Apartamento Tamarit | RAS Arquitectura

Apartamento Tamarit RAS Arquitectura o25

Trátase dun apartamento señorial, longo e estreito, con fachada á rúa de acceso mediante unha elegante tribuna, e a un grande pero non moi atractivo patio interior de mazá a través dunha galería. No medio, 140 metros cadrados para resolver un programa de vivenda máis ou menos convencional.

Hai dúas estratexias fundamentais que guían todo o deseño. A primeira delas é que as habitacións comunicaranse sen intermediación de corredores, farano directamente, nunha sorte de enfilade. Deste xeito, xorden unha serie de espazos intermedios sen un código-función definido, o que as transforma en salas potenciais onde xogar, ler, almacenar… Estas habitacións que van estructurando a vivenda nin sequera teñen portas, e as súas paredes tampouco chegan ao teito, de maneira que son case como habitacións dentro dun espazo contenedor orixinal.

A segunda decisión é unha estructuración en sección de todas as habitacións, en base a tres ordes: unha orde superior que percorre toda a vivenda, que é o dos teitos orixinais, de vigas de madeira e bóveda cerámica, que se pintan de gris. Nada interrompe esta orde, ningún tabique chega ata os teitos; unha orde intermedio que engloba e dá sentido ás habitacións, desde os 60cm ata os 230cm de altura, pintado de branco, pechando cada espazo, malia non ter portas nin chegar ao teito; e unha orde inferior, desde o chan ata os 60cm de altura, no que os pavimentos soben polas paredes e caracterizan cada sala en base a un código de material que á súa vez é simétrico respecto de a entrada: cerámica para as salas húmidas; madeira para as salas de estar e dormitorios; e un novo tipo de cerámica para as salas en contacto co exterior, a tribuna á rúa e a galería aos patios. O limiar de paso entre cada habitación resólvese cun novo material, microcemento branco, que recubre igualmente os paramentos da entrada, cuxo acceso modificar para organizar de xeito claro os espazos públicos, cara á rúa, e os espazos privados, cara ao patio interior.

Deste xeito organízase todo o interior como unha sucesión de habitacións diferenciadas pero comunicadas, desde as que sempre se pode ter contacto coas dúas saídas ao exterior, a través das cales a luz vai profundando ata os espazos máis interiores, creando unha bonita gradación. Os espazos con maior necesidade de intimidade resólvense cun percorrido análogo pero esta vez privado.

A galería de saída aos patios derribouse completamente e se rehízo tanto estructural como constructivamente, mediante unhas enormes portas de madeira con distintos despieces e vidros de diferente transparencia que, aínda que iluminan o interior na súa orientación máis desfavorable, son conscientes da falta de atractivo exterior.

Obra: Apartamento Tamarit
Emprazamento: Barcelona, Cataluña, España
Colaboradores: Ingeniería: Marés ingenieros. Estructuras: Diagonal Estructuras
Proxecto: 2015
Obra: Novembro 2015/Maio 2016
Cliente: Privado
Área construida: 140m2 (interior) + 60m2 (exterior)
Fotografía: José Hevia
+ raulsanchezarchitects.com

Arquivado en: arquitectura, obras, reforma interior, rehabilitación, vivienda colectiva

Tags: , , , , , , , , , , , ,