Casa Manifesto [Infiniski Manifesto House] | James&Mau

No alto dun outeiro coma se dun castelo ou fortaleza tratásese, situándose estratégicamente e dominando unha paisaxe marabillosa, esta casa xera unha permeabilidad no seu eixe este-oeste desvanecéndose sobre a paisaxe a través dun gran espazo acristalado como quen está baixo unha gran ponte na metade da nada… este efecto ao estar na zona máis social da casa dá unha especial maxia e calidez a este lugar onde ver o amencer ou o atardecer pode ser toda unha experiencia lúdica.

A casa distribúese ao redor deste gran espazo con volumes moito máis pechados no eixe norte-sur contrastando co lado aberto e xerando así unha tensión volumétrica cara a unha das vistas, ao mesmo tempo son o sistema constructivo de cásaa pero que dun xeito intencionada son vestidos por unha pel que xogando a través dos seus elementos horizontales xera unha riqueza de luz e sombra que á súa vez desmaterializan os volumes completando así no seu conxunto un obxecto arquitectónico vivo e en posición de “stand by”.

Deseño de James&Mau para Infiniski mostrando a maior potencialidade posible do concepto Infiniski: deseño bioclimático, reciclaje, reutilización e redución de materiais de construción, materiais e sistemas constructivos non contaminantes, utilización de enerxías renovables.

Casa de 160m2 interiores divida en dúas plantas: un salón-comedor, cociña, habitación, baño e terrazas en planta baixa; Habitación principal co seu baño, estar, dúas habitacións con baño compartido e terrazas en segunda planta.

O sistema constructivo funciona en base a un deseño modular, prefabricado en taller que permite limitar os gastos de transporte e de contaminación en obra. O sistema modular permite pensar a realización completa da casa integrando posibles ampliacións rápidas e coherentes no caso de que as necesidades de espazo do cliente vaian cambiar co tempo. A Estrutura consta de tres contenedores marítimos reutilizados. Un contenedor dividido en dous partes á súa vez separadas serve como soporte estructural dos dous contenedores da planta primeira. Esta estrutura con forma de pórtico crea un espazo “inter-contenedores” que regala unha superficie extra, de maneira que con só tres contenedores (90m2) conséguense 160m2. Así se reduce cuantiosamente o uso de material. Á súa vez o pórtico desprázase ligeramente nun lado para crear espazos exteriores con uso de terraza.

Form follows Energy. A forma da casa responde a un Deseño bioclimático que se adapta segundo a incidencia dos elementos climáticos do lugar. Así pois a casa está formada mediante un sistema de viga ponte (pórtico) en planta primeira que crea un van na planta baixa. Este acristálase nas fachadas opostas de maneira que reciban sol durante todo o día e permite unha máxima ventilación. A casa (pórtico) se deforma no eixe norte-sur buscando e protexéndose á vez da radiación solar do norte (hemisferio sur). A casa “ver e desvístese” no verán e no inverno mediante unha pel Solar transventilada tanto en fachadas como en cubertas (cámara de aire de separación entre pel e fachada/ cuberta de contenedor). Ver coa pel no verán para protexerse do sol creando un efecto de refrigeración natural pasivo. Desvístese no inverno para permitir a incidencia do sol xa sexa sobre a chapa do contenedor ou sobre as ventás e crear un efecto de calefacción natural pasivo.

Utilizáronse dous tipos de pel en fachada: unha a base de lamas de madeira horizontales fixas e outra de pallets móbiles que se poden abrir de xeito individual para controlar a radiación solar. A pel da cuberta é unha lixeira malla de quitaipón segundo a estación do ano. A pel serve ademais como acabado estético que se integra na súa contorna rural.

As pérgolas, permiten controlar a entrada do sol directo a través das ventás. No inverno levántanse ao máximo para permitir a entrada do sol máis tendido e xerar un efecto invernadero no interior. No verán báixanse máis ou menos dependendo da hora do día e da temperatura exterior para un efecto de ventilación natural.

O Cerramiento interior está conformado por illamento de celulosa reciclada proxectada sobre o interior da chapa do contenedor e acabado con paneles ecolóxicos de fibra de celulosa e yeso.

Con estes elementos de illamento térmico pasivos, e a incorporación de tecnoloxía de enerxías alternativas (paneles térmico solar) a casa logra unha autonomía energética do 70%.

Materiais Reciclados, reutilizados e non contaminantes:

Contenedores marítimos reutilizados 40’ High Cube para estrutura e cerramientos

Pallets reutilizados para pel exterior

Madeira de bosque sostenible para lamas de pel exterior

Celulosa proxectada de papel de diario reciclado para illamento de cerramientos

Paneles de fibra de celulosa reciclada e yeso natural para formación de paramentos interiores

Aceiro galvanizado reciclado para estrutura de paramentos interiores

Corcho natural ecolóxico para illamento térmico ecolóxico baixo chans

Contrachapado 30mm orixinal do contenedor puído e vernizado para chans interiores

Madeira de Laurel reutilizada de chans de demolición para mobles de cociña e armarios

Madeira de piñeiro Oregón reutilizada de vigas de demolición para peldaños de escaleira

Fallebas (barras verticais de pechadura) de portas de contenedores reutilizadas como barandilla de escaleira

Pintura ecolóxica

Azulexos “eco-label” para alicatados de baños

A casa logra un 85% (medido en peso) de materiais reciclados, reutilizados e/ou non contaminantes

Obra: Casa unifamiliar no campo [Infiniski Manifesto House]

Autor: Jaime Gaztelu González- Camino e Mauricio Galeano Escobar [James & Mau]

Lugar: Curacaví, Región Metropolitana de Santiago, Chile.

Ano: 2009

Constructor: Infiniski ( www.infiniski.com)

Enerxía renovable: Infiniski + Geotek

Metros construidos: 160 m2

Tempo: 90 dias

Fotografía: Antonio Corcuera

Decoración/mobles: Cómodo Studio

+ www.jamesandmau.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , ,