House in Brión | ARKB-Arrokabe arquitectos

The project that concerns us is a small single-family house on the ground floor, with the “sieteymedio” system.

“Sieteymedio” system is a wooden construction system, designed by Arrokabe arquitectos, modulated and at the same time flexible, that allows to efficiently solve both the structure and external enclosures and the relationship between both. The final image is based on design guidelines derived from good construction practices in wood imposed by the material itself and collected in various traditions of construction in wood tested by the passage of time.”

Vivienda-en-Brión-ARKB-Arrokabe-arquitectos-oo9

The clients requested a wide stay that would welcome the living room-kitchen and leave free space to develop different activities, both professional and related to leisure. The program is completed on the ground floor with a bedroom, a bathroom, storage spaces and a wide corridor that suggests different possibilities of use. The generous free height that defines the system for its central area is supplemented, in this case, with the modification of the height of the foundation walls in 20cm; This operation, together with the incorporation of part of the roof camera into the interior space of the house, has allowed the creation of a small mezzanine with a multifunctional character that overturns its access to the large living-dining room.

The use of the “sieteymedio” system was chosen because its wide bay, free of structural elements, made it ideal for solving the proposed program and perfectly answered the concerns of customers regarding energy efficiency. In addition, the order in the composition of the facades refers to the simplicity and efficiency with which the adjective constructions were traditionally solved in the rural, its simple volumetry on the ground floor with a gabled roof adequately responds to the traditional typology of the area and the cladding materials insist on this dialogue: ceramic tile, wood and cement-wood panels.

The building is planned with its longitudinal axis in the north-south direction. This provision responds to views, sunlight and protection against the weather:

– To the south, in the main access, the setback in part of the facade originates a covered external space that protects the carpentry formed by two broad sliding leaves.
– To the east (with the northern component) and to the west (with the southern component), two eaves of different dimensions protect the resolved façades with wooden paneling of the water and sun cycles. Its dimension is adjusted to obtain maximum solar gain in winter and generate shade in summer avoiding overheating.
– The north end incorporates a small hole that illuminates the loft and helps efficient cross ventilation.

The building has been raised so that the base of the ventilated hearth is located at the level of the original terrain making sure that the high groundwater level reached in the plot in the rainy season can not lead to moisture problems.

Considerable thicknesses of rock wool insulation have been used and a sealing plane has been resolved on the inner side of the insulation which, in addition to reducing thermal losses, will prevent it from losing insulating capacity over time. These decisions, together with the inherent characteristics of the system, have made it possible to obtain a high-performance home with very low energy consumption. The projected heating system is reduced to a small watertight stack of wood that obtains the oxygen necessary for the combustion of the exterior through a pipe that runs through the hearth. The chimney incorporates two exits to which pipes have been connected, which by means of natural convection guarantee an adequate distribution of the hot air.

In the resolution of the structure has been used laminated chestnut for the elements exposed both to the outside and inside the inhabited space of the house and laminated pine for those arranged inside the chamber, protected from both the humidity and a possible fire situation . The gantries are completed with OSB-3 boards used, also, for the bracing in the direction perpendicular to the porticos both on the roof and in vertical enclosures.

The mezzanine has been resolved by pontoons made of laminated eucalyptus wood, the partition walls using trusses made of small pine sawn timber assemblies, accompanied, in the most requested elements, with OSB-3 structural boards. For roof cladding, flat ceramic tiles have been used and for the vertical frames chestnut wood in the areas protected by the eaves and wood-cement panel in the front walls. In the interior of the house the plastering of plasterboard panels forms a chamber that serves for the passage of the installations avoiding, thus, affecting with perforations the rest of the enclosure. The exterior carpentry is made of chestnut wood. Laminated, folding or sliding plywood shutters are placed according to the needs of the interior layout.

Work: House in Brión
Location: Brion. A Coruña. Spain
Year: 2019
Authors: ARROKABE Arquitectos SLP (Óscar Andrés Quintela and Iván Andrés Quintela)
Promoter: Private
Photography: Luis Díaz Díaz Noire & Blanche
+ arrokabe.com

veredes
veredes Administrator

Búsqueda para satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio.

follow me

Filed under: arquitectura, obras, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,