Salsamento | Lugadero

lugadero_salsamento_01

Salsamento. Unha tenda de ultramarinos que é un bar. Un bar que é unha tenda de ultramarinos.

En Sevilla desde que desaparecese o Cinema Regina, a Droguería Isan, a zapatería de Camilo, Mobles Garrido ou Casa Noval, pasaron 20 anos.

Como no hapkido, o hwa ou principio da non resistencia, enuncia a necesidade de non opoñerse á forza, nin á enerxía do adversario, senón facerse con ela para utilizala en beneficio propio. Máis aló de ausentes adversarios, Lugadero expón un proxecto para Salsamento que, desde a honestidade e o recoñecemento a aqueles que deixaron aquí as súas pegadas, herda unha eficiente distribución, dous pavimentos, un teito pautado, unha gran porta camuflada e unha barra de latón.

Un bar sen cociña, con chiscadelas á hostalería clásica, ao colmao, á abacería? ao Casa Manteiga, a Trifón, á Bodeguita Morais, a Casa Moreno, a Gaviño, a San Rafael, ou ao Rinconcillo, pero cun espírito moderno. Salsamento aterra nunha das áreas da capital hispalense con maior crecemento nos últimos anos, trátase da zona de “Os Cogomelos” da Encarnación e a súa expansión cara á rúa Regina, para formar parte da súa vida de barrio cunha proposta auténtica e especializada. Ligado a unha cultura gastronómica de longa tradición como a sevillana, Salsamento preséntase baixo un formato de despensa urbana no centro da cidade.

Tanto na creación da marca como no interiorismo, o obxectivo principal de Lugadero foi reflectir a filosofía do seu promotor, destacando valores como funcionalidade, limpeza e naturalidade. Partindo do concepto “tenda da esquina”, o universo de Salsamento é resolto a partir dunha marca neutral e discreta. A coidada selección dos produtos e un servizo próximo son reflectidos no seu desenvolvemento gráfico e no seu deseño interior, onde cada aplicación, desde o menú ata o papel de estraza, cumpre unha función concreta que complementa este proxecto integral.

O deseño da marca e do local exponse por tanto de maneira única, indisoluble, desde a reinterpretación dos elementos tradicionais das abacerías clásicas, desde os produtos que se adoitan atopar, ata a experiencia de compra e a estreita relación entre camareiro e cliente. Baixo unha linguaxe gráfica contemporánea conformado por liñas limpas e sinxelas, todas as aplicacións para a marca foron formuladas baixo o concepto de funcionalidade, utilizando materiais naturais, facendo énfases no nome.

Salsamento pretende transmitir escenas de bar de toda a vida dunha forma actual e elegante. Ocupando o que foi acceso urbano ao desaparecido Cinema Regina, este ultramarinos-bar recolle a súa tradición da rúa que foi, coa utilización de tradicionais baldosas hexagonales que amplían cara ao seu interior a beirarrúa de Jerónimo Hernández. Tras esta antesala, o pavimento herdado realizado a partir de pezas irregulares de mármore, fai chiscadelas constantes á calçada portuguesa.

O proxecto esta dividido en 4 áreas principais: a citada beirarrúa interior, a barras laterais de degustación e venda, a zona de mesas baixas e a barra ou “altar” principal. A integración dun novo mobiliario a medida deseñado por Lugadero, co uso de pezas referentes do deseño industrial como as de Jean Prouvé ou Xavier Pauchard, representa un balance de elementos que fan de Salsamento un espazo equilibrado e sobrio, no que a colocación dos produtos e a súa extensa gama cromática xera rechamantes contrastes.

Un lugar amable, cuxas pegadas permanecen nun teito modulado por unha retícula de lámpadas industriais, e confórmase a partir de lamas de madeira, que achegan confort á vez que resolven acusticamente este espazo aberto á rúa. O uso de madeiras e luces cálidas provén ao interior dunha atmosfera acolledora, á vez que permite que se comuniquen os valores da marca de forma directa, destacando, ante todo, os produtos e a súa natureza casual. A referencia de elementos como a rescatada báscula familiar, con máis dun século, ou a vitrina de queixos, forman parte do “altar” de Salsamento. Ao fondo, a modo de lousa, unha porta corredera oculta os aseos e anuncia dunha maneira dinámica todos e cada un dos produtos que se ofrecen.

No centro do local, sitúanse as mesas baixas, sobre as cales é posible degustar a variedade de produtos que ofrece Salsamento nos seus andeis. Uns andeis deseñados para pasar desapercibidas, que dialogan coas barras laterais en estrutura de aceiro e que outorgan todo o protagonismo aos produtos traídos da Península Ibérica, desde latas portuguesas a chacinas estremeñas, pasando por queixos asturianos ou unha selección viños cataláns. O seu compromiso coa proximidade, fai que unha alta porcentaxe destes produtos sexa andaluz, destacando a aposta polos xenerosos xerezanos ou as exquisitas conservas de Barbate.

O resultado de mesturar a clásica escena dunha tenda de ultramarinos con elementos gráficos modernos dentro dun ambiente relaxado e de bo trato, é Salsamento. Sírvase vostede mesmo.

Obra: Salsamento
Emprazamento: C/Jerónimo Hernández, 19. Sevilla. España.
Data: 2016
Autores: LUGADERO (Javier Martínez, Marta Morera, Antonio Figueroa, Elisa Monge, Pablo Sendra)
Colaboradores: José María Viloca, José Miguel Hernández.
Constructor: José Escobar
Fotografías: Lugadero.
+ lugadero.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior

Tags: , , , , , , , , , , , ,