Apartamento Tibbaut | RAS Arquitectura


apartamento-tibbaut_ras-arquitectura_11_int03

A intervención leva a cabo nun espazo subterráneo, preto do mar, con apenas iluminación desde o exterior e nun estado previo que presentaba serios problemas de humidade. Aínda así, no interior dun edificio de construción moi humilde, o espazo, moi reducido, de apenas 55m2, presentaba un aspecto completamente monumental, presidido por dúas columnas octogonales de pedra sobre as que se elevaban cúpulas e bóvedas para cubrir o espazo e aguantar o peso das plantas superiores.

O requirimento por parte do cliente era crear un único ambiente, pero a monumentalidad deste, sumada á escaseza de luz natural e visión exterior, conduciu a proposta a, aínda que manter o concepto dun único espazo, facelo mediante unha maior complexidade espacial onde se superpoñen e entrecruzan dúas circulacións: unha central, a modo de espazo común sen unha función específica; e unha perimetral, a través de pequenas estancias especializadas (dormitorio, vestidor, baño, almacén, cociña e estudo).

Así, ningún paramento chega ata o teito, e a orde de bóvedas e cúpulas é continuo e visible desde calquera punto; pero por baixo, ata a altura marcada polo arranque das cúpulas, a visión é parcial, interrompida polos tabiques, creando así expectación ante o que hai máis aló, alén, conformando un mundo interior propio, onde unha reducida paleta de materiais; chans e paramentos existentes revestidos de branco para rebotar e reflectir toda a luz que poida entrar a través das escasas aberturas; e madeira contralaminada de piñeiro, en contraste coas superficies existentes revestidas para destacar todo o que queda no medio do espazo, queda á espera da invasión de cores e texturas das pertenzas dos futuros usuarios.

A obra foi lenta, a falta de ventilación e de aperturas ao exterior provocaba que o proceso de secado dos materiais dilatásese no tempo; foi necesario proxectar e construír un chan elevado de varias capas para asegurar a súa impermeabilización e illamento; todos as superficies e teitos tiveron que ser seladas con morteiros impermeabilizantes de dobre acción para impedir a entrada de humidade; implementouse un sistema de chan radiante e de ventilación forzada conectada a unha máquina deshumidificadora para controlar o nivel de humidade interior.

Pero aos poucos os materiais foron secando, o salitre foi desaparecendo, e ao quitar as luces de obra, e xa entrados no verán, puidemos comprobar que a luz natural entraba e rebotaba e creaba un espazo moi agradable e confortable, sen rastros de humidade, e que daba a impresión de ser bastante máis grande dos seus escasos 55 m2.

Obra: Apartamento Tibbaut
Autor: RAS Arquitectura
Lugar: Barcelona, España
Inxeñeria: Marés ingenieros
Estructuras: Sustenta
Proxecto: 2014
Obra: Xaneiro/Xuño 2015
Cliente: Privado
Área construida: 55m2
Fotografía: José Hevia
+ rasarquitectura.com

Publicacións

. papel
futuro imperfecto, fundación Arquia. 2016
frame #107
mexicodesign #39

. dixital
inglés / dezeen archdaily thisispaper designboom
español / metalocus plataformadearquitectura revistaplot
alemán / architectural digest baunetz ait
italiano / domus
francés / journaldudesign
chino / gooood archdailychina
ruso / architecturaldigestrussia

 

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, rehabilitación, vivienda colectiva

Tags: , , , , , , , , , , , ,