Centro de saude en Monterroso | Abalo Alonso Arquitectos

Monterroso é unha pequena vila do interior da provincia de Lugo famosa pola súa feira anual, de máis de cincocentos anos de antigüidade, que se celebra o día de defuntos.

Como adoita ocorrer nestes casos, o servizo do centro de saúde cobre un área maior que o propio núcleo principal do Concello, e cunha poboación sensiblemente envellecida.

Adquire, xa que logo, unha importancia significativa o apeadero de autobuses, situado no extremo noroeste da mazá, e quizais non tanto a posible relación coa próxima sé municipal, ao noreste.

O inmueble ocupa a totalidade da parcela. Linda ao leste e sur con vías urbanas e ao oeste cunha pequena zona verde compartida co mencionado apeadero. Tanto a pendente existente, como a ubicación de devandito apeadero suxírennos acceder, a nivel, pola esquina suroeste, de tal forma que o edificio afúndese ligeramente e favorece non só o soleamiento da rúa superior, senón a súa lectura como tapia, máis acorde en cuestión de escala coa contorna rural en que nos atopamos.

Nesta planta de acceso atópanse, cara ao sur, pediatría, cara ao norte, as consultas xerais, e no centro, a recepción, cos servizos auxiliares detrás. Dous volumes emergen de compáctaa construción; a área privada de médicos, cun baleiro a dobre altura sobre o acceso principal, e un lucernario que, cos entrantes no alzado oeste, animan a zona de espera.

Catro patios matizan o contacto co exterior. Na planta sótano sitúanse as áreas de muller, fisioterapia, odontología e instalacións, iluminadas e ventiladas por estes patios ingleses para favorecer a intimidade de vistas.

Unha pel continua de pizarra cobre fachadas e cubertas, con roturas estratéxicas de aceiro galvanizado en acceso, patios e ocos principais, e contrasta co cálido interior forrado de carballo.

Obra: Centro de saude

Emplazamento: Monterroso. Lugo. Galicia. España

Datas de redacción: Concurso 2006, proxecto 2009, fin de obra 2012

Autores do proxecto: abalo alonso arquitectos. Elizabeth Abalo, Gonzalo Alonso

Colaboradores: David Lareo, Manuel Sanmartín, Francisco Vázquez, arquitectos

Estructura: Carlos Bóveda, arquitecto

Instalacións: Inaec ingeniería

Arquitecto técnico: Francisco González Varela

Promotor: Sergas, Xunta de Galicia

Construcción: Ute. Xefe de obra, Samuel Requejo

Fotografía: Héctor Santos-Díez | BISimages

+ abaloalonso.es

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, equipamiento dotacional, equipamiento sanitario, obras

Tags: , , , , , , , ,