Baleiro Encerrado | Instalación da UPV/ EHU para Concéntrico 04

5 (100%) 5 votes

Vacío Encerrado Instalación de la UPVEHU para Concéntrico 04 o1

A cuarta edición de Concéntrico, o festival de arquitectura efémera que tivo lugar a finais de abril en Logroño, contou entre as súas instalacións cunha intervención procedente da Universidade do País Vasco: A proposta “baleiro encerrado”, levada a cabo por alumnos da Escola Técnica Superior de Arquitectura de San Sebastián.

Seleccionada entre as realizadas dentro das materias Arquitectura da Paisaxe e Experimental Lab, que coordinan Mario Sangalli e Iñigo Viar respectivamente, a solución foi concibida polas alumnas Erminia Barone, Haizea Latxaga, Henar Merino, Ane Santamaría e Izaskun Soto, e desenvolvida en colaboración co resto de alumnos matriculados en ambas as materias.

O solar asignado era o patio da Casa Farias, un palacio urbano do centro histórico de Logroño, hoxe sede de Cáritas. As rúas estreitas do trazado medieval puntualmente alárganse e o espazo dianteiro das casas libérase, aparecendo un xardín encerrado entre a rúa e as construcións.

A proposta traballa coa idea de patio. Crea un patio dentro dun patio, que se despraza para asomarse a rúa, manipulando o límite entre o público e o privado. Un “baleiro encerrado” que cualifica o interior do interior, onde ao misterio do círculo (forma primaria e sacra) engádese a incerteza do uso, incluso a opción de penetrar ou non, de pisar o pavimento de cortiza de madeira, que achega cheiro a madeira e inconsistencia na pisada.

O proxecto convida, non só á vivencia espacial e ao xogo, senón que interveñen tamén múltiples significados e asociacións que son suxeridas; a barrica, o viño que nela fermenta, a terra na que crece a uva…

Constructivamente a peza é sinxela e eficaz: unha única xeometría, que esgota ao máximo o despezamento dos 20 taboleiros de contrachapado fornecidos pola organización, define os elementos que, trabados entre si, constrúen un xigantesco cesto, unha urdimbre colosal que configura o máxico

“baleiro encerrado”.

Obra: Baleiro Encerrado | Instalación da UPV/ EHU para Concéntrico 04
Coordinadores: Mario Sangalli / Iñigo Viar (profesores)
Idea orixinal: Erminia Barone, Haizea Latxaga, Henar Merino, Ane Santamaría e Izaskun Soto (estudiantes)
Desenvolvemento: Alumnos de 5º curso da Escola de Arquitectura do País Vasco
Emprazamento: Logroño, 2018
Fotografías: Josema Cutillas / Marco Sartoretto
+ vacioencerrado

Arquivado en: arquitectura, efimera, equipamento cultural, espacio publico, intervención urbana, obras

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,