Casa C11 | Anna Solaz Arquitectura

Trátase da rehabilitación integral dunha vivenda situada en Bugarra (Valencia), nunha profunda parcela entre medianeiras na que conviven en planta baixa un negocio e a vivenda en plantas superiores. Partimos dunha casa escura, con excesiva compartimentación e carencia de luz natural, froito de distintas ampliacións e reformas que habían ido colmatando a súa superficie, sen que xa practicamente recoñecésese casa Patio.

Casa C11 Anna Solaz Arquitectura o6 ©Milena Villalba
Casa C11 | Anna Solaz Arquitectura ©Milena Villalba

O proxecto ten como idea fundamental esta: recuperar a vida contorna ao patio e devolverlle o ambiente claro e a paisaxe tranquila. A organización dos espazos vén ditada pola luz. A fragmentación da que se parte dá paso a unha sucesión de espazos flexibles e cambiantes, que permiten a ventilación cruzada e trasladan luz ao corazón da vivenda. Os espazos descomprimidos articúlanse a través de portas correderas, permitindo que cada habitante ocupe o seu lugar segundo as súas necesidades.

‘A porta corredera evita os escollos e magnifica o espazo. Sen modificar o seu equilibrio, permite a súa metamorfose. Cando se abre, dous lugares comunícanse entre si sen ofenderse mutuamente. Cando se pecha, devolve a cada un a súa integridade. A posta en común e a reunión realízanse sen intrusión.’

Fragmento de ‘A elegancia do ourizo’.  Muriel Barbery

A localización da escaleira marca a chegada a un espazo común a través do cal se articula a xerarquía dos ambientes da casa, permitindo manter a independencia entre ambos. Un deles funciona como vivenda dos pais e outro ambiente independente para o uso dos fillos, con espazos de reunión entre ambos. O interior das estancias baléirase para conseguir unha concatenación máis libre da secuencia de espazos. As paredes perimetrais convértense en muros equipados. Estes alárganse e ‘ escarban’ para formar nichos, albergar almacenamento, andeis e instalacións, de modo que concentren os servizos e liberen o resto do espazo.

O volume que aparece ao redor do patio reconstrúese mantendo a volumetría orixinal do edificio e recorrendo a solucións construtivas en seco, que permitan unha rápida execución para alterar o menos posible o desenvolvemento do negocio familiar. Durante o proceso de construción involúcrase aos oficios presentes no municipio e trabállase con ladrillo, tella cerámica e persianas alacantinas. A madeira e o ladrillo aparecen como un leitmotiv que percorre toda a vivenda. Os ocos que se abren nesta envolvente perseguen que o patio se involucre no día a día e enmarcar as vistas cara á paisaxe. Lanzando unha mirada, recortada no muro, desde un sitio protexido, a cuberto, a paisaxe gaña en profundidade, converténdose case no espazo dun cadro.

Obra: Casa C11
Autor: Anna Solaz
Tipo de intervención: Reforma integral de vivenda unifamiliar
Localización: Bugarra, Valencia, España
Ano de finalización: 2018
Fotografías: Milena Villalba. Fotografía de Arquitectura
+ annasolaz.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, rehabilitación, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , ,