intervención urbana

Sukkahville Toronto | Taller David Dana Arquitectura
28-08-2019 Sen comentarios

Sukkahville Toronto | Taller David Dana Arquitectura

Sukkahville é un concurso de Deseño internacional que reta aos participantes a re imaxinar a Sukkah. Unha Sukkah é unha estrutura temporal construída durante a festividade xudía do Sukkot para conmemorar os 40 anos que pasaron os xudeus no deserto. É descrito como un refuxio simbólicamente natural, cuxo simbolismo é a fraxilidade e transcendencia da vida. Propoñer un deseño innovador […]

Estación de Benidorm | HULOT arch. Studio
10-07-2019 Sen comentarios

Estación de Benidorm | HULOT arch. Studio

A arquitectura está directamente ligada e entrelazada ao concepto de rutina. Convivimos con e nela cada día, cada hora, e desa convivencia xorden apegos e desapegos. Normalmente, levantámonos a diario no mesmo sitio, imos traballar a un ou varios lugares, e acubillámonos en casa para volver pechar ese ciclo habitual. A rutina é un concepto belo, que crea pequenas familiaridades […]

Parque Castellar Oliveral. Paisajes de juego | HDH arquitectos
10-04-2019 Sen comentarios

Parque Castellar Oliveral. Paisajes de juego | HDH arquitectos

El juego es un acto de espontaneidad, que por tanto, requiere libertad para poder desarrollarse. Es creación en streaming, un episodio donde un ámbito u objeto cualquiera se transforman en otra cosa diferente, a través de la imaginación o la ensoñación. Este mundo paralelo, casi virtual, se basa así en un soporte físico para construir esa nueva realidad que posibilita […]

Escaleira de evacuación nun colexio do s.XIX | MCVR Arquitectos
12-09-2018 Sen comentarios

Escaleira de evacuación nun colexio do s.XIX | MCVR Arquitectos

Abórdase o proxecto non só para cumprir cos condicionantes de uso (evacuación ante caso de incendio) senón que se presta especial atención á súa materialidad e deseño co obxectivo de establecer un diálogo co edificio existente. Preténdese xerar unha relación arquitectónica simbiótica. O obxectivo é intervir dunha maneira contemporánea potenciando a presenza do patrimonio histórico. O edificio presenta unha masividad […]

Baleiro Encerrado | Instalación da UPV/ EHU para Concéntrico 04
15-08-2018 Sen comentarios

Baleiro Encerrado | Instalación da UPV/ EHU para Concéntrico 04

A cuarta edición de Concéntrico, o festival de arquitectura efémera que tivo lugar a finais de abril en Logroño, contou entre as súas instalacións cunha intervención procedente da Universidade do País Vasco: A proposta “baleiro encerrado”, levada a cabo por alumnos da Escola Técnica Superior de Arquitectura de San Sebastián. Seleccionada entre as realizadas dentro das materias Arquitectura da Paisaxe […]

Rehabilitación de centro veciñal en Noallo de Abaixo | MOL Arquitectura
27-12-2017 Sen comentarios

Rehabilitación de centro veciñal en Noallo de Abaixo | MOL Arquitectura

Antecedentes e obxectivo. A actuación exposta pretende a recuperación da antiga escola unitaria como centro veciñal de Noallo de Abaixo.. Ao atoparse a edificación previa nunha situación de ruína total, coa estrutura a piques de colapsarse, se reformula todo o proxecto. En planta baixa organízase unha única estancia diáfana polivalente, destinada a diversas actividades (charlas, talleres, reunións, comidas, cursos, etc). […]

Restauración da Fonte da Burga en Caldas de Reis | Luis Gil+Cristina Nieto
20-09-2017 Sen comentarios

Restauración da Fonte da Burga en Caldas de Reis | Luis Gil+Cristina Nieto

Traballar no tempo e nos bens e arquitecturas que outros pensaron e construíron antes que nós, ten un deixe a colaborar con eses outros arquitectos que xa non están. Se Viollec Lle Duc di que restaurar é devolver o sangue orixinal ao edificio, o que el chama o estilo, tamén o é devolver en certa maneira a quen proxectou en […]

Edificio Vello Cárcere. Rehabilitación do antigo cárcere de Lugo para centro cultural | CREUSeCARRASCO
13-09-2017 Sen comentarios

Edificio Vello Cárcere. Rehabilitación do antigo cárcere de Lugo para centro cultural | CREUSeCARRASCO

