Entorno de la iglesia de San Fructuoso | Ansede Quintáns Arquitectos

O xardín de San fructuoso exponse como un espazo para estar, íntimo, para pequenos grupos de persoas, condicionado polo seu pasado como cemiterio de peregrinos, o que suxire un lugar sereno, modulado, no que poder deambular. Ao mesmo tempo, a futura conexión coa zona de Hortas, fai que este sexa o vestíbulo da cidade, a transición entre o construído e a natureza máis salvaxe, un lugar no a natureza se domestica e a construción é parte da natureza. Exponse un labirinto como punto de unión entre estas dúas ideas que o xeran.

A  chaira de San Fructuoso é un ámbito ligado á zona de Hortas, condicionado polo seu pasado como cemiterio de Peregrinos e conformado por edificios que non abren ningunha porta ao espazo nin xeran ningún tipo de actividade vinculada ao seu uso.  A proposta exponse en parte como reacción á escala dos edificios que o rodean, expondo estancias de menor tamaño nas que se propicien reunións de grupos pequenos. Xorde este desexo en contraposición ao tamaño das prazas próximas como o Obradoiro ou a Quintana nas que se poden celebrar reunións de multitudes.

Por outra banda, o feito de que se prevé unha entrada a Hortas desde este punto, converte á zona nunha especie de vestíbulo previo, e como tal, nun filtro entre o centro histórico e a última bolsa de hortas extramuros que se conserva na cidade. Con respecto a isto proponse un xardín laberíntico de boj, en contraposición á natureza salvaxe e produtiva da zona de Hortas. Trátase dunha vexetación domesticada, xeométrica e de carácter lúdico, do mesmo xeito que se facía tradicionalmente en edificacións de certo tamaño  a modo de filtro entre a vivenda e a horta.

Por outra banda, o recordo do cinco séculos como cemiterio de peregrinos suxire un espazo tranquilo, un lugar para deambular, composto de pequenos fragmentos modulados e ordenados. Os cipreses que separan o tráfico rodado e matizan o encontro co muro do Concello, así como a charca central á que se deriva a auga de choiva a través de canles son dous elementos que xa existían na configuración do antigo cemiterio.

En cada unha das estancias, rodeadas de sebes que as dotan de intimidade, colócase  mobiliario que propicia diferentes tipos de actividade.

Obra: Urbanización da contorna da igrexa de San Fructuoso

Promotor: Concello de Santiago de Compostela, OCIHR

Autores: Cristina Ansede Viz , Alberto Quintáns Arrondo

Aparelladores: Ádega  dá Costa González, Ana Castro Alonso

Colaboradores: Xema González García, Juan Guerreiro García (xardinaría), Inous (instalacións), Silvia Rodríguez Castro (delineante), Camiño Vilanova Rodriguez (arquitecta)

Empresa construtora: TUCONSA

Ano:2009

Emprazamento: Rúa Trinidade, Santiago de Compostela, España

Memoria: Cristina Ansede Viz , Alberto Quintáns Arrondo

+ www.ansedequintans.com

+ premios

Seleccionado para a exposición da IV Bienal Europea da Paisaxe

+ publicacions

Publicación  “Seis Olladas de Preto, Cuarta Panorámica de Arquitectura Construída na Proximidade” da ETSA  A Coruña, 2010. (ISBN 978-84-9749-406-9)

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, espacio publico, obras

Tags: , , , , , , , , , ,