Hotel Moure | Abalo Alonso Arquitectos

Intervir sobre o xa intervido intégranos no devir do edificio. Non somos os primeiros nin seremos os últimos. Conservamos unhas cousas, modificamos outras, corriximos algún erro, eliminamos algún elemento, introducimos algún outro… En definitiva, transitamos a terceira época do Hotel Moure.

Dúas actuacións fundamentais en planta baixa. Por unha banda rebáixase unha parte na entrada para favorecer a accesibilidad. Tanto a rampa como os peldaños propostos xeran a zona de recepción e espera sen o clásico mostrador. Ao fondo se perfora un patio que polariza as áreas de estancia, ilumínaas e ventila, difumina a fronteira dentro fóra. Catro caixas de madeira conteñen servizos auxiliares. A primeira, en celosía, o cortaviento.

Nun lateral, unha pequena oficina, os vestuarios de persoal, o ascensor e un oficio. No outro lateral, o arranque da escaleira, un pequeno almacén de maletas, aseos masculino e feminino e oficio. A última caixa, ao fondo, oculta a escaleira de acceso á habitación de usos múltiples e, baixo ela, armarios de apoio e un pequeno sofá integrado. A instalación de climatización discorre por falso teito, máis baixo que o xeneral, no interior desta caixas, e só maniféstase nas microtoberas integradas no despiece da madeira. En leste mesmo despiece intégranse pequenas fiestras, de control na oficina, ou de iluminación, compartida cos aseos; de vidro translúcido neste caso.

Nas plantas superiores engádeselle un ascensor e un pequeno oficio ao núcleo de comunicacións central existente. As seis habitacións previas redúcense a catro, dous por fachada. Pequenas achegas nunha tipoloxía clásica: a ausencia de porta nos aseos, unido ao xogo de espellos ou a prolongación do pavimento cerámico dilúe os límites. Os cuartos de baño ocupan a primeira cruxía de acceso ás habitacións, de lado a lado. Esta formulación, unido aos espellos do lavabo nun lado e xeneral no outro, ampla e multiplica virtualmente o espazo.

A intimidade resólvese cunha porta de vidro translúcido compartida coa ducha, que nos permite matizar as vistas sen perder a concepción global do espazo. Ao ser unha rehabilitación se personalizan os diferentes aseos en función das preexistencias, tanto xeométricas como materiais. Patinillos e cisternas configuran unha sorte de hornacinas moi útiles no noso caso. Na maior parte de habitacións unha pequena fiestra introduce luz natural na zona de lavabo e conecta visualmente con cabeceiros ou mesas de apoio da habitación propiamente dita.

Solados e paramentos resólvense en todos os casos con gres modulado en pezas de dez por dez centímetros, cos condicionantes técnicos esixidos pola normativa en función si é o chan da ducha, o do resto do aseo ou o de paramentos e encimeiras.

As corredeiras integran os armarios na habitación; algúns deles ata coas neveiras ou as mesas de traballo. Os cabeceiros das camas convértense en encimeras nos aseos ou mesas de apoio xunto ás fiestras.

Trabállase a espacialidade da galería principal en planta terceira ou unha pequena terraza en planta primeira. Dúas habitacións singulares resolven a planta baixocuberta e unha de usos múltiples o anexo ao fondo na primeira.

Obra: Rehabilitación Hotel Moure

Localización: Loureiros nº 6, Santiago de Compostela, Galicia, España.

Autores: abalo alonso arquitectos. Elizabeth Abalo, Gonzalo Alonso

Colaboradores: Francisco González Varela, arquitecto técnico, Carlos Bóveda, arquitecto, cálculo de estructuras. Inaec Ingeniería, instalaciones Manuel Sanmartín, René Valiñas, José Noya, arquitectos.

Data de proxecto: 2008

Dataa terminación: 2010

Presuposto de obra: 933.244,29 €

Promotor: Hermanos Liñares Bar

Empresa Constructora: Kúpula. Delegado: Javier Corcoba, Jefe de obra: Beatriz Ventoso

Fotografía: Héctor Santos-Díez | BISimages

+ abaloalonso.es

Recoñecementos:

· Accesit XIV Premios Colexio Oficial de Arquitectos de Galicia 2011. Santiago

· Seleccionada XI Bienal de Arquitectura Española 2011. Madrid

· Finalista V Premios Enor 2011. Vigo

· Seleccionada Premios Fad 2011. Barcelona

· Mención de Honor Rehabilitación. Premios Veteco Asefave 2012. Madrid

· Long List Wan Awards 2013. London, UK

veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamiento dotacional, equipamiento terciario, obras, reforma interior, rehabilitación

Tags: , , , , , , , , ,