House PI | Enrique Jerez - veredes

House PI | Enrique Jerez

5 (100%) 8 votes

Casa PI Gaztelu Jerez Arquitectos o12 exto2

P and I are our clients, the owners of a house with land in this neighborhood of the Obra Sindical del Hogar, inaugurated in 1946 and located southwest of the city of Burgos. The original homes are very interesting: modest, rational, constructively simple and based on what could be considered a vernacular or popular architecture. Unfortunately, at present the neighborhood is very degraded, having built some new houses without any link or sensitivity to pre-existence. This means that, at times, the whole is almost unrecognizable.

Beyond being a specific response to a specific problem, the project is proposed as a possible solution for future interventions in this neighborhood, trying to reconcile the construction of a new plant with respect for the original architecture and set. The project assumes some principles of traditional architecture to transfer them and adapt them to the present.

In this way, the old and the new establish a dialectic based, fundamentally, on logic, naturalness and tolerance.

Given the semi-dilapidated state of the old house of P and I, as well as its small size (about 50m2 on one floor), the order consisted of the realization of a new home that would respond to your needs in the best possible way. One of the most unique was the presence of 2 workshops, one for engraving and another for carpentry. In a similar way to the old house, which consisted of 2 pieces between which an open space was generated, the new house is developed from a central courtyard that articulates and links the different spaces around it.

Trying to take advantage of the strict urban regulations, which required the addition of the new house with its paired, the house is attached by the garage, allowing to release the main volume, 2 floors, to open windows on all its facades.

This main volume, towards the street to the north, houses the engraving workshop and the night area, while the secondary volume, towards the garden to the south, brings together the day zones in a single space. Both pieces are spatially and visually related through the courtyard, which welcomes the pedestrian entrance and acts as a filter between the garden and the engraving workshop, passing through the living room. From the second floor of the main volume, and above the cover of the secondary volume, it is possible to enjoy the tree-lined bank of the Arlanzón, which runs south of the plot.

Environmental criteria have been specially taken into account, incorporating a high thermal insulation throughout the enclosure (15-20cm), adjustable solar protection in the south-facing recesses (blinds, awnings, vines), cross ventilation or heating by biomass boiler and 2 wood fireplaces.

The metallic structure is seen in the living areas thanks to the collaborating sheet metal slabs painted white. Simultaneously, a lower level with a false ceiling is generated that collects the storage strips (cupboards and shelves) and the wet spaces, installations and circulation, taking the height of the lintels of doors and windows. Remembering the original homes, the house has whitewashed facades, limestone baseboards from Campaspero, green carpentry and reddish ceramic tile roofs. In the interior, the wet areas are distinguished by a traditional ceramic green coating.

Above all, it has been tried that P and I identify with their house, and that with the use and the passage of time they turn it into their home.

Work: House PI
Location: Burgos, Spain (42.348816 N, -3.739859 O)
Year: 2012-16
Client: Private (P + I)
Surface: 200 m2 built
Budget: € 189,699 (PEM Project Execution)
Architect: Enrique Jerez
Collaborators: Jesús Alonso (Associate Architect), Koldo Fernández Gaztelu, Catarina Isabel Faustino Mota, Beatriz González Yagüe
Rigger: Iván Poncelas Ramón
Construction company: Gesdesbur SL (chief engineer: Mª Paz de Quevedo)
Structure: Prodabis Ingeniería Estructuras (David Manso, Ing.)
Photography: Javier Bravo Jabato
+ gaztelujerez.com

veredes
veredes Administrator
Surge enero de 2009 como búsqueda de satisfacer el conocimiento de la actividad arquitectónica y tangentes que se generan. La idea es crear un espacio para divulgar los diversos proyectos en busca de nueva inspiración y de intercambio. Además de ofrecer la inmediatez de las noticias, se puede buscar información a través de distintas clasificaciones.
follow me

Filed under: arquitectura, obras, vivienda unifamiliar

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,