Aproveitar a idea de apertura ao público dun cárcere, espazo celular e disciplinar, subvertendo os principios de vixilancia e custodia en principios de procura, mostra e aprecio de valores culturais e sociais. Propoñer unha compartimentación aberta, traballando cada un dos espazos dunha maneira flexible con graos de apertura e de intervención relacionados cos usos. Observación, diálogo e interacción como novas […]

Quattuor | Fernando M. Molina León - Sofía Urzainqui - José Rodríguez - Maite Rodríguez
26-07-2017 Un comentario

Quattuor | Fernando M. Molina León – Sofía Urzainqui – José Rodríguez – Maite Rodríguez

Arquitectura efímera en los jardines la Ciudadela de Pamplona. “Quattuor” sugiere una forma distinta de mirar. Cuatro volúmenes repetidos, tan sólo de una matriz y el espacio intersticial, de ello nacen infinitas lecturas. Lleno y vacío forman un conjunto exterior coherente y un interior de “calles” con límites no convencionales. Como cuatro prismas tensos, como si forzáramos la perspectiva, como […]

Pavillón pop-up para activación programática no COCA | Conjuntos Empáticos
24-05-2017 Sen comentarios

Pavillón pop-up para activación programática no COCA | Conjuntos Empáticos

Este pavillón efémero constrúese para a celebración da festa de clausura do I Congreso Internacional de Comunicación Arquitectónica, desenvolvido entre o 17 e 19 de maio de 2017. O obxecto deséñase e produce como un elemento de arquitectura neumática que se localiza na rosaleda da Escola Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, e serve de soporte para activacións programáticas, albergando […]

Aparcamento na rúa Xuíz Falcone | Salgado+Liñares
26-04-2017 Sen comentarios

Aparcamento na rúa Xuíz Falcone | Salgado+Liñares

Reformulación dun ambito público: aparcadoiro na rúa Xuíz Falcone. Dobre rúa – dobre espazo. O proxecto ten por obxecto a reformulación do ámbito da rúa Xuíz Falcone. Na orixe do proxecto, e como elemento activador, está a recuperación do nivel orixinal da rúa, perturbado polo agresivo recheo dos anos oitenta. Isto propicia unha transición lóxica e natural coa Leira do […]

Recuperación e ocupación dunha nave agrícola de principios do s.XX | Estudio Serrano + Baquero
15-03-2017 Sen comentarios

Recuperación e ocupación dunha nave agrícola de principios do s.XX | Estudio Serrano + Baquero

Contexto. O proxecto atópase no barrio de Nervión en Sevilla que, como se observa nas distintas fotografías de época e na planimetría antiga, sempre tivo un forte carácter industrial. Foi durante moitos anos a área de abastecemento da cidade, con multitude de parcelas agrícolas  nas que se cultivaba sobre todo trigo. Xa en 1830 existía parte do edificio obxecto de […]

Entorno Mercado do Born de Barcelona | vora
01-02-2017 Sen comentarios

Entorno Mercado do Born de Barcelona | vora

A proposta forma parte dunha estratexia de rexeneración dun sector da Cidade que durante moitos anos estivo estancada pola falta de uso continuado do mercado e a falta de permeabilidade da Ciutadella. A urbanización das rúas da contorna do antigo Mercat do Born ten o obxectivo de dar resposta ás necesidades e potencialidades que a activación do renovado edificio como […]

Praza do mercado da Salut | vora
16-11-2016 Sen comentarios

Praza do mercado da Salut | vora

A Salut é un barrio periférico de Badalona, municipio da área metropolitana de Barcelona, cun crecemento explosivo nos anos 60-70 con inmigración provinente doutras rexións de España. Construción de baixa calidade, moita densidade e carencia de servizos e zonas verdes. As melloras ata o presente conseguíronse con moita loita e implicación veciñal. Recentemente, importantes problemas de identidade evidenciáronse tras a […]

Depósito do Rei Martí en Barcelona | archikubik - Enllaç arquitectònic Arc-Roig
19-10-2016 Sen comentarios

Depósito do Rei Martí en Barcelona | archikubik – Enllaç arquitectònic Arc-Roig

Espazos Inesperados – Espazos reapropiados. Hai espazos que xorden como un achado afortunado e inesperado. Unha serendipia de eixos X E Z. Ante a sorpresa de atopar un espazo non previsto, xorde a necesidade de darlle un uso e unha dimensión social con novas actividades. Un espazo de enerxía potencial que ao ser descuberto e pasar a formar parte do […]

Punto de Información en Glorias | peris+toral.arquitectes
12-10-2016 Sen comentarios

Punto de Información en Glorias | peris+toral.arquitectes

En resposta tanto á temporalidade do equipamento como ao contexto no que se sitúa, Peris+Toral aposta por unha construción desmontable e reutilizable, que minimice a súa pegada no territorio: un sistema de andamiaje como estrutura e solución formal do proxecto. O equipamento temporal, construído hai un ano polo despacho catalán Peris+Toral, forma parte da urbanización provisional da praza das Glorias […]

Parque zonal Flor de Amancaes | Aldo Facho Dede + abalosllopis arquitectos
03-08-2016 Sen comentarios

Parque zonal Flor de Amancaes | Aldo Facho Dede + abalosllopis arquitectos

“Partimos da convicción de que a cidade e a cidadanía constrúense desde os Espazos Públicos, que estes deben non só organizar a trama urbana senón transformarse en lugares onde os cidadáns desenvolver e gocen en igualdade.” AFD+Abalosllopis Concepción urbanística. O parque Zonal Flor de Amancaes foi pensado para ser un polo de urbanidade. Partimos da convicción de que a cidade […]

Mirador da Pedra da Rá | Carlos Seoane
29-06-2016 Sen comentarios

Mirador da Pedra da Rá | Carlos Seoane

O proxecto do miradoiro da “Pedra da Rá” é unha actuación baseada no programa municipal “Riveira Atlántica 2015” que tenta promover entre outras as posibilidades turísticas do concello de Riveira. Dentro deste programa deséñase a recuperación de varios miradoiros e entre eles encárgallenos a recuperación e mellora do miradoiro coñecido como miradoiro da “Pedra da Rá” o cal tiña un […]

Espazo público de “O Coso” e viveiro de empresas |cómo crear historias
15-06-2016 Sen comentarios

Espazo público de “O Coso” e viveiro de empresas |cómo crear historias

As vistas desde a parte alta son espectaculares. O xardín que produce auga dá paso a un mar cubertas de casas antigas que se transforma nunha paisaxe de hortas cos montes no horizonte. Para gozar desta experiencia, situamos un miradoiro sobrevoando o xardín, cun pavimento de madeira que deixa entrever o que hai debaixo, ademais de proporcionar sombra. Para a […]

Catalizador Belvís | ARKB-Arrokabe arquitectos
08-06-2016 Sen comentarios

Catalizador Belvís | ARKB-Arrokabe arquitectos

O encargo centrábase na rehabilitación dun antigo secadero que formaba parte dunha curtiduría, situada nos terreos do actual parque de Belvís. Tratábase de resolver un equipamento cultural cun programa moi aberto; a intervención buscaba poñer en valor unha edificación catalogada dispoñendo de espazos multifuncionais para exposicións, reunións, salas de concertos, proxeccións, etc. Así mesmo os aseos debían servir ao parque. […]

Ascensor para acceder ao adarve da muralla romana de Lugo | Pernas Varela Arquitectos
23-03-2016 Sen comentarios

Ascensor para acceder ao adarve da muralla romana de Lugo | Pernas Varela Arquitectos

A Muralla de Lugo, erixida entre finais do século III e principios do século IV d. C, é a única fortificación romana completa en todo o seu trazado que se conserva no mundo e por iso, un dos monumentos máis importantes da península ibérica. En novembro do ano 2000 foi declarada Patrimonio da Humanidade pola Unesco. Proxéctase un ascensor para […]

Proxecto Aura | Equipo hísCali
10-02-2016 Sen comentarios

Proxecto Aura | Equipo hísCali

O Proxecto Aura trátase dun proxecto realizado por estudantes da Escola de Arquitectura da Universidade de Sevilla (ETSAS) e a Universidade Santiago de Cali que naceu como proposta ao concurso Solar Decathlon Latinoamérica e Caribe 2015 celebrado en Cali (Colombia) o pasado mes de decembro. O proxecto nace da reconsideración da cultura latina arquitectónica, aplicada á vivenda colectiva social, desde […]

Hortas de Caramoniña | Abalo Alonso Arquitectos
20-01-2016 Sen comentarios

Hortas de Caramoniña | Abalo Alonso Arquitectos

O centro histórico de Santiago de Compostela foi declarado Patrimonio da Humanidade en 1985. Desde entón o Concello veu potenciando a rehabilitación, tanto pública como privada, de vivendas e edificios dotacionais e, nos últimos anos, do espazo urbano. Pero aínda así aínda quedan buracos negros na cidade; contornas degradadas, sen un uso claro nin fácil acceso. Caramoniña é un deses […]

