Rehabilitación de vivenda tradicional en Moscoso | Liqe arquitectura


Rehabilitación de vivienda tradicional en Moscoso Liqe arquitectura o12 ext 7

Habitualmente un proxecto consiste en crear algo da nada; pero noutras ocasións, como nesta vivenda, consiste en potenciar algo que xa estaba aí antes de chegar nós.

Unha vivenda alongada, de pedra, cun potente balcón cara ao val, ao norte. Un alpendre voado, apoiado nunha deformada e excesivamente longa viga de madeira, con tres fachadas de pedra e unha de madeira, ao sur. O Cruceiro Grande, onde se unen as tres procesións, na rúa, ao leste. E un impresionante hórreo apoiado en vigas de pedra baixo o cal se entra ao xardín, ao oeste. E no centro: a “eira”, o patio de traballo, abrigado do vento, protagonista de todo.

O proxecto consiste, esta vez, en prolongar a vida destes elementos nun mundo que xa non lles é propio. Hórreo e cruceiro quedarán como vestixios do pasado. O patio pasará a ser a recepción da vivenda, o centro da vida de relación.

O alpendre xa non é necesario como almacén, converténdose en dormitorio. Para iso nace unha peza de unión: unha pasarela que enlaza ambos os corpos nun continuo transparente que morde a fachada de pedra da vivenda abarcando dúas xanelas existentes, e prolongándose ata absorber a nova fachada portante con estrutura de madeira que pecha o alpendre. Un único xesto que achega transparencia; e con ela iluminación, calefacción natural e relación visual; á vez que se integra coa edificación tradicional e fíltrase respecto do exterior mediante o emprego dun sistema de lamas que estende a fachada do hórreo por toda a vivenda cara ao teito do balcón e o peche do garaxe, unificando a actuación.

A escaleira existente no patio, trasládase ao interior da vivenda, encostándose polo lado oposto do muro actual, facilitando a transición entre o exterior e o interior, materializada na progresiva transformación do granito cara á madeira de castiñeiro: do frío exterior ao cálido interior.

Unha vez dentro, tres grandes correderas exercen de segundo filtro de privacidade, separando un espazo de comedor e cociña que evoca o mundo das adegas e as cuadras que orixinalmente ocupaban os niveis baixos mediante o uso dun forxado de bovedillas tipo revoltón de formigón. Combínanse pavimentos de gres en tons grises con pezas de madeira en carpintería e pavimentos, potenciando a transición cara á planta alta, na que a madeira vai tomando protagonismo.

Arriba, un gran corredor interior replica ao situado no exterior, caracterizándose pola procura constante de continuidade espacial: En vertical xérase unha dobre altura cara ao despacho no faiado, e foméntase unha fervenza de luz cara á planta baixa cun pavimento transparente. En horizontal introdúcese o patio na vivenda a través da transparencia da pasarela, formando un continuo de luz que contrasta cos pequenos ocos cos que contaba a planta alta antes da reforma.

Obra: Rehabilitación de vivenda tradicional en Moscoso
Autor: Liqe Arquitectura (Javier Couto Granja)
Colaboradores: Darío Iglesias Pereiras, Alexandre Cameselle Vila, María José Núñez Corbal
Ano: 2017
Emprazamento: Moscoso, Pontevedra, Galicia, España
Fotografía: Roi Alonso / Lique Arquitectura
+ liqe.es

Arquivado en: arquitectura, obras, rehabilitación, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , , ,