Muez Gastro Librería | El Tejado Azul

5 (100%) 6 votes

Muez Gastro Librería El Tejado Azul o11 into2
Muez Gastro Librería | El Tejado Azul ©Milena Villalba

É curioso como a arquitectura, a máis cotiá e común das arquitecturas, aínda ten capacidade de sorprendernos. No seu compacidad escóndense espazos ocultos, e no masivo dos seus muros, fragmentos de vida. Unha porta tapiada é unha renuncia e unha creación, unha capa de pintura, un novo intento; un pavimento sepulto, un arrepentimento; un balcón interior, unha conquista.

Un arquitecto fronte a un espazo para reformar, sexa o que sexa, debería prepararse para unha viaxe no tempo, onde do presente ao pasado, capa tras capa, vanse deixando visibles as cicatrices, os adornos e os segredos da súa experiencia vital.

Igual que cando falamos cun ancián maltreito nos sobrecoge o trafego de toda unha vida pasada inimaxinable, desfacer o camiño da arquitectura ajada é un descubrimento, unha historia que comeza polo final e vai ata o principio. E nunha reforma, ese final non é máis que un punto indeterminado antes dun novo comezo. O proxecto para o bar valenciano Muez Gastro Librería, por parte do estudo El Tejado Azul, ilustra perfectamente o exemplo do inesperado.

O bar sitúase nun local que se mantivo inalterado desde os anos 70, albergando toda unha serie de descubrimentos cos que os arquitectos responsables non contaban. Estas preexistencias ocultas, con todo, marcaron completamente o desenvolvemento do proxecto desde a fase previa realizando catas e destapes, nun proceso de derriba sorprendente.

A premisa, en traballo conxunto co cliente, era a mínima intervención sobre a esencia de tipoloxía de tenda+vivenda orixinal, empregando principalmente tres materiais de marcada personalidade: cemento, madeira e ferro; deste xeito, a diferenza entre a existencia e a nova capa yuxtapuesta sería evidente, e ao mesmo tempo, tépeda, sobria, mesurada.

A zona habitual de acceso a pé de rúa, empregada como tenda, albergaría a cociña por petición do cliente. O resto do local funcionaba como vivenda, dividida en dous niveis: un semisótano á cota da orixinal praza do mercado (xa baixo terra) e un entresollado, presumiblemente pertencente a un patio interior agora cuberto, que xera unha fachada interior con dous balcóns que se asoman ao espazo de dobre altura. Esta sucesión de espazos interconectados, tras a proposta del Tejado Azul acollerían usos como comedor, aseos e almacén.

O espazo-contedor orixinal, xa de seu con ricos diálogos entre momentos históricos diferentes (como deixa patente o patio-comedor con balcóns internos), cárgase de sentido co descubrimento de elementos singulares durante a propia intervención, sumando unha capa máis ao proxecto. Como unha acumulación de vivencias, como unha reactivación da memoria durmida, como unha liberación, os seis planos da caixa (chans, teito, paredes) despréndense das súas roupaxes para falar desde a nudez.

“Un pavimento damero de baldosa hidráulica en bo estado de conservación, un arco de pedra obreiro que separa o primeiro espazo do resto, outro arco de pedra, logo tapiado con obra mixta e oculto na medianeira dereita…”.

Os achados revelan os signos visibles da idade, e mostran esa construción aditiva, onde se distingue a materia de cada momento, ao que se suma a propia intervención presente:

A cociña aparece case como unha peza de mobiliario, de liñas mínimas, e nela incorpóranse pezas atopadas, reutilizadas, como único elemento decorativo. Seis baldosas cerámicas ornamentais, algunhas hidráulicas na barra, e as portas antigas reinterpretadas como correderas para o novo espazo de aseo, forman xunto aos elementos contemporáneos o novo imaxinario do local, que transforma os antigos usos de vivenda e tenda nuns novos, gastro bar e librería, sen renunciar ás súas pegadas. De feito, incluso o antigo rótulo da ferraxería dos anos 50 consérvase na fachada. Aos espazos que se inseren como pezas (aseos e cociña), súmanselle un xogo de paneis de cartón-xeso e estantes, que sen delimitar un ámbito pechado, propician un uso, o da librería e zona expositiva.

O proxecto de Muez por parte del Tejado Azul representa a alteración do espazo cotián, o aproveitamento do edificado sen menosprezar as súas orixes, e a exposición digna da nudez oculta dunha arquitectura que durante moito tempo escondeuse tras un veo. En Muez cúmprese aquilo de “cando unha porta péchase (ou se tapia), outra se abre”, e exponnos a pregunta de

cando comeza e cando finaliza a vida da arquitectura?

Obra: Muez Gastro librería
Autores: el tejado azul (Cristina Cucinella – Jaime García Mira)
Emprazamento: Barrio del Carmen, Valencia
Superficie: 150 m2
Ano: 2014
Fotógrafa: Milena Villalba | El Tejado Azul
Redacción: Ana Asensio
Tradución esp-eng: Elyse Lake (Lake Languages)
+ eltejadoazul.com

Arquivado en: arquitectura, mobiliario, obras, reforma interior, rehabilitación

Tags: , , , , , , , ,