Rehabilitación e ampliación do Club Náutico de remo e piragüismo de Pontecesures | Luis Gil+Cristina Neto
12-08-2015 Sen comentarios

Rehabilitación e ampliación do Club Náutico de remo e piragüismo de Pontecesures | Luis Gil+Cristina Neto

“Entráñase e estráñase. Aquilo que non cabe” SITUACIÓN e FORMA do SOLAR. A localización do elemento arquitectónico a rehabilitar e ampliar ocupa unha posición de fronteira na trama residencial dunha pequena vila da provincia de Pontevedra xunto ao río Ulla. Sitúase nunha franxa lineal organizada ao bordo do río onde se sitúan tanto equipamentos de uso público coma construcións que […]

Accesibilidade urbana entre o barrio de Latsunbe-Berri e a rúa Urbieta | VAUMM arquitectura e urbanismo
17-06-2015 Sen comentarios

Accesibilidade urbana entre o barrio de Latsunbe-Berri e a rúa Urbieta | VAUMM arquitectura e urbanismo

Na evolución natural dunha cidade cara á sostibilidade, a accesibilidade pode entenderse como un elemento clave, capaz de dar oportunidades a todos os segmentos de poboación que compoñen a cidadanía. O ascensor une o barrio de Latsunbe-Berri coa rúa Urbieta, pero ademais esvaece un importante salto topográfico, que fracturaba o centro do municipio de Hernani. Así esta infraestrutura serve de […]

Reformulación dun espazo público: de rúa a praza. Pavimentación da Praza do Curro | Salgado+Liñares
11-03-2015 4 comentarios

Reformulación dun espazo público: de rúa a praza. Pavimentación da Praza do Curro | Salgado+Liñares

A Praza do Curro foi tradicionalmente o principal espazo público de actividade ao aire libre do casco histórico de Noia. A devandita actividade, manifesta no mercado de cada xoves e domingo, dotouna dun vigor excepcional, incapaz con todo de conter a constante e acusado deterioración á que se viu sometida a praza nestes últimos corenta anos. Por un lado, novos […]

Edificios para Departamentos de Usuarios en Rianxo | Jose Jorge Santos+Ángel Cid
18-02-2015 Sen comentarios

Edificios para Departamentos de Usuarios en Rianxo | Jose Jorge Santos+Ángel Cid

O obxectivo deste proxecto foi dotar o Porto de Rianxo de 70 novos departamentos destinados ao almacenamento dos utensilios propios da actividade pesqueira. A situación prevista para iso é unha ampla explanada da zona portuaria, situada a continuación do núcleo urbano de Rianxo, na prolongación cara ao Sur da súa fachada marítima. Trátase dunha zona pouco consolidada na que se […]

Paradela | Fermín G. Blanco
24-12-2014 Sen comentarios

Paradela | Fermín G. Blanco

Construción, economía e paisaxe. Os núcleos rurais reciben dotacións baixo os mesmos criterios dos núcleos urbanos o que leva a un negativo impacto visual e a un mantemento custoso que impide aos concellos manter as instalacións en boas condicións converténdose rapidamente en ruínas pola paisaxe. O proxecto de Paradela, é un de tantos exemplos de pista deportiva en núcleo rural. […]

Parking público El Carbonero | CiO estudio
10-12-2014 Sen comentarios

Parking público El Carbonero | CiO estudio

O proxecto, consistente na remodelación dun antiga estación de autobuses para o seu novo uso como aparcadoiro de rotación, parte duns condicionantes complexos: unha normativa urbanística moi restritiva, unha xeometría de parcela irregular e un presuposto moi limitado. A principal premisa proxectual foi sen dúbida a funcionalidade, pero ao mesmo tempo, tomamos cada un dos retos como unha oportunidade para […]

Rehabilitación de vivenda para Centro Xuvenil, Biblioteca, Mediateca e ludoteca en Castrelo de Miño | Muiños+Otero
05-11-2014 Sen comentarios

Rehabilitación de vivenda para Centro Xuvenil, Biblioteca, Mediateca e ludoteca en Castrelo de Miño | Muiños+Otero

Antecedentes e obxectivo A actuación formulada pretende a recuperación da antiga vivenda do médico, e sanatorio, para convertela en centro social de Castrelo de Miño. Organízase todo o programa funcional aproveitando a envolvente e a configuración do edificio existente, dispoñendo na planta baixa, ademais do vestíbulo de acceso, unha mediateca, un taller para mulleres rurais, aseos, e núcleo de comunicacións. […]