Duas vivendas no casco antigo de Vigo | Villacé y Cominges

Situadas dentro do ámbito do Casco Vello de Vigo, na parte alta, a máis degradada e pobre, marginal e á vez central dentro da cidade actual. As vivendas de tres plantas e espazo baixo cuberta forman esquina entre dúas rúas estreitas, Cruz Verde e Baixada a Príncipe, agora II República, con escasa luz e forte pendente, e rodeadas de edificios altos. Outros condicionantes son a necesidade de conservar as fachadas e a posibilidade de subir unha planta máis.

Trátase en principio de rehabilitar, pero as condicións en que se atopan as vivendas obrigan ao seu baleirado, quedámosnos/quedámonos cos muros de fachada preexistentes e trasladamos a súa orde á nova planta que se suma e funde coas existentes.

No interior búscase a luz e a intimidade, para iso suscitamos a ubicación das zonas de estar na parte máis alta da casa onde se crea un espazo a dobre altura cun gran lucernario.

O importante desnivel de cálea Cruz Verde, por onde se entra ás dúas vivendas, resólvese diferenciando o acceso rodado e o peatonal, realizándose sempre a distinto nivel, a partir de aí e xa dentro das casas créase un percorrido por medio de tramos de escaleira encostados aos muros medianeros que nos van entregando nas distintas zonas das casas.

A fachada existente de pedra se trasdosa cun muro de hormigón. Este novo muro xunto cos que recollen a escaleira e as losas de teitos e cuberta sosteñen o edificio á vez que recollen no seu interior todas as instalacións e quedan vistos ao interior definindo a envolvente interior da casa. Este sistema multifuncional fai posible a limpeza e claridade do espazo interior que se buscaba.

Na fachada de pedra encáixanse as novas fiestras de madeira de cedro pintada, grandes panos que pechan os ocos preexistentes.

Entre a fachada de pedra e a nova estrutura de hormigón créase unha xunta resolta coa mesma madeira da carpintería exterior. Nela atópase integrado un sistema de acondicionamiento lumínico a base de estores translúcidos e opacos.

Os chans, tamén de madeira, esténdense por todas as estancias das vivendas, búscase unificar no posible todo o espazo a través do uso dos mesmos materiais en todos os chans, paredes e teitos.

As casas non son exactamente iguais, diferenzas de programa e de posición respecto de a rúa, unha en esquina e outra entre medianeras, condicionan a resposta. Con todo o concepto arquitectónico ou a idea de partida é a mesma en ambas: a procura da luz e a intimidade nunha zona cun gran potencial pero polo momento aínda marginal no centro da cidade.

Obra: Duas vivendas no casco antigo de Vigo

Autores: Villacé y Cominges [José Villacé e Martín de Cominges Carvallo]

Situación: c/ Cruz Verde nº 1 y 3, Casco vello de Vigo, Pontevedra, Galicia, España

Estructura: Antonio Reboreda Martínez

Aparellador: Javier Pozo Fidalgo

Promotores: José Manuel Martínez-Sayanes López e Juan Núñez Gallego

Constructor: Construcciones Suso O Grande

Fotografías: Alfonso Alfonso Lubián [01,02,04,05,08 a 12] Xoán Piñón[03,06,07,13 a 16] cv1 [Cruz Verde n.1] cv3 [Cruz Verde n.3]

Data: 2002-2006

+ Premio

XIII premios COAG. Categoría de rehabilitación

Finalista III Premios Enor 2007

+ Publicación

III Premios Enor 2007

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, rehabilitación, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , , , ,