presente maior preocupación aos seus habitantes que a do goce.

Obra: Vivenda Unifamiliar en Mera
Emprazamento: Mera, Oleiros, España
Autores: Sabín-Blanco Arquitectos slp. (Patricia Sabín e Enrique Blanco)
Arquitecto técnico: Rebeca Blanco
Cliente: Privado
Data: 2017
Superficie construida: 186,07m2
Fotografía: Héctor Santos-Díez | fotógrafo de arquitectura | Sabín-Blanco Arquitectos slp
+ sabin-blanco.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: Alberto Alonso Oro, arquitectura, obras, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , , , , , , ,