Unha fabula de verde sobre gris | Marcelo Gardinetti

Casa de Retiro, Emilio Ambasz | Fotografía: Michele Alassio

As fábulas son o medio que utiliza Ambasz para comentar a súa arquitectura. Prescinde de formular análises teóricas, porque considera que as fábulas perduran moito máis alá que as ideoloxías. Desta forma, liberado de calquera condicionante académica, permítese trazar novos métodos de existencia buscando superar os anteriores baixo unha meta claramente definida: formular un pacto de reconciliación arquitectónica baseado en harmonizar a natureza artificial creada polo home coa natureza orgánica.

A fórmula que elixe Ambasz para facer realidade o pacto baséase en colocar verde sobre gris, un sistema de brando sobre duro que persegue os dictados que o sitio propón, evitando impoñer unha forma predeterminada. O seu propósito é recuperar a noción de refuxio e o método que emprega permítelle apartar toda carga cultural que actúe como condicionante.

Desta forma, cando se satisfán todas as necesidades funcionales, a arquitectura comeza.

Esta formulación de Ambasz, controvertida e audaz, propón evocar a arquitectura como un valor agregado ás resolucións técnicas e utilitarias, conferindo poética ao pragmático. Neste escenario, a Casa de Retiro en Córdoba pode definirse como unha fábula de verde sobre gris en terras Andaluzas.

A obra non debe ser considerada unha ontoxenia arquitectónica. A imaxe que desenvolve Ambasz é resultado dunha reformulación singular da casa Andaluza, xestada cunha concepción poética próxima ao surrealismo. Unha presenza onde sobreviene secuencialmente a máscara, o mirador, a gradiente descendente cara ao baleiro organizador, a explosión de luz nese baleiro, a graduación da iluminación nas aberturas sobre a natureza e o rumor do auga sumado ao sentido de arquitectura.

Baixo esa disposición desenvólvese a casa. Unha fachada formada por dous muros revestidos en estuco branco colocados nun ángulo de 90°, marcan o punto de ingreso e establecen a única referencia visual desde o exterior. Na parte superior do vértice que forman ambos muros, Ambasz permítese outra evocación, instalando un balcón artesanal ao que se chega por medio de dúas escaleiras en voladizo encostadas na parte interior de ambos planos, unha deseñada para estimular o ascenso e outra o descenso. O mirador institue un distintivo dos atalayas de observación andaluces utilizados séculos atrás para controlar o movemento das tropas invasoras, pero ademáis proporciona unha imaxe vibrante da paisaxe. Unha hendidura no muro seguindo a inclinación das escaleiras actúa como pasamanos e ao mesmo tempo forma parte da cascada superior, conducindo a auga ata a fonte situada no patio.

Casa de Retiro, Emilio Ambasz | Imágenes: Emilio Ambasz

Ao trasponer o acceso, un paseo descendente que se ensancha a medida que se avanza, permite chegar ata o patio, unha redefinición do clásico patio andaluz, ao que abren todas as habitacións, ou neste caso, a única habitación.

O interior da casa de Retiro é un gran espazo continuo, excavado na terra que o protexe do clima caluroso do sur de España. Unha galería percorre o patio establecendo o punto de transición entre interior e exterior. As áreas limítanse por ocos abertos na natureza para bañar de luz propia diferentes sectores de salón. Pisos e paredes cubertos con azulexos de cristal cambian o seu carácter de acordo á intensidade da luz que os cobre. Un patio informal de convenciones curvilíneas ábrese por detrás, permitindo a ventilación cruzada en todo o interior.

A poética de Ambasz non prescinde da tradición técnica, polo contario, a casa construír segundo as técnicas locais empregando hormigón armado e muros dobres de ladrillo, con delgadas columnas utilizadas para soster as bóvedas que dan ao patio e axudar a conformar os espazos no interior. O chan foi excavado para levantar os muros, logo contidos con area compactada. Un revestimiento a base de fibra de vidro fundido nas costuras, envolve os tabiques enterrados.

A operación de Ambasz dilúe na natureza todo feito instituido pola arquitectura para establecer unha convención inseparable, pero evócaa na metáfora do muro e o mirador. Unha definición que non está sometida a un impulso formal, senón proposto como un elemento da casa con vida propia, como parte da poética da súa arquitectura. Ou en todo caso, como parte dos procedementos que rexen a arte da súa poesía.

Marcelo Gardinetti . arquitecto

La Plata. febreiro 2013

Marcelo Gardinetti

No voy a hablar de la penumbra, mejor voy a ver si puedo despertar.

follow me

Arquivado en: artigos, Marcelo Gardinetti

Tags: , , , , , , , , , , ,